سبیکه از خاندان ماریه قبطیه مادر ابراهیم پسر پیامبر اسلام بود و از برترین زنان آن عصر به شمار می رفت. پیامبر اسلام در سخنان خود اشاره به سبیکه کرده بود با اینکه هنوز خبری از این رویدادها نبود. حضرت امام موسی بن جعفر علیه السلام هم اشاره به این بانو کرده بود با اینکه این بانو هنوز به مدینه آورده نشده بود و در آفریقا زندگی می کرد.
امام موسی بن جعفر به یزید بن سلیط فرمود: اگر آن بانو را دیدی سلام مرا به او برسان و همین در عظمت مقام او کافی است که امام موسی الکاظم علیه السلام به او سلام برساند.
علامه مجلسی در بحار الانوار، ج ۵۰ ص ۱ آورده است:
مادر امام جواد بَرْده ای بود به نام سبیکه و برخی نام او را خیزران گفته اند و روایت شده که او از خاندان ماریه قبطیه است. علامه مجلسی این مطلب را از اصول کافی آورده است. علامه مجلسی به نقل از مناقب آورده است که مادر امام جواد برده ای بود که «دُرّة» نامیده می شد و امام رضا علیهالسلام او را خیزران نامید و برخی گفته اند نام او سبیکه بود و بعضی هم گفتهاند: نام او ریحانه و کنیه اش ام الحسن بود. سبیکه مادر امام جواد از روستایی در مصر به نام مِریسه بود.
بر این اساس میتوان گفت: که نام مادر امام جواد سبیکه و خیزران است و از اهل مصر و از روستای مِریسه می باشد او را ریحانه و دُره هم گفته اند.
درباره مادر امام جواد علیه اسلام گزارشهای مفصل داده نشده است. علامه در بحار الانوار و شیخ عباس قمی در منتهی الامال درباره مادر امام جواد علیه السلام روایات زیادی ذکر نکرده اند و دراین دو کتاب حتی نسبت به قبر سبیکه مطلبی نیاورده اند و بر اساس شواهد، قبر سبیکه مادر امام جواد در مدینه است و امام رضا علیه السلام وقتی که از مدینه رفتند، همسر و اولاد خود را نبردند. بلکه آنان در مدینه ماندند. در کتاب منتخب التواریخ هم درباره قبر سبیکه چیزی ذکر نکرده است.