پاسخ به:سوالات ماه مبارک رمضان"تالار یهودیت"
یک شنبه 7 تیر 1394 10:44 AM
روزه گرفتن از عبادات یهودیان بودهاست که چندین بار در تنخ یهودی یا عهد عتیق به آن اشاره شدهاست. موسی پیش از دریافت الواح عهد از یهوه، چهل شبانهروز در کوه سینا روزه گرفت و از خوردن و آشامیدن پرهیز کرد.[۳۹] داوود در هنگام بیماری پسرش از بتشابع زن اوریا، روزه گرفت.[۴۰] یهوشافط پس از پیروزی یهودیه بر موآبیها و عمونیان چهل روز روزه گرفت.[۴۱] یوئیل[۴۲] و یونس[۴۳] نیز برای دور کردن خشم خدا به مردم دستور به روزه گرفتن دادند. مردخای و استر و پیروانشان نیز از دیگر از شخصیتهای عهد عتیق هستند که پس از فرمان هامان وزیر اخشورش برای قتلعام یهودیان چندین شبانهروز روزه گرفتند.[۴۴]
در شریعت یهود، یکی از راههای متعارف نزدیکی به خداوند روزه است. وامروزه، امری بسیار متداول و معمول در آیین یهودیان جهان است که در قالبهای واجب و اختیاری برگزار میشود. روزه در کلام عبری، تعنیت به معنای رنج دادن جان نامیده میشود که وجه تسمیه آن خودداری از خوردن و آشامیدن طی روز (شرعی) است. در بیان فلسفه روزه یهود محدود کردن انسان در خودداری از اعمال ساده زندگی مثل خوردن و آشامیدن، او را وادار به تفکر و بررسی شفافتر روشها و اهداف زندگی خود میکند. (ماهی تا زمانی که در آب است، معنای آب را نمیداند). بطور کلی درتقویم عبری ۶ روز بجهت روزه واجب درنظر گرفته شده است.
۱- معروفترین روزه یهودیان، روزه یوم کیپور نام دارد. این روزه با هدف بخشش گناهان (میان انسان و خداوند) انجام میشود و تنها روزهای است که دستور مستقیم خداوند در تورات دربارهٔ آن صادر شده است:.[۴۵] یهودیان جهان در این روز که مهمترین روز تقویم عبری محسوب میگردد، روزه ۲۵ ساعته (غروب تا غروب) گرفته و از انجام هر کاری دست کشیده و تمام وقت در کنیساها، به عبادت میپردازند.
چهار روزه زیر، از روزههایی هستند که پس از ویرانی معبد بیتالمقدس از طرف انبیا و علمای بنیاسرائیل به نشانه سوگواری برای این جامعه مقرر شدند.
۲-گدلیا(۳ تیشری)
۳-دهم طبت
۴- ۱۷ تموز
۵- ۹ آو (۲۵ ساعته) یهودیان در این روز تیشا بآو یا «نهمین روز از ماه عبری آو» که روزی است که معبد اورشلیم دو بار و در سالهای ۵۸۶ قبل از میلاد و ۷۰ میلادی، تخریب شد، به روزه داری میپردازند. این روز «شومترین روز تاریخ یهود» شناخته میشود.
۶-روزه استر (به منظور طلب حاجت و استجابت دعا صورت میگیرد)
۱-روزه آدینه پسح: این روزه مختص پسران و مردان اولزاد خانواده است که به یادبود ضربت خداوند به اولزادهای مصریان در هنگام آستانه خروج بنیاسرائیل از مصر و مصونیت عبرانیان از این ضربت صورت میگیرد.
۲-در ایام خاص از سال به ویژه ماه الول، روزهای دوشنبه و پنجشنبه روزه گرفته میشود.
۳-روزهای آدینه ماه نو عبری (روز قبل از حلول ماه قمری).
۴-عروس و داماد در روز عروسی یا روز قبل از آن به مناسبت شروع زندگی جدید و به منظور توبه از گناهان گذشته در صورت امکان روزه میگیرند.
۵- کسی که خواب آشفتهای دیده است و آن را نشان بدی میداند، روز بعد به خاطر کفاره گناهان و رفع مصیبت روزه میگیرد.
۶- برخی رسم دارند که در سالروز درگذشت والدین خود یا سالروز درگذشت علمای عالیرتبه دینی روزه بگیرند.
۷- در مواقع خاصی مانند احتمال وقوع بلایای طبیعی یا بروز خشکسالی و نظایر آن، بنا به حکم مرجع دینی، روزه جماعتی بر یهودیان منطقهای خاص مقرر میشود.
آداب روزه و شرایط آن:
آمادگی جسمانی و پذیرش روزه:
هر چند که روزه در یهود (تعنیت) معنای تحتاللفظی «رنج دادن جان» را داراست، اما هدف اصلی آن همانگونه که ذکر شد، یادآوری موضوعهای معین در شرایط ویژة روزه است. لذا آمادگی جسمانی برای روزه بسیار با اهمیت شمرده شده است. به خصوص دربارهٔ روزه بزرگ یوم کیپور، در احکام دینی، صرف خوراک مفصل قبل از شروع این روزه، بسیار باارزش و مستوجب ثواب مضاعف شمرده شده است، زیرا فرد را برای اجرای یک فرمان الهی آماده میسازد.
رابطهٔ انسان با انسان:
نیز درباره روزههایی که جنبه توبه دارند به کرات این نکته گوشزد شده است که روزهٔ توبه، تنها مختص روابط انسان و خداوند است و چنانچه انسانی، نسبت به همنوعان خود گناهکار باشد، تا زمان رفع کدورت و احقاق حقوق آنها، روزه و توبه او به درگاه خداوند بیاثر خواهد بود.[۴۶]
بر اساس عهد جدید، فریسیان و پیروان یحیی روزه میگرفتند اما شاگردان عیسی روزه نمیگرفتند. در انجیل متی آمدهاست:
انجیل متی، باب نهم، آیات ۱۵ تا ۱۸ با این حال عیسی در بیابان، چهل شبانهروز روزه گرفت[۴۷] و یحیی تعمیددهنده مکرر روزه میگرفت.[۴۸] متی از عیسی نقل کردهاست که دیو جز به دعا و روزه از جسم انسان بیرون نمیرود.[۴۹] اما عیسی روزه ریاکاران را تقبیح میکردهاست.
انجیل متی، باب هفتم، آیات ۱۷ تا ۱۹