عنوان نشریه: بهداشت و ايمني كار : تابستان 1393 , دوره 4 , شماره 2 ; از صفحه 37 تا صفحه 50 .
عنوان مقاله: طراحي مدل انتخاب تجهيزات کنترل آلودگي هوا با رويکرد فازي (مطالعه موردي: شرکت سيمان شرق)
نویسندگان: گل بابايي فريده, آذر عادل*, گنجي کاظميان مهرناز
* گروه مديريت صنعتي، دانشکده مديريت و اقتصاد، دانشگاه تربيت مدرس تهران
چکیده:
مقدمه: بهداشت هوا يک مساله مهم زيست محيطي است که طي ساليان اخير به دليل استفاده از تکنولوژي هاي پيشرفته جهت تامين رفاه مادي و نسبي انسان ها، به مخاطره افتاده است. استفاده از سيستم هاي کنترل آلودگي و روش هاي تصفيه کننده، از شيوه هاي عمومي کنترل آلودگي محيط زيست به شمار مي روند. از آن جا که روش هاي کنترل مختلف و متعددي با مزايا و محدوديت هاي متفاوت به منظور کاهش انتشارات آلودگي هوا به کار مي روند، لذا هدف از تحقيق حاضر، طراحي يک مدل تصميم گيري چند شاخصه فازي براي انتخاب مناسب ترين تجهيزات جهت کنترل آلودگي هوا در شرکت سيمان شرق مشهد مي باشد.
روش کار: پس از شناسايي صنعت مورد نظر و فرآيند توليد، به کمک روش فرآيند تحليل سلسله مراتبي فازي تمامي عوامل موثر بر فرآيند تصميم گيري مشتمل بر عوامل محيطي، عوامل مهندسي و عوامل اقتصادي در نظر گرفته شدند. اوزان اهميت اين معيارها محاسبه و سپس اولويت گزينه هاي مدل نيز به کمک اين روش، تعيين گرديدند.
يافته ها: از ميان معيارهاي اصلي مدل، معيار اقتصادي با وزن 0.555 به عنوان مهم ترين معيار تاثير گذار بر انتخاب نوع تجهيزات کنترل آلودگي هوا مشخص شد.معيارهاي محيطي و مهندسي نيز به ترتيب با اوزان 0.286 و 0.159 اولويت هاي بعدي را به دست آوردند. اوزان نهايي تکنولوژي هاي الکتروفيلتر، بگ هاوس و فيلتر هيبريدي در واحد آسياب سيمان به ترتيب 0.256، 0.415 و 0.329 و در واحد آسياب مواد و کوره به ترتيب0.291، 0.374 و 0.334 محاسبه گرديد.
نتيجه گيري: بدر نهايت مدل ارايه شده که بر پايه روش تحليل سلسله مراتبي فازي قرار دارد، نشان مي دهد که روش مناسب جهت فيلتر کردن گرد و غبار در منابع اصلي انتشار آلودگي در شرکت سيمان شرق، روش بگ هاوس خواهد بود.
كليد واژه: آلودگي هوا، روش هاي کنترل، تصميم گيري چند شاخصه، فرآيند تحليل سلسله مراتبي، منطق فازي