:دعوت کننده به بدی ها، دشمن قصم خورده انسان، عامل بدبختی بسیاری از انسانها، رانده شده از درگاه خداوند::
.................................................. ..........
به نام خدا
شیطان دشمن قسم خورده تمام انسانها و رانده شده از درگاه خداوند بزرگوار است. او به عزت و جلال خدا قسم خورده که انسان را گمراه کند و گفته: "بعزّتک لاغوینهم اجمعین الّا عبادک منهم المخلصین"
یعنی: "به عزّتت قسم، من همه بنی آدم و بندگان تو را اغوا و گمراه می کنم مگر افراد باایمان و مخلصت را."
این شیطان است که با لشکریان عظیم خود و راه های نفوذی که دارد، ابتدا انسان را به سوی گناهان کوچک، بعد به سوی گناهان بزرگتر و کبیره و بعد به سوی هلاکت و بدبختی می کشاند، و این موجود ملعون نه دیده می شود و نه ردی از خود باقی می گذارد و فقط از راه هوس ها و نماینده اش در بدن یعنی نفس امّاره انسان را اغوا و گمراه می کند و بعد بر او مسلط می شود.
آیا هنگامی که در موقعیت گناه قرار می گیرید میل به لذت طلبی و همین نفس امّاره شما را به سوی آن نمی کشاند و شیطان با وعده های دروغین و زیبا نشان دادن آن گناه شما را دعوت به انجام آن کار نمی کند، آری همین است راه نفوذ شیطان به انسان، هوس ها و نفس امّاره، و جز این دو راه، راه نفوذ دیگری ندارد و از همین دو راه است که انسانهای بسیاری را به بدبختی کشانده و در روز قیامت همین کسانی که با اختیار همراه او شدند، همراه او به سوی آتش می روند و گناهان و کارهای زشتشان در آنروز به صورت عذاب های دردناک و وحشتناک در خواهد آمد و آنها می بینند هر آنچه کردند.
اما واقاً این شیطان کیست؟ و چگونه موجودیست؟ آیا خداوند او را آفرید تا انسان را گمراه کند یا او خود این تصمیم را گرفت؟ چرا او این همه بر انسان تسلط دارد و چرا بسیاری از انسانها به جای رفتن به مسیر حق و سعادت به سوی این موجود ملعون و دشمنشان می روند و حتی بعضی او را عبادت و پرستش می کنند؟ اینها و بسیاری سوال های دیگر ممکن است برای بسیاری از انسانها و حتی شما به وجود آمده باشد ولی پاسخ آنها را ندانید و یا به دلیل بی اهمیت بودن در نظرتان به دنبال پاسخ این سوال ها نرفته باشید، اما باید به شما بگویم هیچ چیز بااهمیت تر از این مسائل نیست و من تازه به این نتیجه رسیده ام و از شما می خواهم کمی بیشتر نسبت به آنها اهمیت دهید.
من ابتدا باطرح چندین سوال اساسی و پاسخ دادن به آنها در مورد این موجود شما را با آن بیشتر آشنا می کنم و بعد در مورد او و چگونگی راه های نفوذ او و مسائل دیگر صحبت خواهم کرد. امیدوارم شیطان شما را دعوت به زدن دکمه ضربدر که در بالا، قسمت راست مرورگرتان وجود دارد نکند و شما از او پیروی نکنید و آن را نفشارید،
پس بیایید با این موجود که نه دیده می شود و مانند خون در رگ های انسان جای دارد و برای هریک از ما چندین مأمور برای گمراه کردنمان قرار داده بیشتر آشنا شویم.
بخش اوّل ::پرسش ها و پاسخ هایی در مورد شیطان یا ابلیس::
س1: شیطان از چه چیز خلق شده و آیا شیطان از جنس فرشته نیز بوده است؟
ج: در آیه 15 سوره الرحمن می فرماید: "و خلق الجانّ من مارج من نار" یعنی جن را از آتش بدون دود آفریدیم. و در آیه 27 سوره حجر می فرماید: "و الجان خلقناه من قبل من نار السوم" یعنی جن را از باد آتشین آفریدیم. و در آیه 50 سوره کهف نیز فرموه: "ابلیس کان من الجن" یعنی ابلیس از جن است؛ پس با توجه به این آیات و آیات مشابه معلوم می شود که خلقت شیطان یا ابلیس نیز از آتش بوده است.
