پاسخ به:مبحث 96 طرح صالحین: «بیکاری و اشتغال جوانان»
شنبه 29 فروردین 1394 3:30 PM
عوارض و پیامدهای فردی و اجتماعی بیكاری
بیكاری پیامدهای منفی بسیاری هم از نظر فردی و هم از نظر خانوادگی و اجتماعی در پی دارد كه كمترین آنها عبارتند از:
1ـ احساس بی ارزشی؛ بیكاری چه اینكه بهخاطر فراهم نبودن زمینة كار باشد و یا بهخاطر عدم تلاش خود فرد، در هر دو صورت باعث میشود كه فرد مورد سرزنش اطرافیان بهخصوص خانواده قرار گیرد و یا حدّاقل اطرافیان توجّه لازم را نسبت به فرد بیكار نداشته باشند، در این صورت، فرد احساس بیارزشی میكند.
2ـ فقر و تنگدستی؛ دومین پیامد بیكاری، فقر و تنگدستی و محرومیت از رفاه و آسایش مادی است. بیكاری باعث میشود كه فرد و خانواده از امكانات مورد نیاز و رفاه و آسایش زندگی محروم گردد. این مسئله به مرور زمان، آرامش روانی خانواده را متزلزل نموده و چه بسا باعث محرومیت فرزندان از تحصیل و دیگر مزایای زندگی اجتماعی میگردد. خانواده و فرزندان، اوضاع معیشتی خود را با وضعیت زندگی دیگران بهخصوص خانواده هایی از فامیل كه از نظر اقتصادی در وضع مطلوبی قرار دارند، مقایسه نموده و از زندگی خود مرتب اظهار نارضایتی كنند و در بعضی موارد حتّی ممكن است این امر به فروپاشی نظام خانواده منجر شود.
3ـ بیكار؛ زمینه ساز بزهكاری؛ جامعهشناسان علل متعدّدی را برای بزهكاری ذكر كردهاند كه یكی از آن علل عامل اقتصادی و فقر و بیكاری است. بیكاری باعث میشود جوانان برای تأمین زندگی خود مرتكب بزه و كارهای خلاف شوند. تحقیقات نشان داده است كه بیش از نصف افرادی كه مبتلا به بزهكاری شدهاند، افراد بیكار بودهاند و یا حداكثر عمر خود را به صورت فصلی كار كرده و مرتب تغییر شغل دادهاند..
4ـ آلوده شدن به اعتیاد؛ برخی پژوهشگران دریافتند كه رابطة مستقیمی بین اعتیاد به تریاك و وضع ناجور اجتماعی وجود دارد، بهگونهای كه اپیدمیهای بزرگ اعتیاد و همهگیر شدن آن اغلب در مناطقی روی میدهد كه عیار بیكاری و جنایت بالا است یا وضع منطقه و منازل، رضایت بخش نیست.
وقتی برای افراد مخصوصاً جوانان شغل مناسب و برنامة كاری نباشید، گرد هم جمع میشوند و حاصل چنین مجموعهای آلوده شدن به قمار، فحشا و اعتیاد و ... است.
5ـ بیكاری؛ یكی از عوامل عقبماندگی كشور و جامعه؛ در میان كشورهای جهان، بعضی از ملّتها را میبینیم كه میانگین كار در میان آنان به ساعتها میرسد و بدین سبب از نظر اقتصادی به رتبههای بالایی رسیده و به پیشرفتهای چشمگیری نایل شدهاند تا جاییكه مورد تحسین و حسرت و حسادت كشورهای دیگر حتّی ابرقدرتها واقع گردیدهاند، در حالیكه شاید از كشورهای دیگر این میزان به دقایقی چند، بیشتر نرسد و از این روی باعث شده تا در زمرة كشورهای عقب مانده و توسعه نیافته و یا در حال رشد باقی بمانند و نتوانند لذت رشد و پیشرفت و استقلال اقتصادی را درك نمایند. خلاصهی كلام اینكه سعادت و خوشبختی یك جامعه و افراد آن، مرهون كار و فعالیت و شقاوت و بدبختی آنها بر اثر تنبلی و بیكاری آنها است
منبع : اندیشه قم