بانوان گرداننده غرفه ها، بدون کتاب در حوزه زنان
سه شنبه 22 اردیبهشت 1394 4:12 PM
منیره غلامی توکلی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی طنین یاس، امسال هم بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب در مصلای تهران با شعار «خواندن، گفت و گو با جهان» میزبان بازدیدکنندگانی از سراسر کشور است و این میزبانی در شرایطی صورت می گیرد که اکثر کارشناسان حوزه کتاب و کتابخوانی علاوه بر ناتوانی ناشران و نویسندگان در کسب رضایت مردم به کم بودن سرانه مطالعه در کشورو قیمت بالای کتاب ها و عدم توانایی اکثریت جامعه برای خرید اذعان دارند.
البته ناگفته نماند که نگاه جامعه به بحث کتاب و کتابخوانی، متأثر از شرایط اقتصادی و فرهنگی نیز هست و نمی شود توقع داشت که با سالی یکبار فراهم کردن شرایط خرید کتاب و آگاهی مردم نسبت به تازه های نشر یا تألیفات موفق با برپایی نمایشگاه کتاب، جامعه را به سوی مطالعه خوب هدایت کرد.
از نظر جامعه شناسی، خانواده هسته اولیه تشکیل اجتماع است و مادر خانواده مغز متفکر و مسئول پرورش و تربیت فرزندان به عنوان آینده سازان جامعه می باشد. مقوله فرهنگ سازی برای مطالعه نیز ابتدا باید از خانواده ها به ویژه از مادران خانواده آغاز شود تا به مرور زمان این فرهنگ از درون خانواده ها به جامعه سرایت کرده و به عنوان یک مؤلفه برای پیشرفت علمی و ارتقا سطح آگاهی مردم شناخته شده و مورد قبول قرار گیرد.
مادران، شاه کلید قفل بسته سرانه پایین مطالعه کتاب در کشور
زهرا بهادری کارشناس ارشد تفسیر علوم قرآنی در حاشیه بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب در گفت وگو با خبرنگار ما با اشاره به اهمیت نقش والدین مخصوصا مادران در رشد سرانه مطالعه در خانواده، اظهار می کند: در خانواده ایرانی مادران همواره به عنوان الگو برای فرزندان نقش کلیدی را در تربیت و شناخت علاقه مندی و استعداد فرزندان داشته و دارند.
وی با بیان اینکه وجود مادری اهل مطالعه در خانه، قطعا فرزندان را به کتاب علاقه مند خواهد کرد، می گوید: رشد سرانه مطالعه در خانواده ها ارتباط مستقیم با رشد سرانه مطالعه در کشور دارد و در خانواده هایی که مادران اهل مطالعه هستند، شاهد رشد فرهنگی بیشتر هستیم.
این کارشناس ارشد تفسر علوم قرآنی با تأکید بر اینکه مطالعه بر رشد تربیتی و پرورش اخلاق و شخصیت فرزندان تأثیر بسزایی دارد، می افزاید: چنانچه مادران در کنار سایر کارهای روزانه فرصت را هم به مطالعه اختصاص دهند و برای این کار برنامه ریزی داشته باشند بعد از گذشت مدتی اثر عمیقی در رشد تربیتی و مطالعه در افراد خانواده دیده خواهد شد.
امروزه برای اکثریت بانوان که علاوه بر وظایف خانه داری،همسرداری و مراقبت از فرزندان، به کار در بیرون از منزل نیز اشتغال دارند، اختصاص دادن ساعتی برای مطالعه بسیار دشوار و شاید نشدنی باشد.
حوزه زنان و خانواده با 36 تازه نشر، مظلوم ترین حوزه انتشار
لیدا علی اشرفی، کارمند و مادر پسری 15 ساله با بیان اینکه نصف روز را بیرون از منزل به سر می برد و رسیدن به خانه شروع کارهای او تا پاسی از شب است، می گوید: اگر بحث گرانی و کم محتوا بودن کتاب ها را کنار بگذاریم، عدم وجود کتابی کاربردی که بتواند در حوزه رفتار با کودک و نوجوان با زبانی ساده مسائل را برای مادران باز کند، به چشم می خورد.
وی با بیان اینکه بیشتر غرفه ها را برای پیدا کردن چنین کتابی در اندازه جیبی و حجم کم و زبانی ساده، گشته است می گوید: این دست کتاب ها اگر هم یافت شود با بیشتر به کار دانشجویان رشته های روانشناسی می آید تا منی که ما در یک پسر نوجوان 15 ساله هستم.
بانوان خانه دار و مادران نیمی از جامعه را تشکیل می دهند اما با نگاهی هر چند کوتاه به تازه های نشر می توان دریافت که به اندازه نیاز این قشر و با موضوعات مختلف کتابی در دسترس نیست، حتی غرفه ای اختصاصی که با محصولات در خور بانوان و موضوعات مبتلا به این قشر در ارتباط باشد، دیده نمی شود!!
