پاسخ به:مبحث 86 طرح صالحین: «تأثیر تحصیلات عالی و اشتغال زنان در زندگی خانوادگی و جامعه»
دوشنبه 20 بهمن 1393 7:05 PM
با سلام و احترام خدمت دوستان همراه و تشکر از مدیر محترم این مبحث و همه عزیزانی که بحث را تا بدین لحظه، به نحو احسن پیگیری کرده اند؛
نظرات شخصی بنده پیرامون سؤالات:
1. تحصیلات عالی چه نقشی (مثبت یا منفی) در زندگی خانوادگی دارد؟
تحصیلات عالیه هم برای مرد و هم زن مسلماً مفید و اثرگذاره، بر تمامی جوانب-اعم از اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ...- برای مرد که هم ضروریه و هم واجب به نظر من. برای زن هم ضروریه. اگر زن این تحصیلات رو داشت چه بهتر و اگر نداشت چی؟ در مورد تحصیلات عالیه زن باید بگم هر کسی یه برداشتی داره از سطح تحصیلات. یه نفر دیپلم را سطح کافی برای زن میدونه و یه نفر هم نه(مثلاً باید تا دکترا هم پیش بره). با توجه به وضع موجود جامعه، وضعیت معیشتی و اقتصادی خانواده ها و نیازهای گوناگون اولاد، بایستی زن سطح بالایی از اطلاعات و تحصیلات رو داشته باشه. و نظر من اینه که حداقل لیسانس رو داشته باشه. چرا؟ چون برای شاغل شدن هم لازمه. برای بعضی جاها که فوق لیسانس لازمه.
2. آیا داشتن تحصیلات عالی فقط برای اشتغال و کمک به موارد اقتصادی می باشد؟
تحصیلات برای اشتغال و موارد اقتصادی که لازمه. اما محدود فقط به اینها نمیشه. توی تربیت فرزندان و پیشبرد زندگی و برخورد با مشکلات هم میتونه نتایج بسیار خوبی داشته باشه.
3. تفاوت زنان تحصیل کرده که خانه دار هستند و به کار خانه و تربیت فرزندان می پردازند با زنان شاغل چیست؟
زنان تحصیل کرده خانه دار به نظر من آرامش روحی و جسمی و ذهنی بیشتری نسبت به شاغلین دارند. البته همین زنان خانه دار هم دغدغه دارند، ولی از نوع اقتصادی. یعنی اینکه چرا منبع درآمدی ندارند. بعضیا خانواده دو موتوره می پسندن(مثل خودم) یعنی هم مرد شاغل باشه و هم زن. باز هم میگم فقط به خاطر وضعیت اقتصادی نامناسب و گرانیها و ... تا بشه از پس مخارج زندگی در آمد. تمام بار تأمین مخارج زندگی، نباید روی دوش مرد باشه. همین دو موتوره بودن، درسته که شاید بر بهبود روابط اجتماعی تأثیر مثبت داشته باشه(از طریق برخوردها و رفت و آمدها و مشاهده اقشار گوناگون در محل کار)، اما احتمال بی حوصلگی و اعصاب خوردی هم -به خصوص برای زن- وجود داره. همچنین رسیدگی به اوضاع خانه و فرزندان مسلماً برای خانه دارها بهتر و بیشتر فراهمه، اما شاغلین کمتر این فرصت رو دارند.
خلاصه: برای زنان تحصیل کرده خانه دار، امکان تربیت فرزند بهتر و امکان رویارویی دقیق تر و منطقی تر با اوضاع گوناگون منزل، وجود داره. اما باز شاید جوش درآمد ناکافی رو بزنن. اینها بحث قناعت هم مطرح میشه. یک خانواده قانع شاید اصلاً نیازی به موتور دوم هم نداشته باشه. برای زنان تحصیل کرده شاغل، موارد دسته قبل رو ندارن یا در سطح پایین دارن. اما ممکنه از دو موتوره بودن و درآمد خودشون راضی باشند. اینجا هم باز بحث قناعت پیش میاد. چنین خانواده دو موتوره و به حساب پولدار باز هم حریص باشند و دنبال پول بیشتر هم بگردند.
کلّی نمیشه نظر داد و حالات مختلفی رو باید در نظر گرفت.
شاغل بودن زن در کنار مرد، درسته که دسترسی به یه گزینه هایی رو محدود میکنه، اما اگه باشه خیلی بهتره برای اینکه وضع زندگی افتضاح نشه.
4. اشتغال زنان در خانه و خارج از خانه چه تأثیری بر روابط اعضاء خانواده، اعتماد به نفس زنان و مدیریت خانه خواهد گذاشت؟
بستگی به فرد داره. اما احساس من میگه: شاغلین در بیرون خانه، اعتماد به نفسی بیشتر و مدیریتی خوب(نمیگم بهتر/میگم خوب) دارند. روابط اعضای خانواده رو هم میتونن در حد عالی نگه دارن و بعضیا هم نه. خانه دارها بر روابط اعضای خانواده مسلّط ترن و اداره بهتری روش دارن و روابط تنگاتنگی هم با همدیگه میتونن برقرار کنن. اما شاااااید اعتماد به نفسشون پایین باشه(باز هم میگم این اصلاً کلّی نیس و ممکنه پیدا بشه که یه خانم خانه دار هم اعتماد به نفس بالاتری از یک خانم شاغل داشته باشه). مدیریت خانه برای خانم خانه دار مسلماً راحت تر و آسان تر و نتیجه بخش تره.
موفق و مؤید و پیروز و سربلند باشید.
واسه كسي خاك گلدون باش،
كه اگه به آسمون رسيد،
بدونه ريشهاش كجاست ...