مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد!!
یک شنبه 20 اردیبهشت 1394 5:57 PM
سوال: آیا مسافرت عمدى در ماه رمضان به قصد افطار و فرار از روزه گرفتن، جایز است؟ جواب: مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، و در صورت مسافرت، ولو اینکه براى فرار از روزه باشد، افطار بر او واجب است. (آیة الله خامنه ای دام ظله)
برای روزه ابعاد گوناگونی وجود دارد و آثار فراوانی از نظر مادی (جسمانی و بدنی) و معنوی (روحی و روانی) در وجود انسان می گذارد. تقویت نیروی اراده به واسطه سرکوب کردن نفس طغیانگر، تقویت روحیه نوع دوستی به واسطه یاد کردن درد دردمندان، لطافت روح و نورانیت و صفای روح، در نتیجه اصلاح و تربیت نفس، تقویت جنبه شکیبایی روح از جمله این ابعاد است.
فلسفه و چرایی روزه داری را باید با دو دید و تقسیم بندی (مذهبی - علمی) و (روحی - جسمی) مورد توجه قرار داد که به یقین، هر دوی این دیدگاه ها و هدفها، با تفاوت در مراتب و درجات، موردنظر خود پروردگار بوده است.
بعد بهداشتی روزه آن گونه که از فرمایش های رسول اعظم صلی الله علیه و آله و سایر معصومین علیهم السلام و در پی آن، تاییدات علمی دانشمندان و پزشکان دوره معاصر برمی آید، روزه داری، آن هم با صورت ویژه تعیین شده در شریعت مقدس اسلام، عامل بزرگی در سلامت بدن به شمار می آید.
روزه، تمام دستگاه های بدن را از خستگی مداوم بیرون آورده و از بهترین عوامل جوان ساز نسوج بدن بوده و نیز نیروی مقاومت بدن را افزایش می دهد و به گفته برخی دانشمندان غیرمسلمان همچون سوفورین، راه حل بسیاری از بیماری ها از جمله، آسم، برونشیت، روماتیسم مزمن، نقرس، بیماری های چشم، کم خونی و ضعف روده ها، مرض قند و بیماری های کلیه و کبد و نیز بیماری های عصبی و روانی به حساب می آید (روزه درمانی).
بعد از این مقدمه به طرح پرسش و پاسخهایی در مورد روزه می پردازیم:
بر فرض سوال، روزه باطل است و قضای آن باید بجا آورده شود ولی کفاره ندارد، مگر اینکه در یادگیرى مسأله کوتاهى کرده باشد.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سوال، چنین است:
روزه باطل است ولى اگر در یادگیرى مسأله کوتاهى نکرده، کفاره ندارد و صِرفاً قضا کردن روزه کفایت مىکند و گرنه علاوه بر قضا بنا بر احتیاط کفاره نیز ثابت است.
قضا دارد ولی کفاره ندارد.
اگر مطمئن بوده که میتواند بخورد تنها قضا کافی است.
اگر به واسطه ندانستن مسأله کاری انجام دهد که روزه را باطل میکند، چنانچه میتوانسته مسأله را یاد بگیرد بنابر احتیاط کفاره بر او واجب میشود.
احتیاط لازم قضا روزه است.
چند استفتاء از آیة الله خامنه ای دام ظله:
جواب: اگر روزه براى چشمان شما ضرر دارد، واجب نیست روزه بگیرید، بلکه واجب است افطار کنید و اگر بیمارى شما تا ماه رمضان آینده استمرار پیدا کرد، قضاى روزه بر شما واجب نیست، ولى واجب است که عوض هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهید.
جواب: اگر لباس به سر او چسبیده باشد، صحّت روزهاش محل اشکال است و بنا بر احتیاط وجوبى قضاى آن لازم است.
جواب: مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، و در صورت مسافرت، ولو اینکه براى فرار از روزه باشد، افطار بر او واجب است.