آیا امکانات موجود در وبلاگ جواب گوی نیازتان نیست و به چیزهای بیشتری نیاز دارید؟ به سراغ قیافه ها (theme) و افزونه های (plugin - widget) مختلف می گردیم تا هم امکانات و هم ظاهر وبلاگ تان را بهبود بخشیم. با معرفی و آموزش ابزار وبلاگ و ویجت ها با ما همراه باشید.
وبلاگ نویسی یکی از سادهترین روشهای انتشار محتوا در وب است و نیاز چندانی به تخصص، امکانات و یا صرف هزینه ندارد. شما سراغ یک سرویس دهنده مطمئن میروید و پس از ثبتِ نام دلخواه تان در محیطی ساده شروع به نوشتن و انتشار مطالب می کنید.
اما پس از چندی با کسب تجربه بیشتر در خصوص این کار و دیدن وبلاگ ها و سایتهای مختلف، دیگر آن محیط ساده و یکنواخت اولیه وبلاگ خستهکننده به نظر میرسد و به دنبال راهی برای ایجاد تغییر و تمایز از دیگر وبلاگ ها می گردید. فکر میکنید امکانات موجود در وبلاگ جواب گوی نیازتان نیست و به چیزهای بیشتری نیاز دارید. به سراغ قیافه ها (theme) و افزونه های (plugin - widget) مختلف می گردید تا هم امکانات و هم ظاهر وبلاگ تان را بهبود بخشید.
اگر برای وبلاگ نویسی وردپرس را انتخاب کرده باشید و یا از سیستم وبلاگ نویسی وردپرس روی هاست شخصی تان استفاده کنید، علاوه بر تم های متفاوت، امکانات نسبتاً گسترده ای هم در اختیار خواهید داشت. در اینجا به بررسی برخی ابزارهای جانبی که استفاده از آنها برای داشتن یک وبلاگ خوب ضروری است، می پردازیم. برخی از این ابزارها، به صورت عمومی برای تمامی وبلاگ ها قابل استفاده اند و برخی هم مختص وردپرس هستند.
ویجت ها:
یکی از قابلیتهای خوب وردپرس، امکان استفاده از طیف گسترده ویجت ها است. هر کدام از این ابزارها قابلیت ویژه و منحصر به فردی را به وبلاگ اضافه می کنند. امکانات اضافه شده توسط ویجت ها و دیگر ابزارهای جانبی معمولاً در ستون کناری وبلاگ قرار می گیرند.
از ویجت های کاربردی ورد پرس که تقریباً در تمام وبلاگ ها استفاده دارند میتوان به این موارد اشاره کرد:
• نمایش لینک ویدیوهای یوتیوبی مورد علاقه شما
• نشان دادن تعداد و اسامی بازدیدکننده های آنلاین
• نمایش وضعیت آب و هوایی شهر محل زندگی تان
• نمایش زمان و تاریخ
• نمایش لینک های مورد علاقه تان که در دلیشز تگ زدهاید
• اضافه نمودن دکمه Call me اسکایپ برای تماس مستقیم خوانندگان با شما
• ایجاد اسلاید شو از عکسهای شما در اکانت فلیکر یا آلبوم عکس پیکاسا.
فید:
اگر با وبگردی و مشاهده وبلاگ های دیگر، به فعالیت در این زمینه علاقهمند شدهاید و سراغ وبلاگ آمده اید، حتماً با واژه فید و کاربرد آن آشنا هستید. فید را میتوان مجموعه لیست وار و روزنامهای از مطالب وبلاگ دانست که خواننده برای مطالعه مطالب تان آن را به برنامه فید خوان خود (مشهورترین آنها گوگل ریدر است) اضافه کرده و نیازی به مراجعه به وبلاگ را ندارد. حتی یکی از راههای سنجش محبوبیت یک وبلاگ تعداد فید خوان های آن است.
