عفونت چشمی رایج در کودکان
یک شنبه 14 تیر 1394 9:31 AM
گل مژه نوعی عفونت رایج است که در چشمهای کودکان ایجاد میشود. البته این عفونت تنها منحصر به کودکان نیست و در بزرگسالان نیز قابلیت ایجاد دارد. این مشکل زمانی ایجاد میشود که یکی از غدد نزدیک به مژه عفونت میکند. این غدد وظیفه تولید چربی را برعهده دارند. این چربیها در کنار اشک چشمها را نرم و چرب میکنند. گل مژهاي که معمولا اکثر ما در ذهن خود داریم گل مژه ایست که پس از مدت کوتاهی از بین میرود.
اما برخی انواع گل مژه مزمن هستند. این نوع گل مژه را نباید با نوع موقت آن اشتباه گرفت. تمایز این دو از آن جهت مهم است که هر یک درمان متفاوتی را میطلبند و نباید با یک روش به درمان هر دو اقدام کرد. برای تشخیص نوع گل مژه باید به علائم آن توجه داشت.
علائم گل مژه موقت و مزمن
- حساسیت نسبت به نور.
- برخلاف گل مژه موقت، گل مژه دائم معمولا درد زیادی ندارد.
- تورم و التهاب میتواند به فضای اطراف چشم نیز سرایت کند.
- فرد احساس میکند شی خارجی وارد چشمش شده است.
- گل مژه موقت معمولا شبیه به یک جوش قرمز رنگ بر پلک چشم است.
- گل مژههای موقت معمولا برای بهبود به یک هفته زمان نیاز دارند.
- اکثر گل مژهها تا سه روز متورم میشوند و سپس ترشحات آنها به صورت طبیعی خارج میشود.
- با رشد گل مژه، پلک متورم و دردناک میشود و ممکن است چشم دچار آبریزش غیر طبیعی شود.
- اولین علامت به وجود آمدن یک گل مژه مزمن، ایجاد یک کیست کوچک زیر پوست پلک چشم است.
- اگر اقدام درمانی برای درمان گل مژه مزمن به کار گرفته نشود، معمولا پس از چند ماه خود به خود از بین میرود.
- سرعت رشد گل مژه دائم کمتر از گل مژه موقت است. اگر گل مژه دائم بزرگ شود میتواند بر بینایی فرد تاثیر بگذارد.
درمان
توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید یک گلمژه موقت یا مزمن را فشار داد یا تحریک کرد. اینکار میتواند عفونت را به بافتهای اطراف گلمژه سرایت دهد و موجب گسترش حوزه عفونت شود. معمولا گل مژه موقت یا مزمن را میتوان با استفاده از یکی از این روشها درمان کرد:
پمادهای آنتی بیوتیک: اگر به پزشک مراجعه کنید، ممکن است پزشک برای فرزندتان پماد آنتی بیوتیک تجویز کند. این پماد به از بین رفتن عفونت و در نتیجه از بین رفتن گل مژه کمک خواهد کرد.
تزریق استروئید: تزریق استروئید گاه برای کاهش تورم و التهاب گل مژه به کار گرفته میشود.
کمپرس گرم: کمپرس گرم به باز شدن غدد بسته کمک میکند. یک پارچه تمیز را در آب داغ قرار دهید و سپس آن را از آب خارج کرده و به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بر چشم کودک بگذارید. این کار را سه الی پنج بار در روز انجام دهید تا به تدریج گل مژه از بین برود. برای اینکه پارچه همچنان گرم بماند شما باید پارچه را مدام در آب داغ فروبرید. این کمپرس گرم باعث میشود غدد بسته شده به تدریج باز شوند و مایعی سفید یا زرد از آن خارج شود. اگر این غده باز شد، شما با کمی ماساژ دادن اطراف آن به تخلیهاش کمک کنید.
جراحی: اگر اندازه گل مژه بزرگ است و در عین حال به هیج یک از روشهای درمانی پاسخگو نیست، و همچنین بر قوه بینایی تاثیر نامطلوب گذاشته است، ممکن است پزشک متخصص تشخیص دهد که این گل مژه باید به وسیله عمل جراحی تخلیه شود. برای انجام این عمل معمولا از بی حسی موضعی یا بیهوشی کوتاه مدت استفاده میشود.
گل مژههای موقت و مزمن معمولا در مقابل روشهای درمانی مقاومت نمیکنند و خیلی خوب پاسخگو هستند. تعداد کمی از گل مژهها ممکن است پس از درمان دوباره متورم شوند. اگر گل مژهاي پس از درمان دوباره متورم شد، ممکن است پزشک دستور نمونه برداری را بدهد. نمونه برداری بدین معناست که قسمتی از این گل مژه برای بررسی و آزمایش توسط پزشک برداشته میشود. با این کار اگر مشکل جدیتری وجود داشته باشد میتوان به آن پی برد.