دگان,
به گزارش خبرگزاري فارس، گروهي از شيعيان مصر که به مناسبت نيمه شعبان در منزل يکي از شيعيان اين کشور در روستاي «ابو مسلم» در استان «الجيزه» گردهم آمده بودند، توسط شماري از سلفيهاي تندرو هدف حمله قرار گرفته و در جريان ضرب و شتم اين شيعيان چهار نفر از آنها از جمله شيخ «حسن شحاته» (55 ساله) از رهبران شيعيان مصر و برادرش «محمد شحاته» (35 ساله) به شکلي فجيع کشته ميشوند.
اين درحالي است که مهاجمان تنها به کشتن شيخ شحاته و برادرش و دو همراهش اکتفا نميکنند، بلکه اسباب و اثاثيه منزل را تخريب و خانه را هم به آتش ميکشند.
اما شيخ حسن شحاته کيست؟
شيخ حسن شحاته در سال 1946 در خانوادهاي «حنفي» مذهب در استان «الشرقيه» مصر به دنيا آمد و در سال 1996 در سن 30 سالگي به مذهب تشييع درآمد.
شحاته فارغ التحصيل مرکز «القراءات» بود و مدرک کارشناسي ارشد خود در رشته «علوم قرآني» را از اين مرکز دريافت کرد.
اولين خطبه نماز جمعه خود را در حاليکه بيش از 13 سال نداشت، در مسجد روستايش خواند و خواندن خطبههاي نماز را هنگام اداي خدمت سربازي در نيروهاي مسلح مصر نيز ادامه داد و مسئول توجيه و بالا بردن روحيه نيروهاي يگان مهندسي ارتش مصر در سال 1973 و گوينده راديو و تلويزيون بود. به اين ترتيب شيخ شحاته در خانوادهاي دوستدار اهل بيت عليهم السلام رشد يافت.
آنگونه که خود شحاته ميگفت، پدرش درباره شخصيت «امير المؤمنين على بن ابىطالب عليه السلام» براي وي بسيار سخن ميگفت و به شيخ حسن ميگفت: فرزندم، امير المومنين عليه السلام مهمترين حامى اسلام بود. هنگاميکه حضرت علي(ع) در کنار پيامبر(ص) بود، هيچگاه کسي جرات نميکرد، به آن حضرت آزاري برساند.
شحاته خود ميگويد: بيست را با اهل تصوف سپري کرده و تنها نتيجهاي که از آنها گرفته اين بوده که آنها در ميان خود به شاخههاي متعددي تقسيم شدند که وهابيها يکي از آنها هستند که چهره اسلام را تحريف کرده و مباني اعتقادي خود را براين انديشه باطل بنا کردند که هيچ يک از ائمه را به رسميت نميشناسند و تنها فرد مورد قبول نزد آنها «ابن تيميه» است که حتي بيش از پيامبر(ص) او را گرامي ميدارند.
شيخ حسن شحاته طي سالهاي 1994 تا 1996 به مذهب تشييع گرويد، با اين حال در اين مدت نيز همواره مدافع اهل تسنن بود، اگرچه دشمنانش وي را متهم به ناسزا گفتن به صحابه و عايشه ميکردند.
وي در دوره حکومت سه دههاي «حسني مبارک»، رئيس جمهوري مخلوع مصر سه سال در زندان به سرميبرد و از سفر به خارج از مصر منع شده بود.
مطبوعات و رسانههاي مصر وي را از بزرگترين شيوخ اين کشور و بحث برانگيزترين آنها در مصر ميدانستند و او را «علامه شيخ حسن احمد شحاته» ميناميدند که از شيوخ و علماي الازهر و امام جماعت يکي از بزرگترين مساجد قاهره و برگزار کننده مجموعه برنامههاي «العلم» در راديو و تلويزيون و مساجد مصر بود.
مردم مصر او را به عنوان امام جماعت مسجدي ميشناختند که در نزديکي سفارت اسرائيل در قاهره قرار داشت و روزهاي جمعه براي شنيدن خطبههاي نماز جمعه و سخنرانيهايش به اين مسجد هجوم ميآوردند تا سخنان وي درباره برحق بودن اهل بيت و وفاداريش به ولايت آنها را بشنوند و شيخ را همواره منادي حق و حقيقت ميدانستند و از آنجا که وي همواره رسوا کننده رژيم صهيونيستي بود و عليه آنها سخن ميگفت، نماز جمعه وي همواره با اتخاذ تدابير شديد همراه بود.
