پاسخ به:∞ آیه شب بیست و ششم ماه مبارک رمضان ∞
دوشنبه 22 تیر 1394 11:34 PM
بنام خدا
در آیه 73 می گوید یکی از صفات عباد الرحمن این است که مانند کوران و کران به سجده نمي افتند بلکه با بيداري و آگاهي و دلي روشن در اعماق وجودشان آيات الهي را مي پذيرند. ضمير ها در عليها به آيات برمي گردد.
وظيفه دیگر عبادالرحمن در مورد خانواده خود است که می فرماید :
وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا (74)
ويژگي ديگر : عبادالرحمن کساني هستند که تنها به فکر خود نيستند بلکه به فکر خانواده ي خود هم هستند و تلاش مي کنند خانواده خود را هم هدايت کنند وآنها را هم نجات بدهند . در آيه ای آمده است :
"يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ"( سوره تحريم ، آيه 6) «اى کسانى که ايمان آورده ايد خود و خانواده خويش را از آتشى که هيزم آن انسانها و سنگهاست نگه داريد؛ آتشى که فرشتگانى بر آن گمارده شده که خشن و سختگيرند و هرگز فرمان خدا را مخالفت نمىکنند و آنچه را فرمان داده شده اند (به طور کامل) اجرا مىنمايند.»
در تفسير اين آيه از پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم سوال شد: ما مي دانيم که چگونه با عمل به دستورات خدا و قرآن خود را از آتش نگاه داريم، امّا خانواده خود را چگونه حفظ کنيم؟ حضرت فرمودند دستورات و آيات الهي را بر خانواده خود عرضه کنيد اگر پذيرفتند آنها را هم نجات داده ايد. امّا اگر نپذيرفتند و راه انحرافي رفتند شما ديگر مسئول نيستيد خودشان مسئول اعمالشان هستند.
در آيه مي فرمايد: عبادالرحمن کساني هستند که هم در دعا از خدا درخواست مي کنند که خانواده ما را هدايت کن و هم در عمل آنها را تربيت الهي و اسلامي مي کنند.
يَقُولونَ ← مي گويند ربّنا ← پروردگارما هبْ لنا ← ببخش بر ما (هبه ←کن برما)
من ازواجنا ← از همسران ما و ذرياتنا ← و فرزندان ما قره اعين ← نور چشمان
خدايا از همسران ما و فرزندان ما نور چشماني و باعث روشني چشم ما براي ما قرار بد ه.
بعضي مي گويند اين من، من بيانيه است به اين معنا که خدايا فرزندان و خانواده ما را طوري هدايت کن که باعث روشني چشم ما باشند، مؤمن باشند، معتقد به قرآن، عترت وپيامبر باشند.
ازواج ← جمع "زوجه" به معناي همسر (چه همسر مرد و چه همسر زن )
اعين ← جمع "عين" چشم ها قره ← روشني
همسر و فرزند اگر صالح باشند باعث روشني چشم اند. به عنوان نمونه حضرت امير مومنان و فاطمه (س) فرزنداني داشتند ( امام حسن، امام حسين، حضرت زينب و حضرت ام کلثوم و ذريّه آنان امام باقر، امام صادق و ديگر ائمه معصومين) فخررازي يكي از علماي بزرگ اهل سنت اهل شهر ري در تفسير سوره مباركه كوثر مي گويد: ببينيد خداوند به پيامبر چه ذريّه پاكي عطا نموده است. در ادامه مي گويد الباقر و الصادق و الكاظم و نفس زكيّه و مانند اينها. فرزندان صالح باعث روشني چشم پدر و مادر هستند
امّا گاهي هم فرزندان ناخلف و ناصالح هستند مانند فرزند حضرت نوح و جعفر كذّاب فرزند امام هادي عليه السلام .
يكي از ويژگي هاي عباد الرحمن اين است كه تلاش مي كنند خانواده خود را خوب تربيت كنند و از خداوند هم درخواست مي كنند كه خدايا به ما كمك كن كه همسر و فرزندانمان را خوب تربيت كنيم كه باعث روشني چشم ما در دنيا باشند. يكي ديگر از خواسته هاي عبادالرحمن اين است.
"... وَاجْعَلْنَا للمتقين امامًا" خدايا ما را براي پرهيزكاران و متّقين پيشوا و الگو قرار بده. همتشان بلند و عالي است. مي گويند خدايا ما را در تقوا و ايمان طوري تربيت كن و بالا ببر كه ما براي متقين الگو و پيشوا باشيم.
افراد متقي اينگونه هستند ؛
حضرت يوسف عليه السلام وقتي از زندان آزاد شد به پادشاه مصر گفت: "إجْعَلْنِي علي خزائن الارض" خزائن كشور پهناور مصر را در اختيار من قرار بده (براي چه؟) دليلش را فرمود:
"إنّي حفيظٌ عليم" براي اينكه من هم به اينكار دانا هستم و هم امين هستم و بيت المال را حفظ مي كنم. بنابراين انسانهاي شايسته، همتشان بلند است وسعي مي كنند پيشوا، راهنما و رهبر ديگران هم باشند. (تفسير اول)
تفسير دوم : طبق رواياتي كه از ائمه معصوم رسيده "وَجَعلنا للمتقين" يعني؛
"وَجَعَلْنَا مِنَ المتقين امامًا" خدايا امامان ما را از متّقين قرار بده كه امام صادق عليه السلام فرمود: منظور ما هستيم. يعني پيروان ما دعا مي كنند خدايا ما را از پيروان امام معصوم قرار بده. حديثي از امام صادق عليه السلام :
حضرت فرمودند سه چيز باعث افتخار و زينت مؤمن است :
1- نماز در آخر شب
2- چشم ندوختن به اموال و ثروتهاي مردم (قانع بودن به حق خود)
3- "والام مِنْآل محمد صلي الله عليه و آله و سلم " (امام و پيشوايي از آل محمد صلي الله عليه و آله و سلم داشته باشد)
آيه اي كه اين مطلب از آن نيز استفاده مي شود "يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَكُونُواْ مَعَ الصَّادِقِينَ" «اى کسانى که ايمان آورده ايد! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد، و با صادقان باشيد.»
مع الصادقين← اي مؤمنين تقوا پيشه كنيد وهمراه با صادقين باشيد.
منبع : درس تفسير حجة الاسلام نوروزی