و با توجه به آیه 50 سوره کهف خداوند با صراحت فرموده که شیطان از جنس جن بوده نه فرشته اما چون مدتی در میان فرشتگان بوده و همانند آنان مشغول عبادت بوده بعضی خیال کرده اند که از جنس فرشتگان بوده است.
س2: خداوند با وجود اینکه می دانست شیطان سرچشمه همه فسادها، تباهی ها، گمراهی ها و وسوسه هاست و موجودی است بسیار مکار و فریبکار و دشمن قسم خورده انسان، چرا او را خلق کرد؟
ج: ارزش و اعتبار هر چیزی و هر شخصی در سختی ها و دشواری ها و ناملایمات مشخص می شود مثلا طلا تا در کوره ذوب قرار نگیرد معلوم نمی شود طلاست یا نه و ناخالصی هایش در هنگام قرار گرفتن در کوره جدا می شود. انسان نیز چنین است تا در مقابل یک دشمن خطرناک قرار نگیرد معلوم نمی شود که خوب است یا بد؛ لذا خداوند شیطان را آفرید و در مقابل انسان قرار داد تا انسان خوب از انسان بد شناخته شود. چنانکه اگر قابیل نبود، هابیل شناخته نمی شد و اگر نمرود نبود، ابراهیم شناخته نمی شد.و اگر فرعون نبود موسی شناخته نمی شد و اگر هریک از دشمنان بزرگ نبودند شخصیت های بزرگ تاریخ شناخته نمی شدند. شیطان دو گروه اعوان و انصار دارد: یک گروه از شیاطین و یک گروه از انسانهای بد که دشمنان اسلام از این قبیل می باشند.
و فکر می کنم که شما با بسیاری از این انسانهای بد آشنا شده اید.
س3: معنای اصطلاحی شیطان چیست؟
ج: شیطان به معنی هر موجود شرو، سرکش، طغیانگر، متمرد، نابکار، بدذات و بدکردار است که مصداق بارزش همان ابلیس است که در مقابل فرمان خداوند سرپیچی کرد و پس از آن نیز قسم یاد کرد که تمام بندگان خدا را تا روز معیّن از راه به در کند و تمام معانی لغوی شیطان در مورد او صادق است؛ چون هم اعمال مردم را می سوزاند و آنها را به هلاکت می اندازد و هم همه آنان را از خدا و راه حق و حقیقت دور می کند.
س4: چگونه ابلیس (شیطان) قبل از خلقت آدم وارد بهشت شده و در آنجا مشغول عبادت گردید؟
ج: طبق روایتی که علل الشرایع نقل کرده چون جان و جنیان قبل از حضرت آدم آفریده شده و سالیان متمادی زندگی کرده اند در آن سالها وظایفی به آنها محول بوده که انجام دهند، انجام ندادند و با دستورات الهی مخالفت کردند و مشغول گناه و معصیت و فساد و تباهی شده و همدیگر را کشتند و خونریزی کردند؛ ابلیس هم که حاکم اینها بوده قادر بر اصلاح امور ایشان و عدم مخالفتشان با دستورات الهی و عدم خونریزیشان نمی شود و در نتیجه ملائکه از دست اینها به خشم آمده و به خداوند گله و شکایت می کنند که خدایا! این مخلوق ضعیف تو در زمین تو راه میروند و از روزی و عافیت تو استفاده می کنند آن وقت این گونه مشغول سفاکی و گناه و فساد هستند؟! خداوند هم به ملائکه دستور می هد که با آنان بجنگند و ایشان را بکشند ولی ابلیس را اسیر بگیرند ظاهراً شیطان در بین همه آنها خوب بوده و مشغول عبادت خداوند و عمل به وظایف عبادیش بوده، در روایتی هم هست که خود شیطان گفته: من سالهای متمادی خدا را در زمین عبادت می کردم.
