پاسخ به:رویدادهای روز چهاردهم
چهارشنبه 14 بهمن 1394 3:41 PM
سیدصادق روحانی: امام خمینی در یک مصاحبه مطبوعاتی با حضور 300 خبرنگار ایرانی و خارجی شرکت کردند و فرمودند: «... رژیم سلطنتی از اول غیرقانونی بود. مجلس مؤسسان به زور تأسیس شد. به این ترتیب رژیم شاه از اول جنبه قانونی نداشت. ما این دولت را نمیتوانیم بپذیریم. ملت ایران رأی به سقوط سلطنت داده است....»
امام اعلام کردند: شورای انقلاب حکومت موقت تعیین خواهد شد و حکومت موقت، موظف خواهد بود که مقدمات رفراندم را تهیه کند. همچنین قانون اساسی که تدوین شد، به آراء عمومی گذاشته میشود. ایشان دولت بختیار را غیرقانونی اعلام کردند و گفتند: کاری نکنید که مردم را به جهاد دعوت کنم.
برخی از وقایع روز 14 بهمن 1357 در ادامه میآید:
شهردار تهران استعفا و به ملاقات با امام رفت که بازتاب گسترده در میان مردم داشت. جواد شهرستانی پس از مصاحبه مطبوعاتی به اتاقی که امام در آن بود وارد شد و پس از بوسیدن دست امام، اجازه خواست تا استعفای خود را به ایشان تسلیم کند.
انور سادات رئیسجمهور مصر که پس از ماجرای کمپ دیوید و سازش با اسرائیل، منفور ملت ایران شده بود در سخنانی علیه امتزاج و عدم جدایی دین از سیاست به آن صورت که در ایران رخ داده بود به مردم مصر هشدار داد. سادات خطاب به گروه دینی اخوانالمسلمین گفت: هیچ آیتاللهی را در مصر تحمل نخواهد کرد.
حزب توده که رهبرانش پس از خیانتهای آشکار در ماجرای ملی شدن نفت در شوروی میزیستند با صدور بیانیهای بعد از خروج شاه از ایران خواستار مبارزه مسلحانه برای براندازی دولت بختیار شد. این بیانیه موجب تعجب بسیاری شد چون از روزی که شاه پای خود را از کشور بیرون گذاشته بود نیروهای مارکسیست در برابر انقلاب صفبندی کرده بودند. این بیانیه بوی توطئه میداد.
دولت اسرائیل ابراز نگرانی نمود که بازگشت آیتالله خمینی به ایران ممکن است باعث بروز تندرویهای خشن گردد و کوششهای جاری صلح خاورمیانه را به خطر اندازد.
کارکنان سازمان بنادر با صدور بیانیهای به اخلال دولت در امر تخلیه کالا اعتراض کردند.
در پی جلسه اعضای شورای انقلاب با حضور امام خمینی، به پیشنهاد اعضا و موافقت امام، مهندس مهدی بازرگان برای نخست وزیری دولت موقت انتخاب شد. او درباره انتخابش به نخست وزیری دولت موقت اظهار داشت در پی تشکیل جلسه شورای انقلاب در روز 14/11/57، آقای {امام} خمینی ما را مخاطب قرار داده پرسیدند برای نخست وزیری چه کسی را تعیین کنیم؟ ... نمیدانم آقای مطهری بود یا یکی دیگر از روحانیون شورای انقلاب که مرا پیشنهاد کرد. در هر حال نظر عموم روی من رفت و اگر کسی موافقت نداشت، حرفی نزد. آیتالله {امام}خمینی تبسم و اظهار خوشوقتی کرده، گفتند به این ترتیب خیالم از دو طرف راحت شد. ظاهرا منظور ایشان از دو طرف، ملیون و روحانیون بود.
مشتاقان زیارت امام خمینی در مقابل محل اقامت ایشان تجمع کردند. یونایتد پرس جمعیت مشتاق را بالغ بر چهار و نیم میلیون برآورد کرد.
خبرگزاری فرانسه: بختیار در مصاحبه با لوماتن گفت: بعضی اوقات صبر بهترین تاکتیک است و اگر آیتالله خمینی بخواهد در شهر مقدس قم دولت پیشنهادی خود را به وجود آورد، به او اجازه خواهم داد تا دولتی شبیه به واتیکان تأسیس کند.
دستور آزادی سیصد و پنجاه زندانی محاکم نظامی صادر شد.
تظاهرات مردم در برخی از شهرستانها بدون درگیری با مأموران برپا شد.
دانشجویان ایرانی با حمله به سفارتخانههای ایران در آمریکا، لبنان و استرالیا، نسبت به رژیم سلطنتی ایران ابراز انزجار کردند.
چهل تن دیگر از نمایندگان مجلس از مقام خود استعفا دادند.
روزنامه الوطن العربی نوشت: یک ژنرال ارتش به ملاقات شاه در خارج از کشور رفت.
از سوی یاسر عرفات، پیام تبریکی خطاب به حضرت امام(ره) ارسال شد.
به مناسبت ورود حضرت امام به ایران، مراسم جشنی در کشور لیبی بر پا شد.