دانش آموزان بسياري توسط شيخ شحادته در الازهر پرورش يافتند که از جمله آنها ميتوان به «شيخ طنطاوي» اشاره کرد.
گفته شده که وي پيامبر(ص) را در خواب ديده که از وي خواستار ولايت حضرت علي(ع) و دفاع از اهل بيت عليهم السلام برپاي منابر و در تمام رسانهها شده و به همين دليل گفته ميشود، چون سخن وي از دل برميآمده لاجرم بر دل هم مينشسته و بسياري را پاي منبر خطابههايش ميکشيده است.
شيخ حسن شحاته در مصر از جمله مهمترين دشمنان وهابيت به شمار ميآمد که در هرجا منبر سخنراني داشت، غير ممکن بود، ماهيت واقعي وهابيها و وهابيت را برملا نکند، به همين دليل در سال 1996 توسط دستگاههاي امنيتي مصر و در واقع به شکايت گروههاي وهابي مصري دستگير و تنها به اتهام اعلام ولايت علي ابن ابيطالب و ترويج تشييع در مصر راهي زندان شد تا قدر و ارزش شيخ بيش از پيش نزد مردم مصر افزايش يابد. شيخ پس از خروج از زندان از هرگونه سخن گفتن و اظهار نظر در رسانههاي جمعي منع شد. اين موجب شد تا وي از منبر براي برملا کردن ماهيت واقعي نظام مبارک و آنچه در زندان بر وي گذشته استفاده کند.
درباره زندگي خانوادگي خود شيخ حسن شحاته ميگويند که پدرش داراي سه همسر بوده و مادرش آخرين همسر پدرش بوده و او دومين پسر در ميان شش برادرش بوده و در همان دوران کودکي درحالي که بيش از 5 سال نداشت، قرآن را از حفظ کرده تا پس از آن راهي الازهر شود.
خود شيخ حسن شحاته دوبار ازدواج داشته، از همسر اولش داراي سه فرزند و از همسر دومش داراي يک فرزند بوده است.
مولفات شيخ حسن شحاته آنگونه که خود ميگويد، کتاب «إحياء علوم الدين» بوده و اشعار و رسالههايي نيز به رشته تحرير درآورده که بايد از ميان آنها به رساله «سراج الأمة في خصائص السادة الأئمه» اشاره کرد.
درباره فعاليتهاي مذهبي خود، شحاته که به خاطر ساختار مذهبي خانوادهاش خيلي زود و در نوجواني وارد فعاليتهاي ديني و مذهبي شد و همين موجب شد تا وي براي اولين بار هنگاميکه هنوز به سن 15 سالگي نرسيده بود، پاي منبر برود و به گفتهاش خود با دست خود خطبه نماز را بنويسد. شحاته 5 سال خطيب مسجد «الأشراف» روستاي خود بود.
در واقع اگر بخواهيم مهمترين مراحل زندگي شيخ شحاته را ذکر کنيم ميتوانيم آن را در موارد زير خلاصه کرد:
1 – مرحله ارتش که طي آن در جنگ ماه رمضان مشارکت داشت.
2 – مرحله «الدورامون» که نام يکي از شهرهاي استان «الشرقيه» است که هم دژ اخوانيها و هم وهابيت به شمار ميآمد و طي آن شيخ شحاده توانست بيش از 90% دانشآموزان خود را به آيين تشييع درآورد.
3 – مرحله قاهره که از سال 1984 آغاز و تا سال 1996 ادامه مييابد که اوج فعاليتهاي مذهبي شيخ را تشکيل ميداده و در اين دوره بود که نماز جمعه را در منطقه «کوبري» ادا ميکرد که مصادف با دستگيري وي از سوي رژيم سابق شد.
شيخ شحاته يکبار ديگر نيز در سال 2009 ميلادي از سوي رژيم حسني مبارک بازداشت شد. اين بار وي به همراه 306 شيعي مصري و عربي به بهانه کشف يک گروه وابسته به «حزب الله» در مصر بازداشت شد، اما در همان سال دادگاه جنايي مصر حکم آزادي وي به همراه ديگر متهمان اين پرونده را صادر کرد.
شيخ حسن شحاته در جريان انقلاب 25 ژانويه 2011 فعاليت بسيار داشت و پس از انقلاب موضوع تاسيس حسينيههايي براي شيعيان در مصر به ويژه در روستاي «هربيط» زادگاه شحاته در ژوئن 2012 براي وي بسيار مشکل ساز شد.