خبر خوان گوگل:
حال اگر شما بعد از مدتی تصمیم گرفتید که وبلاگ خود را به هاست شخصی که تهیه کردهاید منتقل کنید، تکلیف فیدخوان های تان چه می شود؟ ممکن است بسیاری از آنها دیگر اقدام به ثبت آدرس جدیدتان در برنامه فیدخوان خود نکنند و شما تعداد قابل ملاحظه ای خواننده را از دست بدهید.
بهترین راه حل برای عدم مواجهه با این مشکل، استفاده از سایت FeedBurner برای تولید یک فید دائمی است. شما در این سایت یک آدرس فید خاص برای وبلاگتان ایجاد میکنید و آن را در اختیار خوانندگان تان می گذارید. با این کار برنامه فیدبرنر، فیدهای آدرسی را که به آن دادهاید، میگیرد و در اختیار کسانی میگذارد که آن را در فیدخوان شان اضافه کرده اند. حال اگر سایت تان را به جا و آدرس دیگری منتقل کنید، فقط کافی است که نشانی جدید را به فیدبرنر بدهید. باز هم مطالب تان را مانند گذشته برای کسانی که مشترک آدرس فیدبرنرتان شدهاند ارسال کند.
شبکههای اجتماعی:
امروزه شبکههای اجتماعی گسترش زیادی یافته اند. به طوری که در بسیاری موارد خود آنها تبدیل به یک رسانه شده اند. اما برای یک بلاگر تازه کار که خوره شبکههای اجتماعی است، این محیط میتواند یک دریا خواننده و طرفدار بالقوه باشد. در صورت اطلاع رسانی و مدیریت درست، میتوانید با سرعتی قابل قبول صاحب یک وبلاگ پرخواننده شوید. یکی از سادهترین استفاده ها از شبکههای اجتماعی، انتشار لینک مطالب تان در آنها است. این کار باعث میشود تمام دوستانی که در لیست تان دارید، مطالب تان را ببینند.
فیس بوک: یکی از پرطرفدارترین شبکههای اجتماعی است که در ایران هم رشد خیلی زیادی داشته است. اگر بخواهید به طریقه معمول ارسال لینک و مطلب در wall فیس بوک، مطالب وبلاگ تان را در آن قرار دهید، کاری وقت گیر و خستهکننده است. اما با استفاده از برخی اپلیکیشن های فیس بوک میتوانید به راحتی فید وبلاگ تان را در آنها اضافه کرده و شاهد انتشار خودکار و تقریباً بلادرنگ مطالب تان در wall فیس بوک تان باشید.
یکی از بهترین برنامههای فیس بوک برای این کار آر اس اس گرافیتی است.
توییتر: این سایت کوچک و جمع و جور با آن مطالب ۱۴۰ حرفی اش هم طرفداران بسیار زیادی دارد. اگر شما هم در آن اکانت و تعداد قابل ملاحظه ای دنبال کننده دارید، حتی لحظهای هم در استفاده از آن برای معرفی وبلاگ تان درنگ نکنید. اما تا کی میتوان بهانه لازم برای تویت کردن لینک وبلاگ را فراهم کرد. و یا اینکه تا کی میتوان حوصله به خرج داد و بعد از انتشار هر مطلب در وبلاگ، عنوان و لینک آن را تویت کرد. اما اگر از امکان ویژه سایت تویتر فید استفاده کنید، بعد از انتشار هر مطلب در وبلاگ، تیتر و لینک آن به صورت خودکار تویت خواهد شد.
البته از تویتر فید برای انتشار مطالب در فیس بوک هم میتوانید استفاده کنید. اما ترجیحاً سراغ همان ار اس اس گرافیتی بروید.
