ASUS Transformer Pad TF303CL
گویا شرکت تایوانی ایسوس برنامه های ویژه ای برای تبلت های هیبریدیاش دارد. کلمه هیبریدی در جاهای مختلف، معانی متفاوتی میتواند داشته باشد. در اینجا منظور ما محصولیست که هم تبلت است و هم از طریق یک داک کیبورد به نوت بوک تبدیل میشود. شرکت ایسوس اخیرا این رده از محصولات خود را گسترش داده. ترنسفورمر پد TF103CG و ترنسفورمر پد TF303CL دو مورد از این محصولات دو زیست هستند. برعکس محصولات سری ترنسفورمر بوک که ویندوزی بودند، هر دوی این تبلت ها به سیستم عامل اندروید 4.4 مجهز شدهاند. در این میان، مدل TF303CL از مشخصات فنی بهتری برخوردار است. این تبلت از شیار سیمکارت بهره میبرد و کاربران به راحتی میتوانند از شبکه های مخابراتی نسل سوم و چهارم استفاده کنند.
این تبلت نمایشگری از نوع LED Backlight WUXGA همراه با پنل IPS دارد که رزولوشن 1200 × 1920 را در اختیار شما قرار میدهد. این رزولوشن برای نمایشگر 10.1 اینچی TF303CL، تراکم پیکسلی 224ppi را به همراه دارد. از مهمترین مشخصات سخت افزاری این محصول میتوان به چیپ ست Intel Atom Z3745، پردازشگری 4 هسته ای با فرکانس کاری 1.8 گیگاهرتز، 2 گیگابایت رم، 16 یا 32 گیگابایت حافظه داخلی، دوربین اصلی 5 مگاپیکسلی، وبکم 1.2 مگاپیکسلی و باتری لیتیوم پلیمری با ظرفیت 25 وات-ساعت اشاره کرد. این محصول از یک درگاه Full USB بر روی داک کیبورد بهره میبرد. حافظه دستگاه از طریق شیار microSD قابل افزایش است. در ضمن باید خاطر نشان کنیم که این محصول ایسوس از قابلیتهای USB OTG و Miracast پشتیبانی میکند.
طراحی و ساخت
کلمه "ترنسفورمر" بیانگر ماهیت اصلی این محصول است. ما با محصولی روبرو هستیم که از یک داک کیبورد بهره برده و به راحتی از یک تبلت به نوت بوک یا بالعکس تبدیل میشود. داک کیبورد بخشی از هویت این دستگاه است.
به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشید که در این مدل (TF303CL) داک کیبورد به صورت آپشنال عرضه میشود. این بدان معناست که شما هنگام خرید میتوانید نسبت به تهیه این محصول به همراه داک کیبورد و با بدون داک کیبورد اقدام کنید. فقط لازم است پیش از خرید به نام محصول توجه کنید.
اول از همه با مشخصات ظاهری ترنسفورمر پد TF303CL شروع میکنیم. وزن این دستگاه در مجموع (تبلت به همراه داک) 1145 گرم است. خود تبلت هم به تنهایی 595 گرم وزن دارد. ابعاد این دستگاه (تبلت به همراه داک) نیز 19.8 × 178.4 × 257.4 میلیمتر است. این وزن کم و ابعاد جمع و جور از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به خصوص این که مهمترین ویژگی این رده از محصولات قابلیت جابجایی راحت آنهاست.
با در دست گرفتن تبلت در حالت افقی، دکمه پاور را بر روی لبه بالایی و در منتهیالیه سمت چپ خواهید دید. بر روی لبه سمت چپ هم شاهد درگاه Micro HDMI، دکمه تنظیم صدا و درگاه micro-USB خواهید بود. جک 3.5 میلیمتری هدفون، شیار سیمکارت و شیار microSD هم بر روی لبه سمت راست قرار گرفتهاند. در مرکز لبه پایینی نیز درگاه دیتا (برای تبادل دادهها بین تبلت و داک) تعبیه شده است. در دو طرف این درگاه دو شیار برای اتصال تبلت به داک در نظر گرفته شده. تا همین جا به این نکته توجه داشته باشید که مدل TF103CG فاقد درگاه Micro HDMI است.
همانطور که تاکنون متوجه شدهاید، این تبلت به 2 صورت به فروش میرسد: به همراه داک کیبورد و بدون داک کیبورد. بنابراین این نکته را حتما پیش از خرید مد نظر داشته باشید. کیفیت ساخت داک کیبورد کاملا رضایت بخش است. بخش صفحه کلید و تاچ پد کاملا ارگونومیک طراحی شدهاند. با این حال هنگام گشت و گذار در برنامهها یا اینترنت ممکن است شما صفحه نمایش لمسی دستگاه را به تاچ پد ترجیح دهید.
