برچسب انرژی چیست ، تشریح برچسب انرژی
شنبه 4 بهمن 1393 8:03 AM
برچسب انرژی یه مدت چپ و راست تو تلویزیون اطلاع رسانی می شد و شرکت های سازنده لوازم خانگی در ایران برای بهتر جلوه دادن محصولات خودشون ، از بهینه بودن حالت انرژی در دستگاه شون و به استناد به برچسب انرژی استفاده می کردن ، مثلا بخش مهمی از تبلیغات شون این بود که بگن یخچال فریزر یا فلان محصول ما دارای برچسب انرژی B هست . حالا امروز می خوام یه بررسی مختصر و مفید در مورد برچسب انرژی انجام بدم تا ببینیم کی به کیه ! پس با من همراه باشید .
برچسب انرژی چیست ؟
هر وسیله الکترونیکی یا مکانیکی یه نوع انرژی رو دریافت میکنه و در خروجی تقویت شده یا تضعیف شده همون انرژی و یا نوع دیگری از انرژی رو تحویل میده . اینکه چقدر زمان و انرژی مصرف میکنه تا خروجی بده رو میگن مصرف انرژی . توی دنیای دیجیتال ، رنگ سبز نشون دهنده پاک بودن و کم مصرف بودن هستش. برای اینکه از نظر بصری ، مشتریان زودتر به نتیجه برسن و همچنین ایجاد یه قرارداد بین المللی ، اومدن مصرف انرژی وسایل مختلف رو طبقه بندی کردن ، از رنگ سبز تا قرمز و همچنین حرف A تا حرف G . هرچی سبز تر ، مصرف انرژی کمتر و هر چی حرف لاتین به A نزدیک تر ، مصرف کم تر . حروف لاتین رو روی رنگ ها می نویسن که هم درجه بندی دقیق باشه و هم از نظر بصری ، خریدار زودتر به نتیجه برسه . مثلا یخچال فریزری که رتبه A یا رنگ سبز رو داره کم ترین مصرف انرژی ممکن در بین یخچال ها رو داره . به عبارت دیگه حرف A نشانگر کمترین مصرف انرژی و بیشترین بازدهی دستگاه و حرف G نشانگر بیشترین مصرف انرژی و کمتریین بازدهی دستگاه است
به زبان ساده برچسب انرژی یا به انگلیسی Energy Label یه برگه کوچیک هست که روی محصولات الکترونیکی می چسبونن . این برگه حاوی اطلاعات مهمی در مورد مصرف انرژی ، مدل و شرکت سازنده و میزان بهینه بودن عملکرد های مختلف اون دستگاه هستش . مثلا برچسب انرژی ماشین لباس شویی حاوی میزان مصرف انرژی کلی دستگاه هست ، عملکرد شست و شو ، عملکرد خشک کنندگی ، مقدار لرزش و سر و صدا و … هستش .
مسئله مهمی که باید بدونید اینه که برچسب انرژی صرفا برای وسایل برقی نیست ، می تونه برای هر وسیله ای که انرژی می سوزونه استفاده بشه مثل اتومبیل .
برچسب انرژی در یخچال فریز
یخچال فریزر یکی از مهمترین لوازم آشپزخانه هستش که مصرف بالایی داره و یکی از پایه های ثابت افزایش پول برقه . شاید خیلی ها برچسب انرژی رو از تبلیغ یخچال تو تلویزیون دیده باشن .
مواردی که در برچسب انرژی یخچال درج میشه :
■ شرکت سازنده و مدل یخچال فریزر
■ مصرف برق به کیلو وات ساعت در سال
■ حجم نگهداری مواد تازه به لیتر
■ حجم مواد منجمد به لیتر
■ کلاس منطقه آب و هوایی
روی برچسب انرژی یخچال زده که ۵۰۰ یا ۵۸۰ کیلووات ساعت در یک سال . با یه محاسبه سر انگشتی می تونیم بفهمیم که اگه ۵۰۰ کیلووات زده باشه یعنی این یخچال به طور متوسط حدود ۶۰ تا ۷۰ وات ساعت برق مصرف میکنه یعنی کمتر از یه لامپ ۱۰۰ وات . خب یخچال ها در زمستان خیلی کمتر برق مصرف می کنن و در تابستان هم بعد از اینکه سرد میشه ، به صورت اتوماتیک خودش رو قطع می کنه و برق خیلی کمتری مصرف می کنه .
برچسب انرژی در لامپ
تقریبا در تمام لوازم الکترونیکی برچسب انرژی هست . اگه الان لامپ هم بخرید با روی بسته بندی یا توی بروشور داخل بسته بندی برچسب انرژی وجود داره . در برخی لامپ ها فقط اون قسمت رنگی رو میذارن که مردم بگن یه چیزی گذاشته . در حالیکه باید موارد دیگه هم باشه . واقعا تو آرزوی یه نظارت نظام مند و قانونی موندیم . هرکی هر کاری می خواد می کنه . مردم هم که خیلی درگیر این مسائل نیستن و تولید کننده هم که فقط به پول بیشتر فکر می کنه !
مواردی که در برچسب انرژی لامپ هست :
■ قسمت رتبه بندی ( سبز تا قرمز )
■ مقدار توان نور به واحد لومن
■ میزان مصرف برق به وات
■ عمر مفید لامپ به ساعت
برچسب انرژی در ماشین
شاید ندونید اما در ماشین ها هم برچسب انرژی وجود داره . تو ایران ماشین جدید می خری وسایل ضروری جانبی نداره چه برسه به برچسب انرژی .
مواردی که در برچسب انرژی ماشین هست :
■ برند ، مدل ، ورژن
■ وزن ، نوع سوخت ، نوع ماشین ( سواری – وانت – کامیون )
■ مصرف سوخت درون شهری ، برون شهری
■ مصرف تولید گاز CO2 ( دی اکسید کربن ) به گرم در کیلومتر
مسئله مهم موقع خرید لوازم برقی توجه ویژه به برچسب انرژی هست ، چرا که دستگاهی که توان کمی مصرف میکنه قطعا با کیفیت مطلوب تولید شده . مثلا شما یه یخچال می خرید ۳ میلیون یه یخچال دیگه می خرید ۴ میلیون . اون ۴ میلیونیه مصرف کمتری داره و قطعا پول برق کمتری واستون میاد و همچنین چون کیفیت بهتری داره کمتر خراب میشه و کمتر هزینه تعمیرات میدید .