ملائکه نیز چنین می کنند و ابلیس را پس از اسارت، به بهشت می برند و او را در آنجا مشغول عبادت پروردگار می شود؛ به طوری که فرشتگان فراموش می کنند او از جن بوده و خیال می کنند او از جنس ملائکه است. زیرا در روایات است که شیطان رو رکعت نماز خواند که 6000 سال طول کشید. اما هنگام خلقت خداوند و مخالفت شیطان از سجده با آدم که در واقع با دستور مستقیم پروردگار مخالفت کرد، ملائکه فهمیدند که او از جنس ملائکه نبوده بلکه از جن بوده است.
س5: آیا سجده ملائکه برای آدم بوده یا برای خدا؟
ج: بدون شک، سجده به معنای پرستش مخصوص خداست و غیر از خدا هیچ معبودی در جهان نیست و معنای توحید خداوند در عبادت همین است. بنابراین، جای تردید نیست که فرشتگان برای آدم سجده و پرستش نکردند بلکه یا سجده برای خدا به خاطر آفرینش چنین موجودی بود و یا سجده برای آدم به معنای خضوع در مقابل آدم بوده نه پرستش و نظیر این بحث در سجده پدر و مادر و برادران یوسف(ع) در برابر او نیز ذکر شده است.
س6: چطور شد شیطان تا روز قیامت بر بنی آدم مسلط شد؟
ج: بعد از آنکه خداوند به شیطان دستور داد به آدم سجده کند و نکرد عرضه داشت خدایا! مرا از این کار عفو کن هر مقدار که می خواهی تو را عبادت می کنم، طوری که هیچ ملک مقرّب و یا پیامبر مرسلی چنین عبادت نکرده باشد.
خداوند فرمود: من احتیاجی به عبادت تو ندارم، من دوست دارم آن گونه که خودم می خواهم عبادت شوم نه آنگونه که تو می خواهی، (تو اگر می خواهی مرا عبادت کنی باید به آدم سجده کنی. شیطان هم سجده نکرد) خداوند فرمود: از بهشت خارج شو که تو رجیم و رانده شده از درگاه ما هستی، لعنت من بر تو باد تا روز قیامت. شیطان گفت: خدایا! پس عدالتت چی شد آیا عمل من باطل شد و این همه عبادت کردم بدون اجر و مزد است؟! خداوند فرمود: نه، ولیکن اجر و مزدت را هرچه می خواهی از امور دنیوی بخواه (که دیگر بهشت جای تو نیست.)
شیطان گفت: خدایا! مرا تا روز قیامت زنده نگه دار.
خداوند هم تا وقت معین قبول کرد. شیطان گفت: مرا بر بنی آدم مسلط کم. خداوند قبول کرد. شیطان گفت: مرا مانند جریان خون در رگهای بنی آدم جریان بده. خداوند قبول کرد. شیطان گفت: در مقابل هر بچه ای که از بنی آدم متولد می شود دو تا بچه برای من به دنیا بیاور و مرا چنان کن که من آنها را ببینم ولی آنها مرا نبینند و من درهر شکلی که خواستم بر آنها آشکار شوم. باز هم خداوند قبول کرد. شیطان گفت: خدایا! همه اینها که خواستم کم است باز هم به من بده. خداوند فرمود: برای تو و فرزندانت در سینه بنی آدم جایگاه قرار دادم، شیطان آنگاه گفت: پروردگارا! دیگر برای من کافی است.
آن گاه شیطان گفت: سوگند به عزتت همه آنان را اغوا و وسوسه و گمراه می کنم مگر بندگان مخلصت را و از پیش رو و پشت سر و طرف راست و چپ ایشان وارد می شوم و همه را اغوا می کنم. خداوند هم فرمود: هرکار می خواهی بکن من نیز تو و همه آنانی را که به حرف تو گوش کرده را وارد جهنم خواهم کرد.
