پاسخ به:∞ آیه شب نهم ماه مبارک رمضان ∞
جمعه 5 تیر 1394 1:21 PM
به نام خدا
متن آیه:
فَلْيُقاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَياةَ الدُّنْيا بِالْآخِرَةِ وَ مَنْ يُقاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْراً عَظِيماً
ترجمه آیه:
کساني که زندگي دنيا را به آخرت فروختهاند، بايد در راه خدا پيکار کنند.و آن کس که در راه خدا پيکار کند، و کشته شود يا پيروز گردد، پاداش بزرگي به او خواهيم داد.
تفسیر آیه:
74- آنها که زندگي دنيا را به آخرت فروختهاند بايد در راه خدا پيکار کنند، و آن کس که در راه خدا پيکار کند و کشته شود يا پيروز گردد پاداش بزرگي به او خواهيم داد.
تفسير:
آماده ساختن مؤمنان براي جهاد
به دنبال بحثي که در آيات قبل درباره خودداري منافقان از شرکت در صفوف مجاهدان بود، در اين آيه و چند آيهي ديگر که به دنبال آن ميآيد افراد با ايمان با منطق مؤثر و هيجانانگيزي دعوت به جهاد در راه خدا شدهاند، و با توجه به اينکه اين آيات در زماني نازل شد که دشمنان گوناگوني از داخل و خارج، اسلام را تهديد ميکردند، اهميت اين آيات در پرورش روح جهاد در مسلمانان روشنتر ميگردد.
در آغاز آيه ميفرمايد: «آنهائي بايد در راه خدا پيکار کنند که آمادهاند زندگي پست جهان ماده را با زندگي ابدي و جاويدان سراي ديگر مبادله نمايند».
(فليقاتل في سبيل الله الذين يشرون الحياة الدنيا بالاخرة)
يعني تنها کساني ميتوانند جزء مجاهدان واقعي باشند که آماده چنين معاملهاي گردند، و به راستي دريافته باشند که زندگي جهان ماده آن چنان که از کلمه دنيا(به معني پستتر و پائينتر) برميآيد در برابر مرگ افتخارآميز در مسير زندگي جاويدان اهميتي ندارد، ولي آنها که حيات مادي را اصيل و
گرانبها و بالاتر از اهداف مقدس الهي و انساني ميدانند هيچگاه مجاهدان خوبي نخواهند بود.
سپس در ذيل آيه ميفرمايد: «سرنوشت چنين مجاهداني کاملا روشن است، زيرا از دو حال خارج نيست يا شهيد ميشوند و يا دشمن را در هم ميکوبند و بر او پيروز ميگردند، در هر صورت پاداش بزرگي به آنها خواهيم داد».
(و من يقاتل في سبيل الله فيقتل او يغلب فسوف نؤتيه اجرا عظيما)
مسلما چنين سربازاني شکست در قاموسشان وجود ندارد و در هر دو صورت خود را پيروز ميبينند، چنين روحيهاي به تنهائي کافي است که وسائل پيروزي آنها را بر دشمن فراهم سازد، تاريخ نيز گواهي ميدهد که يکي از عوامل پيروزي سريع مسلمانان بر دشمناني که از نظر تعداد و تجهيزات و آمادگي رزمي، به مراتب بر آنها برتري داشتند، همين روحيه شکستناپذيري آنها بوده است.
حتي دانشمندان بيگانهاي که درباره اسلام و پيروزيهاي سريع مسلمين، در زمان پيامبر(ص) و بعد از آن، بحث کردهاند، اين منطق را يکي از عوامل مؤثر پيشرفت آنها دانستهاند.
يکي از مورخان معروف غرب در کتاب خود چنين ميگويد: «مسلمانان از برکت مذهب جديد و مواهبي که در آخرت به آنها وعده داده شده بود اصلا از مرگ نميترسيدند و دوام و اصالتي براي اين زندگي (منهاي جهان ديگر) قائل نبودند و لذا از آن در راه هدف و عقيده چشم ميپوشيدند.
قابل توجه اينکه در آيهي فوق همانند بسياري ديگر از آيات قرآن، جهادي مقدس شمرده شده است که «في سبيل الله»، در راه خدا و نجات بندگان خدا
و زنده کردن اصول حق و عدالت و پاکي و تقوي باشد، نه جنگهائي که به خاطر توسعهطلبي، تعصب، توحش، استعمار و استثمار صورت گيرد.
بحث و گفتگو پیرامون آیه
خداوند هم این دنیا را آفریده و هم آخرتی قرار داده تا حساب اعمال و رفتار و گفتارمون تو این دنیا رو اونجا پس بدیم. این دنیا رو مزرعه آخرت قرار داده که هرچیزی بکاریم آخرت درو خواهیم کرد. همیچ کدوم رو نباید فدای اون یکی کنیم. باید از هر دو به نحو احسن و طبق روایات استفاده کنیم. طبق این آیه اگر دنیامونو به آخرتمون فروختیم باید یه جوری جبران مافات کنیم و در راه خدا بجنگیم و برای رضای خدا. و مسلمه که چون در راه خدا می جنگیم چه پیروز بشیم و چه کشته که شهید حساب می شیم خدا به ما پاداش می ده.
تطبیق مفاهیم آیه با روحیات و منش و رفتار خودمان
این درست نیست که فقط از نعمت های بی دریغ خداوند استفاده کنیم یعنی سوء استفاده کنیم. باید جایی کاری هم انجام بدیم. نباید انقدر غرق در این دنیا بشیم که همه چیزو فراموش کنیم. جنگیدن و پیکار در راه خدا هم فقط به جنگیدن در میدان های جنگ با اسلحه ختم نمی شه همین امر به معروف و نهی از منکر نوعی پیکار در راه خداست یا پیروز می شیم یا در این راه کشته که در هر حال خدا به ما پاداش می ده.
به کار بستن آیه در زندگی شخصیمان
باید یاد بگیریم قدر نعمت های خدا رو بدونیم همینطور قدر فرصت هایی که به ما می ده تا در راه او کارهای خیر انجام بدیم. در راه خدا بجنگیم و انفاق کنیم و .... . هدفمون باید رضایت خداوند باشه. باید دست از دنیا پرستی و مال دوستی برداریم و به فکر آخرتمونم باشیم.قدمی در راه خدا برداریم که مطمئناً بی جواب نمی مونه و خدا بهمون پاداش می ده.