پاسخ به:جایگاه ورزش قبل و بعد از انقلاب
سه شنبه 13 بهمن 1394 5:37 PM
به گزارش خبرنگار ورزشی جی پلاس، واژه ورزش که از دیروز معنای تمرین و ممارست داشت به هنگام تصویب “قانون ورزش اجباری در مدارس″ در ۱۶ شهریور ۱۳۰۶ خورشیدی به طور رسمی به معنای امروزی وارد قاموس واژگان دولتی ایران شد.
انقلاب در لغت برگشتن از حالی به حالی، دگرگون شدن و تغییر و تحول است و در اصطلاح رایج جهان، تلاش عده ای برای واژگون کردن حکومت و ایجاد حکومتی نو به منظور تغییرات اساسی و بنیادین در تمام نهادها، مناسبات ساختار سیاسی و اجتماعی و جایگزینی سازمان نوین و مطلوب در چهارچوب اهداف و آرمان های خاص، تعریف شده است.
با توجه به این تعریف هر انقلابی را می توان دگرگونی در ابعاد مختلف معنا کرد. بی شک انقلاب ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و تحولات سیاسی و اجتماعی طی این سال ها بر ورزش نیز تاثیر گسترده ای داشته است.
یک تعریف از ورزش در قانون اساسی ایران این گونه است که: « دولت موظف است برای آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان برای همه در تمام سطوح، همه امکانات خود را به کار برد.»
اگرچه ورزش ایران در طول تاریخ انقلاب رشد ساختاری و اصولی خود در رویکرد حرفه ای و قهرمانی را نداشته و حتی اصلی ترین، ساده ترین و مهمترین هدف و کارکرد ورزش یعنی تبدیل شدن به یک فرهنگ عمومی در تمام اقشار جامعه را فراموش کرد اما پیشرفت هایی هم حاصل شد که بعضا ثمره زحمات اندک مدیرانی بود که در بخش هایی به صورت گلخانه ای ساختارسازی هایی را هرچند اندک داشتند و البته بیشتر موفقیت ها را هم دلاوری ها و رشادت استعدادهای ورزش این مرز و بوم از زن و مرد بود که بعضا حماسه می ساخت و احساسات میهن دوستانه مردم را برمی انگیخت.
یکی از موفقیت ها می تواند پیشرفت ورزش بانوان، حضور فعال آنها با حجاب اسلامی و مقبولیت این مساله نزد فدراسیون های جهانی باشد هرچند برای رسیدن به سطح ایده آل در ورزش بانوان راه زیادی در پیش است و هنوز روزنه های خالی در این بخش به چشم می خورد.
پیشرفت ورزش بانوان با تاسیس فدراسیون اسلامی ورزش زنان
با پیشنهاد فائزه هاشمی، نائب رییس وقت کمیته ملی المپیک ج. ا. ایران در سال ۱۳۶۹و با موافقت خوان آنتونیو سامارانش رییس وقت کمیته بین المللی المپیک(IOC) شیخ احمد الفهد الصباح رییس وقت شورای المپیک آسیا(OCA) و حمایتهای آیت الله هاشمی رفسنجانی ریاست جمهوری اسلامی ایران فدراسیون اسلامی ورزش زنان تشکیل شد.
این فدراسیون در چهارچوب منشور المپیک با هدف برگزاری مسابقات ورزشی با حفظ و حراست از اصول و موازین اسلامی، تقویت همبستگی در میان بانوان مسلمان و تعالی هویت اسلامی زنان در میادین ورزشی تشکیل شد. در همین زمینه پنجمین دوره بازی های بانوان کشورهای اسلامی در سال ۲۰۰۹ میلادی در ایران برگزار شد.
با ایجاد پست نایب رییس بانوان در فدراسیون های ورزشی، این نهادها به عنوان یک مرکز مرتبط با فدراسیون جهانی با استقلال کامل موضوع حضور بانوان در مسابقات آسیایی، جهانی و حتی المپیک را پیگیری کردند و به این ترتیب دنیای تازه ای به نام بازی های آسیایی و المپیک به روی ورزش بانوان باز شد. زنان ایرانی پس از پیروزی انقلاب موفق شدند با حجاب کامل اسلامی و در عین حفظ شئونات خود در مسابقات بین المللی شرکت کنند.
اولین حضور زنان ورزشکار ایرانی در یک تورنمت، حضور تنها بانوی تیرانداز کشورمان در بازی های آسیایی ۱۹۹۰ پکن بود که البته هیچ مدالی توسط تنها بانوی کشورمان در این مسابقات کسب نشد، اما باید این حضور را نقطه عطفی در ورزش قهرمانی بانوان دانست.
با ادامه حضور بانوان کشورمان در بازی های آسیایی و پس از دو دوره ناکامی در کسب مدال بالاخره طلسم بی مدالی بانوان توسط نسیم حسن پور در تیراندازی از فاصله ۱۰ متر تیمی و پروانه تاجی با کسب مدال برنز در تکواندو بازی های آسیایی ۲۰۰۲ پوسان کره جنوبی شکسته شد.