س7: آیا شیطان زن و بچه هم دارد؟
ج: بله؛ چون در قرآن در آیه 50 سوره کهف می فرماید: "افتتخذونه و ذریته اولیاء من دونی و هم لکم عدو"
یعنی: " آیا شیطان و فرزندان او را اولیا و دوست و سرپرست خویش قرار می دهید و حال آنکه ایشان دشمن شما هستند؟"
بنابراین، فرزند داشتن شیطان طبق صریح این آیه به دست می آید و از آن جا که فرزند بدون پدر و مادر، تنها آدم و حوا هستند معلوم می شود که زن هم داشته.
س8: ازدواج شیطان چه موقع و با چه کسی بوده؟
ج: در روایتی که در تفسیر برهان در ذیل آیات سوره حجر که مربوط به حضرت آدم(ع) است آورده که: شیطان ابتدا با دختری از جن به نام روحا یا لهبا ازدواج کرد و این ازدواج مدتها قبل از حضرت آدم(ع) بوده و فرزندان زیادی هم از ایشان به وجود آمد که همه آنها در جنگ و خونریزی جنیان و نسناس ها از بین رفتند و شیطان تنها توسط ملائکه به بهشت برده شد.
س9: اسم بچه های شیطان چیست؟
ج: در بعضی از کتابها اسم تعدادی از فرزندان شیطان را به شرح زیر نوشته اند:
1.تمریح 2.وهار 3.رها 4.قفندر 5.اعور 6.زوال 7.متکون 8.خناس 9.مشوط 10.مطرش 11.وشوط 12.هفاف 13.رکتبور 14.زلنبور 15.ثبر 16.ثبور 17.داسم 18.ابیض 19.خترب 20.لبینی 21.لاقیس 22.ولهان.
س10: خوراک و غذای شیطان چیست؟
ج: هر غذایی که بدون نام خداوند و بدون بسم الله خورده شود شیطان هم در آن غذا شرکت می کند.
س11: آیا شیطان به صورتها و شکل های مختلف در می آید و تمثّل پیدا می کند؟
ج: بله، چنانچه در طول تاریخ خیلی های او را دیده و با او صحبت کرده اند، مخصوصا انبیا و امامان معصوم(ع). بعضی او را به صورت پیرمرد و بعضی به صورت زن و بعضی به صورت سگ یا مار یا... دیده اند. مثلا: یکی از آنان حضرت علی(ع) است که با شیطان کشتی گرفت و روی سینه اش نشست و با پیامبر اکرم(ص) او را به صورت پیرمرد دیده اند.
س12: آیا شیطان جنود و لشکریانی هم دارد و لشکر شیطان و دوستان و شریکان او چه کسانی هستند؟
ج: در آیه 94 و 95 سوره شعراء می فرماید: "فکبکبوا فیها هم و الغاوون و جنود ابلیس اجمعون" یعنی: "همه معبودان و عابدان گمراهشان و لشکریان شیطان به دوزخ افکنده خواهند شد."
پس جنود ابلیس همان فرزندان و نوکران و پیروان و همنشینان و دوستان او هستند و همانطور که گفتیم شیطان دارای فرزندان زیادی است که آنان برخلاف ما انسانها خیلی هم عمر می کنند و شیطان به هریک از آنان، مأموریت خاصی را واگذار کرده و همچنین شیطان از افراد شیطان صفت که چه بسا از شیطان هم شیطان تر هستند برای گمراهی دیگران استفاده می کند.
یکی دیگر از لشکریان شیطان زنان و دختران هستند که بزرگ ترین دام شیطان به شمار می آیند و شیطان از هوا و هوس خود انسانها و نفس اماره درون ایشان نیز استفاده می کند.
شریکان شیطان هم کسانی هستند که کارهایشان را بدون نام خدا و بسم الله آغاز می کنند و شیطان در همه امور آنها شریک می شود.
با خواندن این سوالها و پاسخها ما کمی با دشمنمان شیطان بیشتر آشنا شدیم و چیزهایی از ویژگی های او آموختیم.
فعلا برای اکنون کافیست و برای اینکه خسته نشوید من ادامه مطالب و سوالات را در روزهای آینده برایتان قرار می دهم.
با امید به خداوند یگانه
____________________________
منبع: کتاب داستانهای شگفت انگیز شیطان