معرفی مادربرد جدید: GIGABYTE Z97X-UD7 TH
سه شنبه 23 دی 1393 1:50 PM
با توجه به پیشرفتها و جایگزینیهای جدیدی که در عرصه سخت افزار اتفاق می افتد، تجهیزات لابراتوار شهر سخت افزار نیز به مرور با آمدن نسل های جدید، جایگزین می شوند. برای همین منظور و پس از مشورت های انجام شده و بررسی گزینه های مختلف، تصمیم بر آن شد تا GIGABYTE Z97X-UD7 TH جایگزین مادربرد قبلی ( GIGABYTE Z87X-D3H ) شود. در این بررسی کوتاه قصد داریم تا به معرفی اجمالی این مادربرد بپردازیم...
مقدمه
کمپانی گیگابایت تاکنون با معرفی بیش از 35 مدل مادربرد مبتنی بر چیپست های سری 9 کمپانی اینتل نشان داده که حساب ویژه ای روی فروش این سری از مادربرد های تولید خود بازکرده است ! در این بین 25 مدل دارای چیپست رده بالا Intel Z97 و 10 مدل نیز چیپست Intel H97 همراه خود دارند. اما از میان تمامی این مدل ها یک مدل است که یک ویژگی کاملا منحصر به فردی را همراه خود دارد. البته ناگفته نماند که در میان ده ها مدل مختلف مادربرد های مبتنی بر این چیپست ها که توسط کمپانی های مختلف تولید شده اند تنها چند مدل انگشت شمار این قابلیت را همراه خود دارد !
پشتیبانی دو پورت از سریعترین رابط استاندارد کنونی برای انتقال اطلاعات یعنی نسل دوم رابط Intel Thunderbolt که قابلیت انتقال اطلاعات با سرعت 20Gbps را دارا می باشد برگ برنده این مادربرد در میان مدل های مشابه می باشد. پهنای باندی که حتی ارتباط زنجیروار (daisy-chaining ) بیش از 12 دستگاه فوق العاده پرسرعت مختلف را نیز میسر می سازد !
GIGABYTE Z97X-UD7 TH همان مدلیست که در این مقاله کوتاه قصد داریم تا به معرفی ، تست و بررسی عملکرد آن بپردازیم.
معرفی
ابتدا لازم می دانیم تا مشخصات فنی این مادربرد را با استناد به وب سایت رسمی کمپانی گیگابایت ملاحظه کنید :
طراحی جعبه این مدل همانند اکثر مادربردهای کنونی این کمپانی زمینه تیره دارد و طراحی بسیار شلوغ دارد ! تقریبا هر آنچه از مشخصات،امکانات و قابلیت گرفته تا تصاویر از قسمت های مهم این مادربرد را می توانید روی جعبه پیدا کنید !
محتویات داخل جعبه به 4 پورت SATA 6Gb/s ، یک پل SLI ، پنل پشتی مادربرد و DVD راه انداز و دفترچه راهنمای نصب و راه اندازی خلاصه می شود که از نظر ما برای مادربردی با این قیمت ( 215 دلار ) تا حدودی بی انصافی است !
PCB مشکی رنگ این مدل با داشتن ابعاد 30.5cm x 24.4cm در کلاس مادربردهای ATX طبقه بندی می شود و قطعات به کار رفته در آن همگی از آخرین استاندارد Ultra Durable کمپانی گیگابایت پشتیبانی می کنند.
این مدل به واسطه 4 DIMM حافظه تعبیه شده قابلیت پشتیبانی از 32GB حافظه DDR3 دو کاناله Non-ECCبا فرکانس های کاری 1066/1333/1600 MHz را در حالت استاندارد دارا می باشد. البته این مادربرد با استفاده از پروفایل های استاندارد XMP و به صورت اورکلاک شده حتی تست های آزمایشگاهی ماژول های با فرکانس 3200 MHz را نیر با موفقیت پشت سر گذاشته است.
