10 روستای پلکانی ایران بخش دوم
چهارشنبه 11 شهریور 1394 12:48 AM
بنام خدا
بدلیل اشکال در ارسال مطلب « 10 روستای پلکانی م و عدم ارسال تمام مطالب در یک پست ، لطفا قسمت دوم را در این پست ملاحظه فرمائید.
روستایی توریستی در خراسان شمالی از توابع شهرستان بجنورد با آب و هوایی خوش كه یكی از روستاهای بزرگ این استان به حساب میآید و چیزی حدود هشت قرن قدمت دارد، زیارتگاه امامزاده «محمدباقر» و بافت کهن روستا نشانگر این قدمت تاریخی است. روستایی كه نمادش درختان صندل با قطر تنه حدود 65 /2 متر است. اسفیدان روستایی با درهها، آبشارها و قلعههای زیبا و نادری است كه در كمتر جایی میتوان مشابهش را یافت. اسپیدان، در میان درهای زیبا واقع شده و پیرامون آن را کوههای مرتفعی فراگرفته است.
این روستا از جنوب غربی به کوه آققیه و از شمال غربی به کوه اسب و از جنوب غربی به تنگة دهیر مزه محدود میشود. اسپیدان با بافت قدیمی و پلكانی زیبا، در میان درهای سرسبز واقع شده و زیبایی مسحوركنندهاش را به رخ حاضران میكشاند. چشمه آب معدنی و آبشار هنرور در فاصله 3كیلومتری اسپیدان، طبیعت و سرزندگی فراوانی را برای این روستا و مكانی مناسب را برای گردشگران به وجود آورده است. تاش قلعه، در غرب اسفیدان دیواری صخرهای را نشان میدهد كه نشان از گذشتهای بسیار قدیمی دارد. برج قاری مالاق و قارقه برجهای سنگی قدیمی در اطراف روستا بوده كه هنوز قسمتی از پایههای آن باقی مانده است.
روستایی كه در دل دامنههای كوه با گیاهان خودرو، گلهای رنگارنگ و درختان سر به فلك كشیدهاش هر گردشگری را به سمت خود میكشاند. هجیج در استان کرمانشاه است و در درهای زیبا قرار گرفته است. این روستا از جمله پرجاذبهترین نقاط استان و از مناطق دیدنی اورامانات است و در 25 کیلومتری شهرستان پاوه قرار دارد. روستایی پلكانی، پرپیچ وخم با خیابان های نیمدایرهای و ساختمانهای رو به دره و رودخانه سیروان كه این روستا را به یكی از شگفتانگیزترین روستاهای ایران تبدیل كرده است.
خانههای هجیج همگی از سنگ و به صورت خشکه چین و پلکانی ساخته شده و به دلیل كمبود جا ساختار این روستا اینگونه است. چشمه بل كه آب آن به رودخانه سیروان میریزد، از جاذبههای آن است. آب این چشمه در هیچ فصلی از سال كم نمیشود و از بهترین آب معدنیهای جهان به حساب میآید.
كوچههای پیچ در پیچ، بافت قدیمی خانهها و شیب كوچه به كوچه نظر هر تازه واردی را در این روستا به خود جلب میكند. روستای پلكانی رویین در 24 كیلومتری شمال اسفراین و 52 كیلومتری جنوب شرقی بجنورد در یكی از درههای دامنه جنوبی كوه آلاداغ كه به روستای شكوفههای سیب شهرت دارد، در میان كوههای سر به فلك كشیده آلاداغ، زیبایی مسحوركننده این روستا در كنار خانههای پلكانی، باغهای انبوه میوه و درههای آن، زیبایی رویین را دوچندان كرده است.
در ارتفاع قرار گرفتن این روستا و همچنین عبور رودخانهای كه از آن میگذرد و دلیل سرسبزی آن میشود، سبب شده روستای زیبای اسفراین به رویین نام بگیرد. رویین با قدمتی500 ساله، بارگاه امامزاده اسحاق و تپههای باستانی توانسته جزو برترین روستاهای پلكانی ایران و پرگردشگرترین آنها قرار گیرد.
پس از عبور از مسیر پرپیچ و خم و كوهستانی چهارمحال و بختیاری، روستای زیبای سرآقاسید كوهرنگ سر از كوهها بركشیده و خودنمایی میكند. سرآقاسید در فاصله 140 كیلومتری شهركرد باخانههایی تمام خشت و معماری پلكانی قرار دارد كه به ماسوله زاگرس معروف شده است. در معماری خانههای این روستا (مثل تمام روستاهای پلكانی ایران) پشتبام حیاط پایینی حیاط منزل بالایی است. این روستا علاوه بر معماری زیبا دارای چشمهسارها، باغهای میوه و طبیعت سرشار از زیبایی منحصر به فرد در استان است.
وجه تسمیه این روستا با امامزادهای به همین نام است كه پیرامونش را چند درخت گردوی كهنسال و چشمههایی زیبا فراگرفته است. گویی در این روستا زمان متوقفشده است و روستاییان همان ساختار و شكل سنتی خود را حفظ كردهاند. روستایی كه گویش، فرهنگ، آداب و رسومشان دست نخورده باقی مانده است. از مدرنیته و زندگی شهری در این روستا خبری نیست. فصلهای بهار و تابستان بهترین زمان برای رفتن و پیدا كردن خلوتی برای آرامش در این روستاست تا بتوان چند روزی از زندگی شهری رهاشد و به گذشتههای شیرین دور برگشت.
اگر به دنبال فرار از گرما و دیدن تابلویی زیبا از نقاشی طبیعت و انسان هستید، چمدان خود رابسته و به سمت آذربایجان شرقی حركت كنید. روستایی در دل كوههای سرسبز و طبیعتی زیبا با خانههایی پلكانی كه نشان از صفا و صمیمیت مردمان آن دارد. در این فصل با سفر به این روستا به عظمت خالق هستی پی میبرید. زنوزق نام روستایی با این همه زیبایی است كه علاوه بر زیبایی مسحوركننـده و مردمان مهماننوازش عنوان بزرگترین روستای پلكانی ایران را به خود اختصاص داده است.
این روستا نیز بیش از 800 سال قدمت دارد. گورستان قدیمی با سنگنوشتههای مربوط به قرن نهم هجری قمری، قلعه زنوزق و مسجد زنوزق، آبشار دامجی قیه و سد قلعه از جاذبههای تاریخی این روستا به شمار میآیند.
علاوه بر تمامی این جاذبهها میتوانید به خوشمزهترین قسمت این روستا بروید، پشتبام خانههای این روستا این روزها پرشده از برگههای آلو قیسی كه رو بهآفتاب خشك میكنند و راهی برای امرار معاش اهالی روستاست.
منبع : جام جم آنلاین ، بخش گردشگری تبیان