در این داک از باتری یا حافظه داخلی اضافه خبری نیست. اتصال بخش تبلت و داک هم به سادگی و از طریق دو شیار اختصاصی صورت میگیرد. البته نباید انتظار چرخش کامل نمایشگر را داشته باشید. بازه تغییر زاویه نمایشگر بر روی داک محدود است. با این حال شما به راحتی میتوانید این دستگاه را بر روی پاهای خود قرار داده و درست به مانند لپتاپ از آن استفاده کنید. به لطف پنل IPS تعبیه شده در صفحه نمایش، با تغییر زاویه نمایشگر به مشکل خاصی برخورد نخواهید کرد.
شاید مهمترین نکته در مورد داک این محصول، همان وجود درگاه Full USB بر روی آن باشد؛ موردی که برای بسیاری از کاربران از اهمیت بالایی برخوردار است. البته اگر مدل بدون کیبورد را بخرید، باید کلا قید درگاه Full USB را بزنید. با این حال، پشتیبانی تبلت از قابلیت USB OTG کمی از نگرانی شما خواهد کاست.
نمایشگر
نمایشگر این محصول از نوع LED Backlight WUXGA است و رزولوشنی معادل 1200 × 1920 پیکسل را در اختیار شما قرار میدهد. این بدان معناست که تراکم پیکسلی نمایشگر این تبلت 224 پیکسل در هر اینچ است. همان طور که در ابتدای این مطلب گفتیم، مدل TF303CL، یعنی همین محصول مورد بحث ما، نسبت به مدل TF103CG برتریهایی دارد. مهمترین نقطه قوت TF303CL، نمایشگر آن است. لازم به ذکر است که نمایشگر مدل TF103CG تراکم پیکسلی 149 پیکسل در اینچ دارد.
استفاده از تکنولوژی IPS در صفحه نمایش TF303CL، زاویه دید خوبی به آن داده و تقریبا نیازی به تغییر زاویه نمایشگر وجود ندارد. با این حال به علت براق بودن بیش از حد سطح آن، در نور مستقیم کمی مشاهده تصاویر دشوار میشود. در مجموع، روشنایی و کیفیت تصاویر دیده شده در نمایشگر این تبلت تا حد بسیار زیادی رضایت بخش است.
سخت افزار
این تبلت به پردازشگری 4 هسته ای با فرکانس کاری 1.8 گیگاهرتز مجهز شده است. این پردازشگر بر روی چیپ ست Intel Atom Z3745 قرار گرفته و در کنار 2 گیگابایت رم وظیفه اجرای سیستم عامل اندروید و اپلیکیشن های آن را بر عهده دارد. همین جا برتری سخت افزار این مدل نسبت به پردازشگر 2 هسته ای و رم 1 گیگابایتی مدل TF130CG مشخص میشود. در نقد و بررسی مدل TF130CG به قدرت سخت افزاری متوسط و میان رده بودن محصول اشاره کرده بودیم. حال باید بگوییم که مدل اخیر، یعنی TF303CL، با وجود مشخصه های سخت افزاری بهتر، هنوز شایستگی دریافت لقب رده بالا را ندارد. این تبلت از اجرای اکثریت اپلیکیشن ها و بازیهای مختلف، به راحتی و بدون کوچکترین مشکلی بر میآید. با این حال، در بلند مدت و با نصب و اجرای برنامه های مختلف و ظهور بازیهای سه بعدی جدید ممکن است با مکثهایی در عملکرد نرم افزاری دستگاهتان مواجه شوید. البته عموما این مکثها برای کاربران عادی قابل تشخیص نیست. از طرفی به خاطر بهره گیری از 2 گیگابایت رم در این مدل و حافظه کاری نسبتا بالاتر نسبت به مدل TF103CG، احتمال بروز مشکل در اجرای اپلیکیشن ها به حداقل میرسد.
این تبلت (بسته به مدل خریداری شده) به طور پیش فرض 16 یا 32 گیگابایت حافظه داخلی دارد. همچنین شما میتوانید به راحتی توسط کارتهای حافظه microSD نسبت به افزایش حافظه دستگاه خود اقدام کنید. بهرهمندی از GPS و پشتیبانی از قابلیت USB OTG دو مورد از امتیازات این 10 اینچی ایسوس به شمار میروند. مدل TF303CL از شیار سیمکارت بهره میبرد و به شما امکان میدهد که از شبکه های مخابراتی نسل سوم و چهارم استفاده کنید.
نرم افزار
این محصول به همراه سیستم عامل اندروید نسخه 4.4 کیت کت روانه بازار شده است. ایسوس این سیستم عامل را به رابط کاربری ZenUI مزین کرده و در کنار آن یک سری اپلیکیشن های اختصاصی خود را هم قرار داده. در این رابط کاربری شما میتوانید لیست اپلیکیشن های خود را به راحتی مرتب کرده یا در میان آنها جستجو کنید.
رابط کاربری ZenUI نسبت به رابط کاربری اختصاصی سامسونگ یعنی TouchWiz، ساده تر و سبکتر است و از طراحی تختتری بهره میبرد. از بهترین اپلیکیشن های اختصاصی ایسوس در این تبلت میتوان به SuperNote و File Manager اشاره کرد. اپلیکیشن اول یک ابزار جالب برای نوت برداری حرفه ای است. اپلیکیشن File Manager نیز امکان مدیریت فایلهای روی تبلت و همچنین سر و سامان دادن به سایر فایلهای شما در سیستمهای ابری نظیر DropBox ،OneDrive و Google Drive را فراهم میکند.
