چه تفاوتی بین فایلسیستمهای FAT32، NTFS و exFAT وجود دارد؟!
سه شنبه 24 آذر 1394 7:18 PM
حتما میدانید که سه استاندارد متداول برای فایلسیستم انواع حافظه بهنامهای FAT32، NTFS و exFAT وجود دارد، اما شاید از تفاوت بین این سه استاندارد مطلع نباشید؛ در ادامه نگاهی به این سه استاندارد متداول میاندازیم و مزایا و معایب هرکدام را بررسی میکنیم.
FAT32
FAT32 را میتوان یک استاندارد مناسب برای انواع حافظهخارجی دانست، این فایل سیستم نسبت به NTFS و exFAT از قدمت بیشتری برخوردار است و باتوجه به اجبار ویندوز برای استفاده از NTFS در حافظهداخلی این فایل سیستم بیشتر برای حافظههای فلش و یا انواع کارتحافظه کاربرد دارد. exFAT را میتوان جانشین FAT32 دانست که نسبت به NTFS از دستگاههای بیشتری پشتیبانی میکند اما هنوز به گستردگی FAT32 نرسیده است.
همانطور که گفتیم FAT32 قدیمیترین استاندارد حافظه است، این استاندارد جانشینی بود برای FAT16 که در ویندوز 95 جایگزین شد، این فایل سیستم مزایا و معایب متفاوتی دارد؛ از جمله مزایای آن میتوان به پشتیبانی از طیف وسیعی از دستگاهها اشارهکرد، این فایل سیستم امروزه در اکثر فلش مموریها به عنوان یک استاندارد انتخاب شده است و دلیل آن پشتیبانی از تمامی دستگاهها است، از رایانهها گرفته تا کنسولهای بازی و خلاصه هر دستگاهی که مجهز به پورت USB باشد. از معایب اصلی این استاندار محدودیت در انتقال داده و حجم پارتیشن است، بهگونهای که در FAT32 نمیتوان فایلهایی با حجم بزرگتر از 4 گیگابایت را انتقال داد و یا امکان ایجاد پارتیشنهایی با حجم بیشتر از 8 ترابایت وجود ندارد ( هرچند هنوز هاردها برای داشتن پارتیشنهایی با این حجم آماده نیستند).
مایکروسافت FAT32 را فاقد استاندارهای امنیتی لازم میداند از همین جهت پشتیبانی از این فایلسیستم را در ویندوزهای جدید محدود به حافظهخارجی کرده است و شما دیگر نمیتوانید ویندوز را روی یک هارد با پارتیشنهای FAT32 نصب کنید و حتما باید از NTFS استفاده کنید.
سازگاری: تمام نسخههای ویندوز، مک، لینوکس، کنسولهای بازی و عملا هر چیزی که یک پورت USB دارد.
محدودیت: امکان انتقال فایلهای با حجم بیشتر از 4 گیگابایت وجود ندارد و همچنین نمیتوان پارتیشنی با حجم بیشتر از 8 ترابایت ایجاد کرد.
استفاده ایدهآل: برای انواع کارتحافظه خارجی و مموریکارت در صورتی که فایلی با حجم بیشتر از 4 گیگابایت ندارید.
NTFS
NTFS استاندارد مورد علاقه ویندوز است، هنگام نصب ویندوز پارتیشنهای ایجاد شده با فرمت NTFS هستند، در این استاندارد محدودیتی از نظر حجم فایل و یا پارتیشن وجود ندارد. NTFS اولینبار در ویندوز XP مورد استفاده قرار گرفت.
NTFS در کنار محدودیتهایی که ممکن است در استفاده داشته باشد ویژگیهای بسیار خوبی دارد که از جمله آنها میتوان به پشتیبانی از سیستم رمزنگاری، hard links، پشتیبانگیری آسانتر، امنیت بیشتر و تنظیم سطح دسترسی به فایلها اشاره کرد.
