نباید كسى را از هیئت بیرون كرد!!
جمعه 22 اسفند 1393 11:36 AM
مراسم عزاداری امام حسین علیه السلام از مهم ترین شعائر اسلامى است كه هر سال باید با شكوه تر و با عظمت تر از سال گذشته برگزار شود. حتى در بعضى از شرایط براى حفظ آن از شرّ اجانب ممكن است جنبه وجوب كفایى به خود بگیرد و انجام آن رمز بقاى اسلام و مذهب اهل بیت(علیهم السلام) است. (آیة الله مکارم شیرازی دام ظله)
امروزه روضه و روضه خوانی در اصطلاح، به مرثیه خوانی و ذکر مصیبت برای معصومین(علیهم السلام) و اهل بیت آنان گفته می شود که بسیار مورد تشویق امامان ما بوده و یکی از عوامل زنده ماندن دین و پیوند روحی و عاطفی انسان ها با اولیاء دین است.
معنای روضه در اصل، باغ و بوستان است، اما سبب اشتهار مرثیه خوانی به روضه خوانی آن است که مرثیه خوانان در گذشته، حوادث کربلا را از روی کتاب "روضة الشهداء" تألیف ملاحسین کاشفی می خواندند. ملاحسین کاشفی بیش از چهل کتاب و رساله تألیف کرد. از جمله آنها «روضة الشهداء» در واقعه کربلا است که به فارسی نوشته شده است. به دلیل شیوایی متن این کتاب، اهل منبر سال ها در مجالس عزاداری مطالب آن را از روی کتاب می خواندند. به تدریج خواندن روضه از روی کتاب کنار گذاشته شد و مطالب آن را از حفظ می خواندند. (برای آگاهی بیشتر، ن.ک، محدثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص189؛ ترخان، قاسم، نگرشی عرفانی فلسفی و کلامی به قیام و شخصیت امام حسین(علیه السلام)، ص470)
به هرحال به دلیل شهرت این اثر و استفاده از آن در مجالس عزاداری ائمه اطهار(علیهم السلام)، این مجالس به مجالس روضه خوانی شهرت یافت که تا کنون این اصطلاح رایج است.
ج) ریا در هیچ عملی صحیح نیست ولی تباكی به نحو عزاداری و به قصد تعظیم امر شعائر، ریا نیست.
ج) باید با عزاداران و مستمعین با ادب رفتار و با احترام پذیرایی شود.
ج) صحیح نیست.
ج) در حد متعارف ایام عزاداری اشكال ندارد.
ج) این مراسم را به نحوی برگزار كنند كه موجب زحمت عابرین و همسایگان نشود.
جواب: حضور در این مجالس مستحب است; ولى اگر مردم به مقدار لازم حاضر نشوند حضور در این مجالس واجب كفایى است.
جواب: شركت آنها مانعى ندارد و حتى نذورات آنها را باید پذیرفت.
جواب: حتّى الامكان نباید كسى را از هیئت بیرون كرد; شاید تحت تاثیر واقع شود و هدایت گردد. و در صورت ضرورت باید با زبان خوب عذرشان را بخواهند.
جواب: بدون شك این مراسم از مهم ترین شعائر اسلامى است كه هر سال باید با شكوه تر و با عظمت تر از سال گذشته برگزار شود. حتى در بعضى از شرایط براى حفظ آن از شرّ اجانب ممكن است جنبه وجوب كفایى به خود بگیرد و انجام آن رمز بقاى اسلام و مذهب اهل بیت(علیهم السلام) است.
جواب: به یقین باید كودكان و نوجوانان را از همان سنین پایین به مكتب حسینى(علیه السلام) آشنا ساخت و درس آزادگى، ایمان و شهامت را از همان اوّل به آنها آموخت، حضور آنها لازم است هر چند گاهى عوارض مختصرى داشته باشد.