دوربین و باتری
ایسوس این تبلت را به 2 دوربین مجهز کرده است: یکی 1.2 مگاپیکسلی در جلو و در قالب وبکم و دیگری 5 مگاپیکسلی در پشت دستگاه و به عنوان دوربین اصلی. کیفیت هر دو دوربین برای یک تبلت قابل قبول است. دوربین اصلی به فوکوس خودکار مجهز شده و از این طریق کار عکاسی را ساده تر میکند. کیفیت تصاویر گرفته شده توسط آن نسبتا خوب است. با این حال، در تصاویر گرفته شده، بخشهای خارج از فوکوس کمی بیش از حد مات دیده میشود. دوربین جلویی هم برای مکالمات ویدیویی مناسب است. لازم به یادآوری است که TF103CG، یعنی رقیب ارزان قیمتتر مدل مورد بحث ما، به دوربینهای 2 و 0.3 مگاپیکسلی مجهز شده است. همچنین برادرخوانده ویندوزی این دو محصول، یعنی ترنسفورمر بوک T100T، از دوربین پشتی بی بهره بود.
اما میرسیم به باتری این دستگاه هیبریدی. همانطور که پیشتر گفته شد داک این محصول فاقد باتری اضافه است. باتری لیتیوم پلیمری تعبیه شده در تبلت هم ظرفیتی معادل 25 وات-ساعت دارد. ایسوس در این مدل ظرفیت باتری را افزایش داده. این مدل نسبت به مدل FE103CG انرژی بیشتری لازم دارد. بیشترین مصرف انرژی هم مربوط به نمایشگر Full HD این تبلت است. شرکت سازنده در تبلیغات خود به 9.5 ساعت شارژدهی باتری در هنگام پخش مداوم ویدیوی HD اشاره کرده. اما تستهای مختلف عددی کمتر از 8 ساعت را نشان میدهند. بنابراین شارژدهی باتری این تبلت با وجود ظرفیت بیشتر، اندکی کمتر از شارژدهی باتری TF103CL است. این میزان شارژدهی آن قدرها هم بد نیست، اما هنوز به پای باتری ترنسفورمر بوک T100T با حدود 11 ساعت شارژدهی نمیرسد.
جمع بندی
تبلت های هیبریدی میتوانند بسیاری از نیازهای کاربران را برطرف کنند. هستند بسیاری از افراد که ترجیح میدهند به جای خرید یک لپتاپ به سراغ یک محصول هیبریدی رفته و دو دستگاه مختلف را در یک دستگاه تجربه نمایند. مدلهای ویندوزی این گونه محصولات به شدت مورد استقبال بازار قرار گرفتهاند. شاید مایکروسافت سرفیس پرو و ترنسفورمر بوک T100T ایسوس به ترتیب گران قیمتترین و خوش قیمتترین ویندوزیهای هیبریدی باشند. اما اگر پای سیستم عامل اندروید در میان باشد چطور؟ آیا برای کار با این سیستم عامل وجود داک کیبورد واجب است? شاید جواب برخی از کاربران منفی باشد. اما روز به روز به کاربردها و سرویسهای این سیستم عامل همراه افزوده میشود و در این صورت داشتن یک کیبورد کامل به همراه درگاه Full USB یک ارزش افزوده به حساب میآید. شما می توانید با توجه به نیازتان نسبت به خرید مدل با کیبورد یا بدون کیبورد اقدام کنید.
ترنسفورمر پد TF303CL از برخی جهات نسبت به ترنسفورمر پد TF103CG برتری دارد. این تبلت به نمایشگر Full HD و درگاه Micro HDMI مجهز است و حافظه رم بیشتر و دوربینهای بهتری دارد. این چند مورد را شاید بتوان از مهمترین نقاط قوت مدل TF303CL در برابر مدل TF103CG دانست. با این حال، به رغم ظرفیت بیشتر باتری، به خاطر مصرف بالای انرژی در مدل TF303CL، شاهد شارژدهی پایینتری نسبت به مدل ارزانتر هستیم.
حال تصمیم نهایی با شماست. جدا از مشخصات فنی این تبلت، اگر سیستم عامل اندروید را به سایر سیستم عاملها ترجیح میدهید و از سوی دیگر با کیبوردهای مجازی بر روی نمایشگر مشکل دارید و از طرفی میخواهید بدون دغدغه USB های استاندارد خود را به دستگاه وصل کنید و یا با سیم کارتهای 3G و 4G از اینترنت پرسرعت لذت ببرید، ترنسفورمر پد T303CL میتواند گزینه خوبی برای شما باشد. در آخر توصیه میکنیم پیش از خرید این تبلت، با نگاهی به عنوان محصول مورد نظرتان، از همراهی کیبورد مطمئن شوید.