آیا در تهیه کیک میتوان از انگور استفاده کرد؟
دوشنبه 25 اسفند 1393 11:55 AM
اگر مثلاً در یک خوشه غوره یک دانه یا دو دانه انگور باشد چنانچه به آبى که از آن خوشه گرفته مىشود آب غوره بگویند و اثرى از شیرینى در آن نباشد و بجوشد، پاک و خوردن آن حلال است. (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج1، ص 123)
بکار بردن انگور پس از پختن کیک، اشکالی ندارد. اما چنانچه استفاده از انگور در کیک قبل از پخت آن باشد، حکم آن به شرح زیر است:
با توجه به اینکه کیک برای آماده و پخته شدن باید در مَعرض حرارت قرار گیرد، اگر انگور مورد استفاده در آن، حالت جوشش پیدا کند، خوردن آن حرام است ولی نجس نیست، مگر آنکه معلوم شود مست کننده است. اما برخی از فقها (آیات عظام اراکی و شبیری زنجانی) معتقدند همین که انگور به جوش آمد بنابر احتیاط واجب، نجس میشود. (امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ص 81، م 113)
مراجع عظام تقلید حکم استفاده از مربای انگور ساخته شده در کارخانجات آمریکایی و یا بطور کلی بلاد غیر اسلامی را این چنین بیان کرده اند:
اگر مسکر نباشد و یقین هم ندارید که بدن کافر غیر اهل کتاب در حال رطوبت با آن در تماس بوده، فى نفسه اشکال ندارد.
در صورتی که مواد مست کننده در آن نبوده باشد اشکالی ندارد.
اگر با دست و یا عضو دیگر غیر مسلمان با رطوبت ملاقات کرده باشد، خوردن آن جایز نیست و همچنین اگر یقین به ثلثان شدن آب انگور نداشته باشید، خوردن مربای آن جایز نیست. والله العالم
اکثر مراجع تقلید؛ خرما، مویز، کشمش و آب آنها را اگر چه جوش بیاید پاک، و خوردن آنها را حلال میدانند. اما برخی از فقها (آیة الله مکارم شیرازی) در این زمینه میگویند: هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام میشود، اما نجس نیست و میتوان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمیتوان آنرا خورد.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سۆال، چنین است:
نجس نمیشود و استفاده از آن اشکال ندارد.
خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر چه جوش بیایند پاک، و خوردن آنها حلال است.
هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام میشود، اما نجس نیست و میتوان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمیتوان آنرا خورد.
هیچیک از موارد مذکور در سۆال اشکال ندارد.
کشمش و خرما با جوشیدن در غذا نجس نمیشود و خوردن آن اشکال ندارد.
به مسئله 203 توضیح المسائل حضرت امام خمینی(ره) توجه کنید:
اگر مثلاً در یک خوشه غوره یک دانه یا دو دانه انگور باشد چنانچه به آبى که از آن خوشه گرفته مىشود آب غوره بگویند و اثرى از شیرینى در آن نباشد و بجوشد، پاک و خوردن آن حلال است. (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج1، ص 123)