هر غذایی به خوردِ بچه ها ندهید!
چهارشنبه 9 دی 1394 11:47 AM
ماهنامه تندرستی - ترجمه شیما شاه حسینی: می دانید مشکل بزرگ ما چیست؟ تغذیه بچه ها! فرزندان مان بیش از حد غذاهای نامناسب مصرف می کنند. مصرف غذاهای حاوی شکر زیاد و همچنین مصرف تنقلات شان زیاد است. همه این را می دانیم که تغذیه نامناسب به شدت روی سلامتی شان تاثیر می گذارد و برای شان مضر است. خانم دکتر کاترین مگاو در این باره راهکارهای مناسبی ارائه کرده است.
بچه ها به هر شکلی می توانند با هر ترفندی که بلدند، همیشه ما را تحت فشار قرار می دهند تا تسلیم خواسته های به ظاهر شیرین و دل چسب شان شویم؛ خرید یکسری تنقلات که در فروشگاه تخفیف خورده است، خوردن فست فود برای آخر هفته ها و سفارش غذای بیرون برای روزهای تعطیل.
در حقیقت وقتی به فرزندان مان اجازه می دهیم شکم شان را با غذاهای آماده و اینجور تنقلات پر کنند و تا آنجا که می توانند خودشان را با این نوع غذاها به اصطلاح خفه کنند، دقیقا مانند این می ماند که بگذاریم بچه ها به خودشان صدمه بزنند و ما فقط بایستیم و نگاه کنیم.
طبیعتا مصرف این غذاها اثرات منفی زیادی هم دارند؛ تنبلی، بدخلقی، بیش فعالی، گرسنگی های غیرعادی و ... بیماران من را بچه هایی تشکیل می دهند که در حال بزرگ شدن و رشد کردن با انواع غذاهای آماده و فست فودی هستند.
چاقی مفرط در دوران کودکی به شدت افزایش یافته و دیابت نوع 2 بعد از 20 سالگی در فرزندان شایع شده است که این یکی از عوامل سرگیجه در جوانان است. این مسئله مشکل جدیدی نیست. مشکل عمده اینجاست که متخصصان سلامت هنوز نتوانسته اند راه حل مناسبی پیدا کنند.
اگر صنعت غذاسازی هیچ اهمیتی به سلامت قلب و جسم فرزندان مان نمی دهد و مسئولین سلامت هم نمی توانند کاری پیش ببرند، پس چه کسی به فکر تغذیه بچه هاست؟ چه کسی می خواهد تغذیه بچه ها را تغییر دهد و بهتر کند؟ می دانید راه حل مناسب برای حل این مشکل چیست؟ باید از خودمان شروع کنیم!
از غذاهای تازه و طبیعی استفاده کنید
بدیهی است که غذاهای تازه از دامان طبیعت می آیند؛ مانند میوه جات، سبزیجات، گوشت قرمز، مرغ، ماهی، شیر، مغزها، دانه ها و توت ها. هر چیزی که طبیعی و سالم باشد. اینها مواد غذایی طبیعی هستند؛ هر چیزی که مادربزرگ پیرتان بتواند آن را به خوبی تشخیص دهد و آن را به عنوان غذا تایید کند!
اما برعکس، غذاهای بسته بندی شده، غذاهای آماده، غذاهای نیمه پخته یا غذاهایی شبیه به این موارد، غذاهای غیرطبیعی و ناسالم هستند. می دانم که همه اینها را می دانید و این موارد به نظرتان واضح و بدیهی است ولی دفعه بعد که به فروشگاه مواد غذایی می روید، به موادی که داخل سبد خریدتان می اندازید خوب دقت کنید. ببینید چقدر از تعریف غذاهای طبیعی دور هستند و چقدر غیر طبیعی و ناسالم اند.
همین کیک ها و نان های بسته بندی شده ای که می خرید، اینها چندین روز داخل قفسه ها مانده اند. چند روز هم داخل کمد خانه شما می مانند! ولی اتفاقی برای شان نمی افتد. چیپس ها هم همینطور. بعد از 9 هفته که باز می شوند، هنوز هم مانند روز او خریدشان هستند.
من به عنوان متخصص تغذیه از شما می خواهم که مراقب تغذیه فرزندان تان باشید. این موضوع به ما ثابت شده است که غذا یعنی زندگی؛ و وقتی فرزندتان غذای طبیعی و تازه مصرف می کند، انرژی مورد نیاز برای یک زندگی شاد و سالم در اختیار بدنش قرار می گیرد.
تولیدکنندگان مواد غذایی در کارخانه به دو صورت غذای سالم بچه ها را تبدیل به غذای ناسالم می کنند. اول اینکه به مواد غذایی سالم، افزودنی می زنند که ماندگاری بیشتری پیدا کنند؛ و دوم اینکه کارخانه ها مواد غذایی تولید می کنند که بسیار وسوسه انگیز هستند تا با دیدن شان نتوانید به راحتی از خیر خریدن و خوردن آنها بگذرید.
در این نوع غذاها مقدار زیادی شکر، چربی های مضر و مواد شیمیایی وجود دارد که کاملا غیرسالم هستند. سوسیس و کالباس، سس ها، بیسکوییت ها، چیپس ها، پفک ها، اسنک ها، همه و همه جزو همین دسته از مواد هستند و باید از خوردن شان امتناع کرد.