تعبیه 3 اسلات PCIe 3.0 x16 منشعب شده از کنترلر PCI-Express پردازنده در این مادربرد پشتیبانی از پیکربندی های دوگانه Multi GPU Nvidia SLI و سه گانه AMD CrossFireX را با مشخصات (x16/N/N )، (x8/x8/N ) و ( x8/x8/x4 ) فراهم کرده است.
علاوه بر اسلات های نام برده 3 اسلات PCI-Express x1 2.0 که از چیپست PCH Z97 منشعب می شوند نیز برای این مادربرد در نظر گرفته شده است.
در بخش پورت های مرتبط با تجهیزات ذخیره سازی نیز علاوه بر تعبیه 6 پورت SATA 6Gb/s و 1 پورت SATA Express 10Gb/s منشعب شده از چیپست Z97 ، 2 پورت دیگر نیز که از کنترلر 88SE9172 ساخت کمپانی Marvell منشعب می شوند روی هم رفته 8 پورت از این گذرگاه مدرن را برای این مادربرد فراهم کرده اند. البته در صورت اتصال تجهیزات ذخیره سازی به پورت SATA Express طیعتاً پورت های 4 و 5 این مجموعه قابل استفاده نخواهند بود. لازم به ذکر است پورت های منشعب شده از چیپست Intel Z97 از پیکربندی های RAID 0, RAID 1, RAID 5 و RAID 10 و پورت های کنترلر Marvell فقط از پیکربندی های RAID 0 و RAID 1 پشتیبانی می کنند.
نگاهی نزدیکتر
مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده در این مدل از نوع I8-Phase Digital PWM می باشد که از جمله قطعات به کار رفته در آن می توان به PWM Controller و MOSFET های تحت عنوان PowIRstage ساخت کمپانی International Rectifier ، خازن های جامد با عمر بسیار بالا Black و سوکت CPU فوق العاده با کیفیت مجهز به خارهای با روکش 15 میکرومتری ( 5 برابر بیشتر از مقدار استاندارد ) طلا اشاره کرد. قطعاتی که کارکرد خنک، افزایش طول عمر و بهبود راندمان مصرف انرژی این مدار را به دنبال دارند. همچنین یک کانکتور I8-Pin EPS نیز انرژی مورد این مدار را از منبع تغذیه سیستم دریافت می کند.
هیتسینک های آلومینیومی در نظر گرفته شده برای این مدل نیز به سه بخش تقسیم شده اند. دو بخش از آن بر روی ماسفت های مدار رگولاتور ولتاژ پرازنده تعبیه شده اند و بخش دیگر نیز حرارت چیپست Intel Z97 را دفع می کند. البته روی هم رفته کارکرد بسیار خنک تمامی بخش های این مادربرد در تست های عملی قابل تحسین بود .
همچنین از جمله پروتکشن های ایمنی تعبیه شده در این مادربرد می توان به پشتیبانی پورت های USB و LAN این مادربرد از پروتکشن تخلیه الکترواستاتیکی بار الکتریکی ( ESD ) ، بهره مندی از IC های مخصوص Anti-Surge برای جلوگیری از تاثیر پیک جریان اولیه راه اندازی که موجب آسیب دیدن بخش های مختلف PCB می شود و PCB با فایبرگلاس مخصوص جهت بالا رفتن ضریب ایمنی در برابر رطوبت اشاره کرد.
همچنین در این مدل نیز قابلیت بسیار کاربردی GIGABYTE UEFI DualBIOS پیاده سازی شده است تا در صورت معیوب شدن یکی از چیپ های Bios ، چیپ پشتیبان به صورت خودکار وارد مدار شده و مادربرد به کار خود ادامه می دهد.
سیستم صوتی
خروجی Rear صدای این مادربرد که از کدک صوتی فوق العاده با کیفیت ALC1150 ساخت کمپانی Realtek منشعب می شود توسط یک پرآمپلی فایر هدفون با امپدانس خروجی 600 اهم تقویت شده و خلوص سیگنال به نویز بیش از 115dB را به همراه دارد.
