پاسخ به:مبحث 108 طرح صالحین: «نذر، چرا و چگونه؟»
جمعه 8 آبان 1394 6:57 PM
نذر، از سنت هاى نيكوى اسلامى است. در نذر، شخص نذركننده با اعتقاد مذهبى، با خداوند پيمان مى بندد كه چنانچه حاجتش روا شود يا بيمارى اش شفا يابد و يا براى شكر به درگاه خدا و امورى ديگر از اين قبيل، مقدارى معين از مال خود را در راه رضاى او براى مسكينان، يتيمان، اسيران و ديگر امور خيريه خرج كند يا عمل راجح و مطلوبى را انجام دهد و يا از عمل ناپسندى دست بردارد.
علاقهمندان به اهل بيت و امام حسين علیه السلام گاهى انجام برخى از امور را نذر مىكردند تا ملزم شوند آن را ادا كنند، از قبيل: نذر زيارت امام حسين علیه السلام، عزادارى براى آن حضرت، برپايى مجالس و تعزيه و ذكر مصيبت، اهداى وسيله يا پولى براى حرم يا زوار، اطعام، شركت در دستجات زنجيرزنى و عزادارى، ساختن تكيه يا حسينيه و...
اين گونه نذرها به طور طبيعى تامين كننده بخشى از هزينههاى احياى عاشورا و ترويج خط اهل بيت علیهم السلام است و به كمكهاى مالى و جنسى يا انجام خدمات مربوط به سيد الشهدا علیه السلام جنبه معنوى و قداست مىبخشد و افراد با افتخار به چنين كارهايى اقدام مىكنند.
در ميان مردم، سنت هايى همچون آش نذرى، سفره نذرى، گوسفند نذرى، شلهزرد، ترحلوا و... متداول است كه اغلب با نذر، بر خود واجب مىسازند و در كنار آن مرثيهخوانى انجام مىگيرد و اين اطعامها به ياد اهل بيت علیهم السلام است.
شرايط نذر
نكته: نذر زن بى اجازه شوهرش باطل است، ولى چنانچه با اجازه شوهر نذر كند شوهرش نمى تواند نذر او را به هم بزند، يا او را از عمل كردن به نذر جلوگيرى نمايد.
انواع نذر
4- نذر تبرع : نذر مطلق است و مشروط به چيزى نيست؛ مثلاً شخصى نذر مى كند كه فردا روزه بگيرد.
كفاره نذر
2- هرگاه نذركننده، از اداى نذر خود در وقت مقرر باز بماند، نذرش ساقط مى شود ولى چنانچه نذرش روزه باشد، بايد افزون بر قضا، براى هر روز ده سير به فقرا غذا بدهد.
احكام نذر
3- اگر براى حرم يكى از امامان يا امامزادگان چيزى نذر كند، بايد آن را به مصارف حرم برساند. از قبيل فرش، پرده و روشنايى و اگر براى امام عليه السلام يا امامزاده نذر كند، مى تواند به خدامى كه مشغول خدمت هستند بدهد. چنان كه مى تواند به مصارف حرم يا ساير كارهاى خير برساند و ثواب آن را هديه آن امام يا امامزاده نمايد