عنوان نشریه: سلامت و بهداشت اردبيل : بهار 1392 , دوره 4 , شماره 1 ; از صفحه 84 تا صفحه 93 .
عنوان مقاله: تاثير برنامه آموزش بهداشت بر ميزان بروز حيوان گزيدگي و سطح آگاهي از ماهيت بيماري و رفتارهاي پيشگيري کننده از هاري در روستاهاي منتخب شهرستان اردبيل
* گروه بهداشت محيط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اردبيل
چکیده:
زمينه و هدف: همه ساله در نقاط مختلف دنيا ميليون ها انسان در اثر گزش حيوانات در معرض خطر ابتلاي به بيماري هاري هستند. ميزان حيوان گزيدگي در استان هاي اردبيل و گلستان بيش ازساير نقاط کشور مي باشد. اين مطالعه با هدف تعيين تاثير تلفيق برنامه هاي آموزش بهداشت با مداخلات مرکز بهداشت بر ميزان بروز حيوان گزيدگي، سطح آگاهي و رفتارهاي پيشگيري کننده از هاري در روستاهاي منتخب شهرستان اردبيل اجرا گرديد.
روش کار: در اين مطالعه شبه تجربي با استفاده از روش حضوري و غير حضوري بيش از 500 نفر از ساکنين روستاهاي منتخب مورد آموزش قرار گرفتند. مداخلات و پيگيري هاي اجرايي نيز توسط مسوولان و کارکنان مرکز بهداشت شهرستان اردبيل در سال 1389 انجام گرفت. داده ها بوسيله پرسشنامه محقق ساخته در قبل و 2 تا 4 ماه بعد از آموزش جمع آوري گرديد. آمار حيوان گزيدگي نيز از مرکز بهداشت شهرستان اردبيل اخذ گرديد. آناليز داده ها با استفاده از آزمون هاي آمار توصيفي تحليلي (درصد فراواني، ميانگين، همبستگي و...) در نرم افزار spssانجام شد.
يافته ها:70% شرکت کنندگان را آقايان و 30% را خانم ها تشکيل داده بودند. آموزش بهداشت تاثير مثبت بر آگاهي از ماهيت بيماري هاري و رفتارهاي پيشگيري کننده از آن در گروه هدف داشت (p>0.05). همچنين آمار حيوان گزيدگي در طول مطالعه و يکسال بعد در مقايسه با چهار سال گذشته کاهش داشت. نتيجه گيري: تلفيق آموزش بهداشت با مداخلات و پيگيري هاي اجرايي توانست علاوه بر افزايش آگاهي و بهبود الگوهاي رفتاري افراد، موجب کاهش ميزان حيوان گزيدگي در سطح روستاها و به تبع آن کاهش خطر ابتلا به هاري گردد. استمرار اين قبيل برنامه ها پيشنهاد مي گردد.