همچنین علاوه بر این که GND یا اتصال زمین کلیه قطعات مرتبط با سیستم صوتی این مادربرد از سایر بخش های مادربرد جدا شده است، حتی خروجی های راست و چپ صدا نیز دارای GND مجزا در دو لایه مختلف PCB می باشند.
Dual Thunderbolt™ 2
همانطور که در ابتدای این مقاله به آن اشاره شد، برگ برنده این مادربرد نسبت به مدل های مشابه داشتن دو پورت از نسل دوم رابط بسیار پرسرعت Thunderbolt است.
Thunderbolt که با اسم رمز Light Peak نیز شناخته می شود نوعی رابط سخت افزاری است که برای اتصال بسیار پرسرعت کامپیوتر و وسایل جانبی طراحی شده است. کانکتور این رابط که دقیقاً مشابه (Mini DisplayPort (MDP می باشد برای اولین بار در سال 2011 و توسط کمپانی های Intel و Apple استاندارد سازی شد. تاندربولت ترکیب PCI Express و DisplayPort به یک سیگنال سریال است که همراه با جریان مستقیم برای اتصال برق میباشد. نسل دوم این رابط علاوه بر پشتیبانی از استاندارد های نسل قبلی با ترکیب دو کانال 10Gb/s نسل قبل قابلیت ارسال و دریافت اطلاعات با سرعت بیش از 20Gb/s را میسر می سازد! به گفته کمپانی اینتل با چنین پهنای باندی می توان یک ویدئو با کیفیت 4K را جا به جا کرد و در همان زمان نیز آن را برای پخش به یک نمایشگر دیگر فرستاد !
کمپانی گیگابایت با تعبیه یک کنترلر گران قیمت Intel® DSL5520 که دارای 4 کانال رابط Thunderbolt 2 می باشد ، دو پورت 20Gb/s از این رابط بسیار پرسرعت را در پنل پشتی این مادربرد تعبیه کرده است.
از جمله دستگاه های سازگار با این رابط می توان به دستگاه های فوق العاده پیشرفته تدوین صوتی و تصویری ، تجهیزات فوق العاده پرسرعت ذخیره سازی و .... اشاره کرد.
امکانات مخصوص اورکلاکرها
این مادربرد نیم نگاهی به اورکلاکرها هم داشته و با تعبیه سوئیچ هایی مانند Power، Reset، Clear Cmos و دو کلید برای سوئیچ کردن بین دو Bios تعبیه شده بر روی مادربرد به همراه یک سون سگمنت بر نمایش خطاهای به کاربر و UEFI Bios قدرتمند حتی انجام Extreme Overclocking را نیز بر روی این مادربرد میسر ساخته است.
علاوه بر این 8 گره مختلف نیز برای نمونه برداری ولتاژ قطعات و بخش های مختلف مادربرد توسط ولتمتر های دیجیتال بر روی PCB این مادربرد تعبیه شده که در امر Extreme Overclocking از ملزومات اورکلاکرها محسوب می شود.
تست های کارایی
در این بررسی برای تعیین جایگاه و محک کارایی این مادربرد برخی تست های این مجموعه را بر روی مادربرد نام برده اجرا کردیم که نتایج به دست آمده را می توانید در جدول زیر ملاحظه کنید :
جمع بندی و سخن پایانی
همانطور که ملاحظه کردید عملکرد ممتاز این مادربرد در بخش تست های کارایی جای تحسین دارد. همچنین در بخش تست های مدیریت مصرف انرژی نیز با عملکرد متوسط این مدل روبرو هستیم. اما نتایج تست Low Voltage Overclocking تا حدودی کمتر از حد انتظار ما بورد.
روی هم رفته قیمت حدودا 1 میلیون و 200 هزار تومانی این مادربرد آن را برای بسیار از کاربران دست نیافتنی می کند ولی افراد بسیار حرفه ای که کاربری های آن ها ایجاب می کند برای جابه جایی اطلاعات نیاز به رابط های پرسرعتی چون Thunderbolt 2 داشته باشند این مادربرد در نوع خود یکی از بهترین ها محسوب می شود.