بانوان کشورمان علاوه بر حضوری موفق در بازی های آسیایی، حضور در المپیک را نشانه رفتند و بالاخره در سال ۲۰۰۰ با استفاده از واید کارت، نخستین حضور خود در المپیک را بدون کسب مدال تجربه کردند و پس از دو دوره حضور در المپیک با واید کارت، بالاخره در المپیک ۲۰۰۸ چین نجمه آبتین در تیراندازی با کمان، هما حسینی در قایقرانی و سارا خوش جمال فکری در تکواندو با حضور در مسابقات انتخابی نخستین سهمیه بانوان در المپیک را به نام خود ثبت کردند.
در المپیک ۲۰۱۲ نیز بانوان ایرانی با کسب هشت سهمیه در رشته های پینگ پنگ، تکواندو، قایقرانی و تیراندازی بزرگترین افتخار خود را رقم زدند.
این پایان کار بانوان نبود بلکه آغازی بود بر درخشش آنها در میادین جهانی که حضور مقتدرانه بانوان ایرانی در بازی های آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون را باید اوج این موفقیت ها دانست. کاروان ایران در این بازیها با ۵۸ ورزشکار زن شرکت کرد که توانست ۲ طلا، ۷ نقره و ۷ برنز کسب کند.
حضور زنان در المپیک و پارالمپیک قبل و بعد از انقلاب چگونه بود؟
عناوین ورزشکاران زن ایران در دوره های مختلف المپیک پیش از انقلاب و پس از پیروزی آن به شرح زیر است:
المپیک ۱۹۶۴ توکیو؛ اولین المپیکی بود که زنان ایرانی در آن حاضر بودند. در این رقابت ها در رشته دوومیدانی نازلی بیات ماکو در پرش ارتفاع، ژولیت گفرکف در پرتاب دیسک و سیمین صفامهر در دو ۱۰۰ متر و پرش طول نماینده کشورمان بودند و در رشته ژیمناستیک هم جمیله سروری حضور داشت.
المپیک ۱۹۷۶ مونترال؛ ژیلا الماسی، گیتی محبان و مهوش صفایی شمشیربازان راه یافته به این رقابت ها بودند؛ این در حالی است که در بخش تیمی شمشیربازی هم گیتی محبان، ژیلا الماسی، مهوش صفایی و مریم آچاک با حریفان خود مبارزه کردند.
المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا؛ لیدا فریمان اولین تیرانداز المپیکی ایران بود که در این رقابت ها و در رشته تفنگ ۱۰ متر بادی حضور داشت و توانست رنکینگ ۴۷ را به دست بیاورد.
المپیک ۲۰۰۰ سیدنی؛ منیژه کاظمی در رشته تپانچه ۱۰ متر بادی حضور داشت.
المپیک ۲۰۰۴ آتن؛ نسیم حسن پور در ۱۰متر تپانچه بادی نماینده ایران بود.
المپیک ۲۰۰۸ پکن؛ نجمه آبتین در تیروکمان، هما حسینی در قایقرانی که پرچمدار کاروان ایران در این رقابت ها هم بود و سارا خوش جمال فکری در وزن منفی ۴۹ تکواندو، نماینده ورزش بانوان ایران بودند. البته در ووشو که رشته نمایشی در این دوره بود، زهرا کریمی طلای وزن ۶۰- ساندا را بدست آورد و فرزانه دهقان برنز وزن ۵۲- ساندا را از آن خود کرد.
المپیک ۲۰۱۲ لندن؛ بانوان ورزشکار ایران بدون واید کارت و با کسب سهمیه مستقیم به المپیک لندن رسیدند که زهرا دهقان در تیروکمان، لیلا رجبی در دوومیدانی، آرزو حکیمی و سولماز عباسی در قایقرانی، مه لقا جام بزرگ و الهه احمدی در تیراندازی، ندا شهسواری در پینگ پنگ و سوسن حاجیپور در تکواندو نماینده بانوان ایران در این مسابقات بودند.
پارالمپیک لندن؛ زهرا نعمتی در رشته تیراندازی با کمان برای اولین بار مدال طلا را برای زنان به ارمغان آورد، ساره جوانمردی در تفنگ بادی ۱۰ متر صاحب گردن آویز برنز شد و مدال برنز تیمی در رشته تیراندازی با کمان پارالمپیک نیز به بانوان ایران رسید.
پرچمداری زنان در المپیک
در المپیک زمستانی ونکوور پرچم تیم چهارنفره اعزامی از ایران در مراسم افتتاحیه به مرجان کلهر سپرده شد. در المپیک پکن هم هما حسینی از رشته قایقرانی پرچمدار کاروان ۱۷۰ نفره بود. قبل از این دو نیز لیدا فریمان از رشته تیراندازی در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا پرچمدار کاروان ایران بود. همچنین کیمیا علیزاده نیز پرچمدار کاروان ایران در دومین دوره بازی های المپیک نوجوانان در نانجینگ چین بود.