ورزش های سنتی و بازیهای بومی و محلی روستاهای فردوس غنی از آداب، رسوم و خرده فرهنگهایی است که بیانگر فرهنگ اصیل مردمان این دیار است، بازیهایی که سرمایه و میراث معنوی محسوب میشود و احیای آن مستلزم تغییر نگرش ها و برداشتن سنگ مشکلات پیش روی این ورزش است.
همان طور که رئیس هیئت ورزش های سنتی و بازی های بومی و محلی فردوس بر توسعه این ورزش در روستاها برای ترویج روحیه نشاط و شادابی در روستاییان تاکید دارد و می گوید: اهمیت بازیهای بومی و محلی و نقش تاثیرگذار آن در حفظ و بقای خرده فرهنگهای هر منطقه زیاد است و به همین دلیل مسئولان و مدیران فرهنگی باید در سیاستگذاریهای کلان و خرد نگاهی ویژه به این مقوله داشته باشند.
«مبارکی» با تاکید بر اشتیاق روستاییان برای احیای این ورزش های سنتی در روستاهای این شهرستان به این نکته اشاره می کند که با وجود استقبال مشکلات و کمبودهای گریبانگیر این ورزش باعث شده در بسیاری از مواقع برنامه ریزی ها برای احیای این ورزش ها آنطور که باید و شاید انجام نشود.
هزینه های سرسام آور
وی یکی از مشکلات عمده روستاییان و هیئت ورزش های سنتی و بازی های بومی و محلی را هزینه های ایاب و ذهاب روستاییان برای شرکت در جشنواره ها عنوان می کند و می گوید: علاوه بر این هزینه آب و برق تنها سالن ورزشی روستایی این شهرستان که در باغستان دایر است، بالاست طوری که تنها در 3 ماه گذشته 900هزار تومان هزینه آب و برق برای این سالن صادر شد.
به گفته وی، مبالغ سرسام آور آب و برق بالاتر از هزینه اعزام به بهترین استخرها و سالن های ورزشی استان و حتی سرزمین موج های آبی است. وی می گوید: هزینه های سرسام آور در حالی است که بودجه این هیئت در حد صفر است و در 10ماه گذشته هیچ مبلغی به حساب هیئت واریز نشده است.
«مبارکی» با بیان اینکه قرار شده با تجهیز خانه های ورزش روستایی بخشی از مشکلات کمبود تجهیزات حل شود، عنوان می کند: در شرایط فعلی روستاییان برای توپ و تور و لباس های ورزشی چندان مشکلی ندارند و تنها مشکل، کمبود امکاناتی مانند ایاب و ذهاب به روستاهای شهرستان ها برای حضور در جشنواره های مختلف و همچنین ناچیز بودن برخی امکانات زمین ورزشی است.
کمبود مربی
وی یکی دیگر از مشکلات را کمبود مربی برای آموزش و احیای این ورزش ها در روستاها عنوان و اضافه می کند به عنوان مثال با وجود اینکه برنامه ریزی های لازم انجام و از رئیس هیئت استان قول مساعد گرفته شد تا برای دهه فجر سال جاری جشنواره بازی های سنتی و بومی و محلی ویژه بانوان در این شهرستان برگزار شود اما در بحث آموزشی هنوز مشکلات وجود دارد.
به گفته وی، مربی برای آموزش وجود ندارد و با وجود اطلاع رسانی که برای برگزاری دوره آموزشی شده است فردی برای تعلیم این آموزش ها اقدام نکرده است.
وی می گوید: آنچه اکنون در فضای جامعه شهری و حتی روستایی حاکم شده این است که بازیهای رایانه ای و تلفن همراه و همچنین برنامه های تلویزیونی باعث فراموشی و انزوای بازیهای اصیل شده و با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی بسیاری از حوزه ها از جمله حوزه بازیها نیز متحول شده است.
ضعف زیرساخت ها
از نظر وی، ورود بازیهای امروزی به جای بازی های بومی و محلی هر منطقه با بهرهگیری از تصاویر پرتحرک و صداهای مهیج، دنیایی از هیجان را به کودکان عرضه می کند و همین جذبه و کشش زیاد است که کودک و نوجوان شهری و حتی روستایی را از پرداختن به بازیهای پویا، و پرتحرک و شادیآفرین، باز داشته است.
وی معتقد است در شرایطی که خشکسالی های 17ساله باعث شده خیلی از روستاییان به ماندن در روستا بی رغبت باشند و از طرفی تحرک لازم برای فعالیت را نداشته باشند احیا و برگزاری ورزش های بومی و محلی زمینه خوبی برای شاداب سازی روستاییان است و با وجود اینکه کمتر هزینه ای را تحمیل می کند اما برنامه ریزی اساسی برای آن انجام نمی شود.
به گفته وی، در حال حاضر زیرساخت ها برای پرداختن به ورزش در روستاها ناچیز است و نیاز است حداقل در این زمینه خانه های ورزش روستایی تجهیز شود.
به گزارش خبرنگار ما، در حال حاضر در زمینه ورزش های سنتی و بازی های بومی و محلی فردوس رشته های هفت سنگ، طناب بازی، یک قل دو قل و وسطی فعال است.