برای نصب سیستمعامل ویندوز حتما باید از NTFS استفاده کنید، بنابراین اگر یک هارد داشته باشید که فایلسیستمی غیر این را داشته باشد برای استفاده میبایست آن را تبدیل به NTFS کنید. با این حال این استاندارد برای دیگر سیستمعاملها مناسب نیست؛ NTFS در تمامی نسخههای ویندوز از XP به بعد پشتیبانی میشود اما سازگاری آن با دیگر سیستمعاملها بسیار محدود است، سیستمعامل mac قادر به خواندن درایوهای NTFS است اما نمیتواند روی آنها بنویسد، در برخی از نسخههای لینکوس پشتیبانی از NTFS وجود دارد اما در برخی دیگر تنها میتوانید فایلها را اجرا کنید؛ هیچکدام از کنسولهای پلیاستیشن از NTFS پشتیبانی نمیکنند، حتی ایکسباکس 360 نیز از این استاندارد پشتیبانی نمیکند اما در Xbox One پشتیبانی از NTFS افزوده شده است.
سازگاری: تمامی نسخههای ویندوز، سیستمعامل mac تنها خواندن اطلاعات، برخی از توزیعهای لینوکس بهطور کامل پشتیبانی میکنند اما برخی دیگر تنها قادر به خواندن NTFS هستند،Xbox One
محدودیت: هیچ محدودیتی در حجم فایلها و پارتیشنها وجود نخواهد داشت.
استفاده ایدهآل: درایوهای ویندوز و دیگر حافظههایی که در ویندوز مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
exFAT
این استاندارد در سال 2006 معرفی شد و ویندوزهای ویستا و XP پس از دریافت بهروزرسانی قادر به پشتیبانی از exFAT شدند. این فایلسیستم نسخه جدیدتر FAT32 است که در آن قابلیتهای NTFS وجود ندارد اما محدودیتی در حجم فایلها و پارتیشن وجود نخواهد داشت.
در exFAT همچون NTFS میتوانید فایلهایی با حجم بیشتر از 4 گیگابایت را انتقال دهید و یا پارتیشنهایی با حجم بیشتر از 8 ترابایت بسازید؛ exFAT جایگزینی خوب برای FAT32 است و میتوان از آن بهراحتی در حافظههای خارجی استفاده کرد.
exFAT از نظر پشتیبانی در سیستمعاملهای مختلف در سطحی بهتر از NTFS قرار دارد، از این استاندارد میتوانید در سیستمعامل مک بهطور کامل استفاده کنید، همچنین در لینوکس نیز با نصب نرمافزارهای موردنیاز بهطور کامل قابل استفاده است. exFAT در برخی از دستگاههایی که از NTFS پشتیبانی نمیکند، پشتیبانی میشود. بهعنوان مثال دوربینهای دیجیتال از این استاندارد بهخوبی پشتیبانی میکنند، در میان کنسولها Xbox 360 از این استاندارد پشتیبانی نمیکند اما Xbox One پشتیبانی میکند همچنین پشتیبانی از این فایل سیستم در پلیاستیشن 4 افزوده شد اما در پلیاستیشن 3 وجود ندارد.
سازگاری: تمامی نسخههای ویندوز، نسخههای جدید Mac OS X، برای پشتیبانی در لینوکس نیاز به نرمافزارهای اضافی دارد، دستگاههای بیشتری از exFAT به نسبت NTFS پشتیبانی میکنند هرچند ممکن است گجتهای قدیمی از این فایلسیستم پشتیبانی نکنند و تنها محدود به FAT32 باشند.
محدودیت: بدون محدودیت در اندازه فایلها و یا حجم پارتیشنها
استفاده ایدهآل: برای حافظههای خارجی، خصوصا آنهایی که نیاز به انتقال فایلهایی با حجم بیش از 4 گیگابایت دارند.
جمعبندی
برای حافظههای داخلی که از سیستمعامل ویندوزبهره میبرند، استفاده از NTFS پیشنهاد میشود هرچند گزینهای دیگر برای انتخاب ندارید، اما در حافظههای خارجی میتوانید از هر دو استاندارد FAT32 و exFAT استفاده کنید. البته باید مطمئن شوید دستگاهتان زیاد قدیمی نباشد، زیرا ممکن است از exFAT پشتیبانی نکند.