در این موارد هبه قابل بازگشت نیست
جمعه 22 اسفند 1393 11:41 AM
هبه در چند صورت قابل برگشت نیست: 1ـ هبه معوضه باشد؛ یعنی در قبال آن چیزی دریافت کرده باشد. 2ـ هبه به ذی رحم (بستگان نسبی) باشد. 3ـ مورد هبه تغییر پیدا کرده باشد مثلاً زمین باشد و در آن خانه ساخته باشند یا پارچه ای باشد و با آن لباس دوخته باشند یا فروخته باشند. 4ـ هبه کننده فوت کند. 5ـ هبه به قصد «قربة الی الله» پرداخت شده باشد.
در فرض سوال نماز او در این جانماز صحیح است و گفتن هم لازم نیست.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سوال، چنین است:
در فرض سوال باطل نیست.
محکوم به حلیت است.
اگر جاهل بوده نمازهای او صحیح است و اگر یقین دارید که از مال حرام بوده باید به او خبر دهید.
در صورتی که درآمدهای حلالی هم داشتهاید، و نمیدانید آن جانماز از اموال حرام بوده یا حلال، تصرف در آن برای او اشکال ندارد.
اگر جاهل بوده نمازهای او صحیح است و اگر یقین دارید که از مال حرام بوده باید به او خبر دهید.
جواب: هدایایی كه به حساب زوجه و برای او آوردهاند به زوجه تعلق دارد و جزء تركه شوهر محسوب نمیشود. (استفتائات جدید امام خمینی(ره) ج2, ص328, س5)
جواب: خیر هبهی غیر معوضه است. (استفتائات جدید امام خمینی(ره) ج3, ص193, س45)
ج 1) وصیت به پرداخت سهم دختر به مقدار سهم یك پسر از تركه نافذ نیست و باطل است، مگر آن كه مقدار زیاده سهم دختر را از ثلث، وصیّت نماید. ج2) اگر پسران بخواهند از سهم خود به خواهر به صورت هدیه مبلغى را بپردازند تا مساوى با سهم پسر شود، اشكال ندارد.
1: آیا آموزش و پرورش مىتواند به دلیل عدم نیاز فعلى، زمین را به غیر بفروشد؟ آیا با وجود تأکید واهب در زمان حیات و تأیید معتمد، مىتوان بعد از گذشت چند سال از فوت واهب به رضایت او نسبت به تغییر نام مدرسه یا تغییر کاربرى زمین علم پیدا كرد؟ 2: آیا آموزش و پرورش مىتواند زمین مزبور را معاوضه نماید؟
ج1و2) اگر زمین را به آموزش و پرورش تملیک کرده، اختیار آن با آموزش و پرورش است اگرچه لازم است شرایط واگذار کننده را در صورت امکان مراعات نمایند لیکن اگر زمین را براى کاربرى بخصوصى در اختیار آموزش و پرورش قرار داده، اداره آموزش و پرورش حق تغییر و تبدیل و فروش و معاوضه آن را ندارد.
جواب: اگر موجود باشد و از ارحام هبه کننده نباشید باید برگردانید.
هبه در چند صورت قابل برگشت نیست: 1ـ هبه معوضه باشد؛ یعنی در قبال آن چیزی دریافت کرده باشد. 2ـ هبه به ذی رحم (بستگان نسبی) باشد. 3ـ مورد هبه تغییر پیدا کرده باشد مثلاً زمین باشد و در آن خانه ساخته باشند یا پارچه ای باشد و با آن لباس دوخته باشند یا فروخته باشند. 4ـ هبه کننده فوت کند. 5ـ هبه به قصد «قربة الی الله» پرداخت شده باشد. در این پنج صورت هبه قابل بازگشت نیست.
اگر به قصد عاریه به او داده، مى تواند باز پس گیرد. و اگر به نیّت هبه باشد، و آن طلا را تعویض نکرده باشد، نیز حقّ باز پس گرفتن دارد. ولى با توجّه به این که معمولا به قصد هبه مى دهند، اگر طلا را تعویض کرده باشد، حق باز پس گرفتن ندارد. همچنین اگر زن و شوهر از اقوام همدیگر باشند.