به غذاهای آماده و بسته بندی شده «نه» بگویید
این نوع غذاها قاتل هستند. قاتل سلامتی فرزندان تان. چاقی مفرط که با خوردن این غذاها به سراغ بچه ها می آید، بسیار خطرناک است و در آینده عواقب ناگواری برای شان خواهد داشت. طی تجربیات من، این نوع غذاها دقیقا نقطه مخالف غذاهای سالم و طبیعی هستند، غذاهای طبیعی و سالم به شما زندگی می بخشند ولی غذاهای آماده، سلامت شما را تهدید می کنند.
در رژیم غذایی تان تنوع داشته باشید
برای اینکه بتوانید در رژیم غذایی خود و خانواده تان تنوع بدهید، باید به رژیم غذایی هرمی آگاهی کامل داشته باشید و بتوانید آن را در برنامه غذایی تان پیاده کنید. خوردن همه نوع مواد غذایی طبیعی و سالم که پیش تر ذکر شد، مورد نیاز بدن است و بدن به همه آنها نیاز دارد. این که یکی از آنها را جایگزین دیگری کنیم اشتباه است.
به عنوان مثال، یکسری از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات هستند. این مسئله به این معنی نیست که با خوردن یکی از آنها مقدار مورد نیاز کربوهیدرات به بدن می رسد و دیگر احتیاج نیست بقیه را هم بخوریم. هر کدام از مواد غذایی حاوی یکسری ویتامین، پروتئین و مواد مفید هستند که نیاز بدن را تأمین می کنند. تنوع در مصرف مواد غذایی برای سلامتی فرزندان تان بسیار لزام و حیاتی است.
به طبیعت برگردیم
خریدن یا حتی کاشتن سبزیجات طبیعی در منزل یعنی ارتباط بیشتر با طبیعت و این امر عمیقا به سلامت فرزندان تان کمک می کند. سعی کنید برای خودتان، برای عزیزان تان غذا بپزید نه اینکه از غذاهای آماده و بسته بندی شده و بدتر از آن از فست فودها استفاده کنید یا دست به دامان مایکروفر یا زودپز شوید. همه اینها باعث می شود طبیعت سالم غذاها از بین برود و به سلامت بدن لطمه وارد کند.
پخت و پز با مواد طبیعی و سالم را جزیی از کارهای مهم روزانه تان قرار دهید. سعی کنید با فرزندان تان غذا بپزید و آنها را با پخت و پز صحیح و سالم آنا کنید. با این کار فرزندان تان به مواد غذایی سالم علاقه مند می شوند. این وظیفه شماست که به فرزندان تان آموزش دهید که چطور از بدن و سلامتی شان محافظت کنند تا بتوانند در آینده با بدنی سالم، یک زندگی شاد و پر از تحرک داشته باشند.
راهکارهای مفید برای اینکه بچه ها غذای سالم بخورند
سعی کنید یک الگوی خوب برای بچه های تان باشید
بچه ها بسیار باهوش هستند و همه حرکات و رفتارتان را کنترل می کنند. وقتی خودتان در فریزر خانه غذاهای آماده و منجمد نگهداری می کنید، نمی توانید از فرزندتان این انتظار را داشته باشید که غذاهای سالم بخورند! برای اینکه یک الگو باشید اول باید خودتان به حرف هایی که می گویید عمل کنید.
بچه ها را با خود به خرید ببرید
وقتی زمان کافی برای خرید دارید، حتما فرزندان تان را هم با خود ببرید. بچه ها باید مواد غذایی سالم را به صورت خام و نپخته ببینند و با شکل و ظاهر آنها آشنا شوند. آن موقع است که حس کنکاوی شان برانگیخته شده و شروع به سوال پرسیدن می کنند.
برای درست کردن غذاهای سالم خلاقیت به خرج دهید
بچه ها معمولا از خوردن سبزیجات و بعضی از میوه های مفید امتناع می کنند. سعی کنید به هر شکلی که می توانید این سبزیجات را در رژیم غذایی شان وارد کنید. مثلا اگر فرزندتان کلم بروکلی دوست ندارد، آن را ریز خرد کنید و داخل سسی که برای ماکارونی درست کرده اید بریزید.
از خوردن صبحانه فرزندان تان اطمینان حاصل کنید
همانطور که می دانید صبحانه یکی از مهمترین وعده های غذایی است. وقتی بچه ها صبحانه خوب و مقوی می خورند، یادگیری شان در مدرسه بیشتر می شود. سعی کنید از میوه، شیر، تخم مرغ، کره، بادام زمینی و نان های مقوی حاوی سبوس و ... استفاده کنید. از آماده کردن صبحانه تکراری هم پرهیز کنید.
فرکتوز، قند طبیعی داخل میوه هاست. وقتی از انواع میوه جات مصرف می کنیم، فروکتوز به آرامی وارد کبد می شود، کبد هم آن را به راحتی هضم و جذب می کند بدون اینکه مقداری از آن داخل کبد انباشته شود اما وقتی از آب میوه ها استفاده می کنیم، فروکتوز به سرعت و با مقدار زیاد وارد کبد می شود.
وقتی کبد با مقدار زیادی فروکتوز مواجه می شود که از عهده هضم آن برنمی آید، مقداری از آن را به عنوان چربی ذخیره می کند که این امر به مرور زمان باعث تجمع چربی و افزایش کلسترول خون می شود.