پاسخ به:مقالات سلامت و بهداشت
شنبه 12 اردیبهشت 1394 9:25 PM
عنوان نشریه: سلامت و بهداشت اردبيل : پاييز 1389 , دوره 1 , شماره 2 (پي در پي 2) ; از صفحه 7 تا صفحه 14 . |
|
عنوان مقاله: ارزيابي آلودگي بستني سنتي به اشريشاکلي و انتروباکترياسه در مراکز توليد و فروش بستني شهر گرگان در سال 1388 |
|
|
نویسندگان: شهرياري علي*, طبرسا حسينعلي, قاسمي سلطان محمد, شاهيني عبدالرحمان, قدس مفيدي ابراهيم |
|
* دانشگاه علوم پزشکي گلستان |
|
چکیده:
زمينه و هدف: در ايران توليد بستني غيرپاستوريزه تحت عنوان سنتي بسيار رايج است. از آنجايي که در تهيه و توزيع اين فرآورده شرايط پاستوريزاسيون و بهداشت فردي بطور کامل رعايت نمي گردد، احتمال بروز مسموميت و عفونت هاي غذايي افزايش مي يابد. اين مطالعه به منظور ارزيابي آلودگي بستني هاي سنتي به اشريشاکلي و انتروباکترياسه به عنوان شاخص آلودگي انجام گرديد.
روش کار: در اين مطالعه که به صورت توصيفي- تحليلي انجام گرديد، تعداد 100 نمونه بستني سنتي بطور تصادفي از کليه مراکز توليد و فروش بستني شهر گرگان در شش ماهه اول 1388 برداشت و با رعايت استاندارد در شرايط استريل به آزمايشگاه مواد غذايي منتقل و آزمون هاي ميکروبي روي نمونه ها انجام و سپس نتايج حاصله با استاندارد ايران مقايسه شدند.
يافته ها: يافته هاي تحقيق نشان داد که ميزان آلودگي نمونه هاي بستني به اشريشاکلي و انتروباکترياسه به ترتيب حدود 36 و 11 درصد و در مجموع حدود 40 درصد از کل نمونه هاي اخذ شده قابليت مصرف نداشتند. ميزان آلودگي نمونه هاي بستني به اشريشياکلي بيش از 3 برابر انتروباکترياسه بود. رابطه بين ميزان آلودگي با سطح سواد، رعايت بهداشت فردي متصديان و همچنين وضعيت بهداشت محيط اماکن از نظر آماري معني دار بود.
نتيجه گيري: منبع اصلي آلودگي ميکروبي در مراکز تهيه و توزيع بستني سنتي، استفاده از شيرهاي غيرپاستوريزه، عدم رعايت مقررات بهداشتي شامل بهداشت فردي، عدم شستشو و گندزدايي صحيح ظروف مورد استفاده بود. جهت جلوگيري از وقوع مسموميت هاي ناشي از مصرف اين بستني ها، پاستوريزاسيون شير و رعايت بهداشت فردي و کنترل نظارت بهداشتي مراکز تهيه و توزيع الزامي مي باشد. با توجه به نتايج اين مطالعه لازم است مسئولين بهداشتي زمينه را براي تبديل وضعيت تهيه و توزيع بستني از سنتي به صنعتي فراهم آورند.
|
|
بارگیری متن کامل: ![](http://fa.journals.sid.ir/Image/PDF.GIF)