دلیشز: این سایت یکی از بهترین و پرطرفدارترین سایتهای بوک مارک حال حاضر است. شما میتوانید از آن به عنوان لینک دونی سایتهای مورد علاقه تان به صورت خصوصی استفاده کنید. همچنین این امکان را دارید تا سایتهای مورد علاقه تان را با دیگران هم به اشتراک بگذارید. پس چه جایی بهتر از وبلاگ تان برای این اشتراک علاقهمندی ها. همانطور که در قسمت ویجت ها هم اشاره شد، میتوانید با استفاده از یک ویجت ساده لینکدونی دلیشزی تان را در ستون کناری وبلاگ راه اندازی کنید.
کنتور: یکی از چیزهایی که هر وبلاگنویس به آن علاقه خاصی دارد و باعث تشویق و دلگرمی وی برای ادامه کار می شود، تعداد بازدید کنندگان وبلاگ است. شما میتوانید با استفاده از سرویس های رایگانی همچونگوگل آنالایتیک و سایت مپ، اطلاعات بازدیدها و لینک های ورودی به وبلاگ تان را مانیتور کنید. این ابزارها علاوه بر نشان دادن تعداد بازدیدکنندگان به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه، تعداد صفحات بازدید شده را هم به صورت اعداد، ارقام و نمودار به شما نشان می دهند. همچنین به شما نشان میدهند، بازدید کننده از کجا به وبلاگ شما آمده است. آیا سایت یا وبلاگی به شما لینک داده است، یا شما را از طریق موتور جستجو پیدا کرده. یا اینکه لینک مطلب شما برای وی ایمیل شده است.
یکی دیگر از کاربردهای کنتور یا شمارنده این است که میتوانید تعداد بازدیدهای انجام شده از وبلاگ تان را به خوانندگان نشان دهید. برای این کار تنها کافی است در یکی از سرویس های رایگان موجود ثبت نام کرده و یک کد کوچک جاوا اسکریپت را در محلی که میخواهید شمارنده نشان داده شود قرار دهید. هرچند که برخی سایتهای ایرانی هم اقدام به ارائه این خدمات نموده اند، اما پیشنهاد میشود به دلیل برخی مشکلات امنیتی، از سرویس های معتبر خارجی استفاده کنید.
آخرین موردی که به آن میپردازیم بخش Tools سیستم مدیریت وردپرس است که ابزارهای کاربردی خوبی را در اختیارتان می گذارد.
مهمترین قسمت تولز هم Webmaster Tools Verification است که با استفاده از آن به همراه یکی از ابزارهای وبمستر گوگل، یاهو یا بینگ، میتوانید اطلاعات بسیار کاملی از نحوه تعامل موتورهای جستجو با وب سایت تان در اختیار داشته باشید. این تعامل را مدیریت نمایید. اطلاعات بسیار جالبی از قبیل مشکلات نمایش وبلاگ، کلمات کلیدی که کاربر را به وبلاگ تان می آورد، عباراتی که باعث مراجعه کاربر به وبلاگ تان شده و حتی تعداد دفعاتی که مثلاً کاربر به دلیل مشکل سرور موفق به باز کردن صفحه تان نشده را مشاهده کنید. همچنین به صورت اجمالی جدیدترین جاهایی را که به وبلاگ تان لینک دادهاند مشاهده کنید.
مدیریت و استفاده درست از این امکانات هر یک از موتورهای جستجو، باعث هدایت جامعه هدف تان به سوی وبلاگ شما خواهد شد. این کار در بسیاری مواقع، حتی از صرف هزینههای بالای تبلیغاتی هم کارآمدتر خواهد بود.
از دیگر بخشهای کاربردی منوی تولز میتوان به Post by Email اشاره کرد، که در جای خود مورد بررسی قرار می گیرد. کار این سرویس به این صورت است که مطالب تان را برای ایمیل مشخصی میفرستید و آن مطالب همان لحظه در وبلاگ تان منتشر می شوند. بزرگترین مزیت این بخش عدم نیاز به ورود به بخش مدیریت وبلاگ برای انتشار مطلب است. که این امر باعث امنیت بیشتری خواهد بود. بهخصوص هنگامی که مجبور به استفاده از کامپیوتر یا اینترنت نه چندان امن باشید.