حشر مؤمنين
چهارشنبه 29 بهمن 1393 8:38 PM
حشر مؤمنين
كساني كه ايمان به خدا و روز قيامت و بهشت و جهنم و ميزان آوردهاند حشرشان با نور است، موقعي كه وارد صحراي محشر ميشوند پيشاني و صورتشان نوراني است، موقعي كه قدم در ميدان عرصات ميگذارند امواج نور پيشاپيش آنان در حركت ميباشند و مردم محشر آنان را در آن حال مشاهده ميكنند. قرآن مجيد در اين باره ميفرمايد:
(َيوْمَ تَرَى الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ يَسْعَى نُورُهُم بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِم)[1]
«(اين پاداش بزرگ) در روزي است كه مردان و زنان با ايمان را مينگري كه نورشان پيش رو و در سمت راستشان به سرعت حركت ميكند».
(يَوْمَ لَا يُخْزِي اللَّهُ النَّبِيَّ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ نُورُهُمْ يَسْعَى بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ)[2]
«در آن روزي كه خداوند پيامبر و كساني را كه با او ايمان آوردند خوار نميكند؛ اين در حالي است كه نورشان پيشاپيش آنان و از سوي راستشان در حركت است، و ميگويند: پروردگارا نور ما را كامل كن و ما را ببخش كه تو بر هرچيز توانايي».
تعبير به يسعي (از ماده سعي به معني حركت سريع) دليل بر اين است كه خود مؤمنان نيز با سرعت راه محشر را به سوي بهشت و كانون سعادت جاويدان ميپيمايند چرا كه حركت سريع نور آنها جدا از حركت سريع خودشان نيست[3].
به هر حال اين نور كه براي مردان و زنان مؤمن است در قيامت راهنماي آنها به سوي بهشت برين ميباشد و در پرتو آن، راه بهشت را به سرعت ميپيمايند.
بدون شك اين نور الهي چون از ايمان و عمل صالح بر ميخيزد با تفاوت مراتب ايمان و عمل صالح مردم متفاوت است، آنها كه ايمان قويتري دارند نورشان فاصله زيادتري را روشن ميسازد و آنان كه مرتبه ضعيفتري دارند از نور كمتري برخوردارند تا آنجا كه نور بعضي سرانگشتان پايشان را روشن ميسازد.
در روايت آمده است كه: «نور در ميان مردم، (روز قيامت) به اندازه ايمانشان تقسيم ميشود...»[4].
در مجمع البيان آمده كه: عبدالله بن مسعود ميگويد: «در روز رستاخيز به انسانهاي با ايمان به اندازه ايمان و اخلاصشان نعمت نور و فروغ داده ميشود؛ به همين جهت پارهاي فروغشان بسيار روشنگر است، اما نور و فروغ پارهاي ديگر بسان نوري است بر انگشت ابهام كه گاه روشن ميشود و گاه خاموش و سوسو ميكند»[5].
خوب است در پايان اين بحث بعضي از اعمالي را كه در قيامت به واسطه آنها، مؤمنان كسب نور مي كنند در اين جا تذكر دهيم: «1-نماز شب، 2- نماز خواندن،
3- تلاوت قرآن، 4- تيراندازي در راه خدا، 5- شهادت به حق دادن، 6- وضو گرفتن»[6].
[1] - حديد/12
[2] - تحريم/8
[3] - تفيسر نمونه، ناصر مكارم شيرازي و همكاران ، ج 23، ص 329 و ر.ك. تفسير نمونه، ناصر مكارم شيرازي و همكاران ، ج 24، ص 292
[4] - نورالثقلين، علي بن جمعه العروسي الحويزي، ج 7، ص 272، ح 60
[5] - مجمع البيان، ابوعلي فضل بن حسن طبرسي، ترجمه علي كرمي، ج 28-27، ص 502
[6] - ر.ك. انسان از حشر تا دادگاه قيامت، نعمت الله صالحي حاجي آبادي، صص 72-70