0

مبحث 82 طرح صالحین: "اقتصاد مقاومتی؛ چرا و چگونه؟"

 
ria1365
ria1365
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 7868

راهکارهایی برای گفتمان‌سازی در اقتصاد مقاومتی 2
سه شنبه 23 دی 1393  11:55 PM

مؤلفه‌های فرهنگی و اجتماعی مؤثر یا مرتبط با اقتصاد مقاومتی

همان‌گونه که اشاره شد، هدف از اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور، ایجاد امنیت، ثبات اقتصادی و عدم تزلزل در برابر شوک‌های داخلی و خارجی است. اجرایی کردن اقتصاد مقاومتی به طور قطع جامعه و اقتصاد کشور را در برابر مشکلات و تهدیدهای خارجی مصون نگاه می‌دارد. همچنین تأمین شرایط و فعال‌سازی تمامی امکانات و منابع مالی و سرمایه‌های انسانی و علمی کشور به منظور توسعه‌ی کارآفرینی و به حداکثر رساندن مشارکت آحاد جامعه در فعالیت‌های اقتصادی با تسهیل و تشویق همکاری‌های جمعی و تأکید بر ارتقای درآمد، از راهبردهای تحقق اقتصاد مقاومتی است.

اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که درون‌زا باشد و بتواند خودکفایی ایجاد کند و درعین‌حال، هزینه‌های کشور را کاهش دهد. لذا اقتصاد مقاومتی به‌عنوان یک جهاد مقدس، منحصر به زمان تحریم و جنگ نیست؛ بلکه سازوکار پایداری برای توسعه‌ی اقتصاد ملی و خروج از اقتصاد تک‌محصولی است. دستاورد اقتصاد مقاومتی، شکوفایی، رفع مشکلات معیشتی و افزایش رفاه عمومی مردم است. همچنین باید توجه داشت که این رویکرد اقتصادی، مردم‌بنیاد است؛ یعنی اقتصاد دولتی صرف نیست، اقتصادی مردمی است که با اراده‌ی مردم، سرمایه‌ی مردم و حضور مردم تحقّق پیدا می‌کند. دولت مسئولیت برنامه‌ریزی، زمینه‌سازی، ظرفیت‌سازی، هدایت و کمک به فعالان اقتصادی را بر عهده دارد. برای نمونه، آنجایی که افرادی بخواهند سوء‌استفاده کنند و دست به فساد اقتصادی بزنند، دولت راه آن‌ها را سد می‌کند و آنجایی که کسانی احتیاج به کمک و بسترسازی دارند، به آن‌ها کمک می‌کند. بنابراین آماده‌سازی و تسهیل شرایط، وظیفه‌ی دولت است.

دستگاه‌های اجرایی فعال در این عرصه به‌عنوان نهادهای عظیم اجتماعی و اقتصادی، حوزه‌ی فعالیت‌های گسترده‌ای دارند و برنامه‌ها و اهداف اقتصاد مقاومتی با بخش قابل توجهی از سیاست‌ها و اولویت‌های آن به طور مستقیم یا غیرمستقیم در ارتباط است. باید توجه داشت که توسعه‌ی کارآفرینی، مشارکت حداکثری مردم در اقتصاد کشور، افزایش بهره‌وری، ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری، افزایش تولید داخلی، مدیریت مصرف و افزایش ارزش افزوده، که به‌عنوان اهداف اصلی اقتصاد مقاومتی شمرده می‌شوند، علاوه بر جنبه‌ی اقتصادی، از صبغه‌ی فرهنگی و اجتماعی نیز برخوردارند.
تحقق اقتصاد مقاومتی در سایه‌ی توسعه‌ی کارآفرینی، مشارکت حداکثری آحاد جامعه، بهبود فضای کسب‌وکار، ارتقای آموزش و مهارت، افزایش تولیدات داخلی و مدیریت مصرف ممکن است. از آنجایی که مردم، جامعه‌ی هدف این مجموعه‌ها هستند، این نهادها عهده‌دار نقش اساسی در این زمینه هستند. هم‌اکنون اصول و سیاست‌های کلی نظام در زمینه‌ی اقتصاد مقاومتی ابلاغ گردیده و در مواردی از آن به موضوعات و مفاهیم مرتبط با حوزه‌ی رفاه و تأمین اجتماعی پرداخته شده است. حوزه‌ی رفاه و تأمین اجتماعی (امدادی، حمایتی و بیمه‌های اجتماعی) نقش بسزایی در مقاومت اقتصادی دارد و بدون وجود یک چتر صیانتی، جبرانی و تأمینی برای شرایط اقتصادی ناشی از بحران‌ها، تحریم‌ها و... زمینه و امکان مقاومت اقتصادی فراهم نمی‌شود. بی‌تردید، تقویت اقتصاد ملی بدون توجه به سرمایه‌های انسانی به‌عنوان محوری‌ترین عامل تولید میسر نیست و در کنار آن توجه به عدالت اجتماعی و استفاده از منابع بازتوزیعی (مالیات و بیمه) برای افزایش توازن و تعادل اقتصادی جامعه نیز از ضروریات است که در این رویکرد نیز منابع حاصل‌شده می‌باید در زمینه‌ی تقویت نظام تأمین اجتماعی صرف گردد.

     Android iOS , Windowsphone , Symbian , JavaMobile Review ,Learning

تشکرات از این پست
omiddeymi1368 ehsan007060 shirdel2 tachberdee
دسترسی سریع به انجمن ها