در مجموع 13 انتشاراتی با 36 اثر جدید در حوزه زنان در نمایشگاه بین المللی کتاب، شرکت کرده اند که هیچ کدام از آنها در حوزه زنان تخصصی فعالیت نمی کنند. برای مثال نشر قطره "کتاب های همسر مناسب شما کیست؟" اثر لیزا استدمن و ترجمه آسیه میار کیانی؛ "سوگ نوجوان"، اثر مری کلی پرشای و ترجمه جواد محمودی قرائی، "درمان شناختی رفتاری معطوف به آسیب روانی در کودکان و نوجوانان" اثر جودیت کوهن و ترجمه جواد محمودی قرائی؛ "اسرار پنج سال اول زندگی مشترک"، اثر روی پیت فلیس و ترجمه زهرا حیدری؛ را به مخاطبان زن معرفی کرده است.
جولان ترجمه های کتب خارجی در حوزه زنان و خانواده
نکته قابل توجه این است که با نگاهی کوتاه می توان دریافت که اکثر این کتاب ها در حوزه روانشناسی و ترجمه می باشند!
فاطمه وحیدی که از شهرستان فسا استان فارس به نمایشگاه آمده است در این باره می گوید: با توجه به اینکه سبک زندگی زنان ایرانی نیست به زنان سایر کشورها بسیار متفاوت است من دوست داشتم در رابطه با مسائل زنان از دید بومی کتابی پیدا می کردم عناوینی مثل ( همسرداری از نگاه اسلامی ، تربیت فرزندان با رویکرد روانشناسی اسلامی، تحکیم بنیان خانواده با نگاه به زندگی ح ضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) ...
وی ادامه می دهد برای یافتن کتاب هایی که به طور تخصصی در حوزه زنان باشد، ده ها بار سالن ها را گشت می زدم و اکنون هم دسته خالی به خانه بر می گردم، چرا که عناوین زرد و مباحث اصلی زنان در جامعه ما مورد بی توجهی قرار گرفته است.
وحیدی عدم تبلیغات مناسب در حوزه تازه نشرهای تخصصی زنان و خانواده را یکی دیگر از مشکلات این قشر برای یافتن کتاب های مورد نیاز خود می داند.
فاتحان سرخ بال قله های عفاف و حجاب در غرفه نشر فاتحان
اسفند سال 91 در نخستین گنکره هفت هزار شهید زن کشور، مقام معظم رهبری در پیامی از لزوم معرفی الگوی سوم زن برای زنان مسلمان نام برده و زن مجاهد ایرانی را الگوی سوم زن مجاهد مسلمان معرفی کردند.
همچنین سازمان بسیج جامعه زنان کشور از سال 89 با معرفی یکی از بانوان شهید به عنوان شهید شاخص قشر زنان در این عرصه گام های مؤثری برداشت. نمایشگاه کتاب تهران یکی از اماکن و عرصه هایی بود که بسیج جامعه زنان با چاپ و پخش بروشور زندگی نامه شهدیا زن و کتاب های مختلفی که در خصوص آنها تألیف شده بود به معرفی الگوی سوم زن مسلمان می پرداخت که امسال غرفه فاتحان میزبان با رونمایی از کتاب فرشته نجات ( اولین کتابی که با سیستم اندروید قابل بهره برداری است و چند عنوان دیگر کتاب در خصوص الگوی سوم، میزبان معرفی شهدای زن است .
پرواز "فرشته نجات" در غرفه های نمایشگاه
مسئول فرهنگی سازمان بسیج جامعه زنان کشور در این خصوص گفت: به غیر از کتب مذکور، در نمایشگاه امسال با همکاری ناشران محترم 70 هزار بروشور معرفی شهید " طیبه واعظی " شهید شاخص سال 94 توزیع می شود و قبل از آن از روزهای اول نمایشگاه قریب هزار بروشور شامل مسابقه پیامکی شهیدفوزیه شیردل که قهرمان کتاب فرشته نجات می باشد توزیع شده است.
آموزش بهترین راه برای پیشگیری از گسترش مسائل مبتلا به جامعه زنان
با عنایت به اینکه تحصیلات قشر بانوان در چند دهه اخیر به یمن انقلاب اسلامی بالا رفته و حتی در برخی از رشته ها از مردان پیشی گرفته است، قطعا نوشتن در موضوعات مختلف با زبان علمی برای این قشر سخت و غیر ممکن نخواهد بود و در زمینه مباحث و موضوعاتی که باید در حوزه زنان به آن پرداخته شود و مسائلی که باید با آموزش درست مرتفع شود، وزارت ورزش و جوانان بهترین راهنما است.
بنابر آمار ارائه شده دکتر محمود گلزاری معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان سالانه 45 هزار طلاق در کشور صورت می گیرد به عبارت دیگر از هر 5 ازدواج، یکی به طلاق ختم می شود! بنابر گفته وی آموزش نقش مهمی در پیشگیری از طلاق دارد و از آنجایی که مطالعه یکی از راه های مؤثر در آموزش است.
از این رو می توان گفت: با توجه به تحقیقات انجام شده که نشان می دهد زنان بیش از مردان با آموزش تغییر میکنند از این طریق از وقوع بسیاری از مسائل برای آنان پیشگیری کرد، اگر کتاب ها و حتی کتاب های دیجیتال در زمینه سبک زندگی سالم، آموزش زندگی متعالی و همسرداری و ... با نگاه به فرهنگ ها و خرده فرهنگ های بومی تهیه و تألیف شود، می تواند در این زمینه راهگشا باشد که متأسفانه جای خالی این دست کتاب ها در بازار نشر کشور به چشم می خورد.
انتهای پیام/ غ