آداب مسجد
1) امام صادق (ع): به مسجدها در آييد كه خانههاى خداوند در زمينند و هر كس پاكيزه وارد آنها شود، خداوند، او را از گناهانش پاك مىكند و نامش در زُمره ديدار كنندگان خداوند، نوشته مى شود.
2) پیامبر (ص): هرگاه بنده، داخل مسجد شود و بگويد: «به خدا پناه مىبرم از شيطان رانده شده!»، شيطان رانده شده مى گويد: «كمرم شكست» و خداوند به خاطر اين كار براى آن گوينده، عبادت يك سال را مى نويسد و هر گاه از مسجد خارج شود و همانند آن را بر زبان آورد، خداوند برايش در برابر هر مويى كه در بدن اوست، صد نيكى مى نويسد و صد درجه، بالايش مى برد.
3) پیامبر (ص): هر گاه مؤمن وارد مسجد شود و پاى راست خود را بگذارد، فرشتگان مىگويند: «خداوند، تو را ببخشايد!» و هنگامى كه خارج شود و پاى چپ خود را بگذارد، فرشتگان مىگويند: «خداوند، تو را محفوظ بدارد و نيازهايت را بر آوَرَد و پاداشت را بهشت قرار دهد!»
نماز تحیت
1) پیامبر (ص): هر گاه يكى از شما وارد مسجد مىشود، پيش از اين كه بنشيند، دو ركعت نماز بگزارد.
به سوى قبله نشستن
1) امام علی (ع): از جمله سنّتها اين است كه نشستنت در مسجد، رو به قبله باشد.
با عجله بيرون نرفتن
1)پیامبر (ص): بیست ويژگى ، مايه فقر است از جمله عجله براى بيرون رفتن از مسجد.
بلند کردن صدا در مسجد
1) امام علی (ع): پیامبر (ص) فرمود: «هر گاه امّت من به پانزده ويژگى عمل كند، بلا بر او فرود مىآيد». گفته شد: اى پيامبر خدا! آنها چيست؟ فرمود: «هنگامى كه صداها در مساجد بلند شوند».
سخن گفتن از دنیا در مسجد
1) پیامبر (ص): در آخر زمان، از امّت من مردمى پديدار گردند كه در مساجد، گِرد هم مى آيند و ذكرشان دنيا و دوستى دنياست. با آنها همنشينى نكنيد كه خدا را بديشان، حاجتى نيست.
2) پیامبر (ص): هر سخنى در مسجد، بيهوده است، جز [قرائت] قرآن و ذكر خداوند عز و جل و از خير پرسيدن يا خير رساندن.
آب دهان انداختن در مسجد
1) پیامبر (ص) هر گاه بنده بخواهد در مسجد، آب دهان بيندازد، پايه هاى مسجد مى لرزد و همچون در هم كشيده شدن پوستى در آتش ، در هم كشيده مى شود. حال اگر آن را فرو بَرَد، هفتاد و دو مرض را از وى بيرون مىراند و برايش دو ميليون نيكى مىنويسد.
به مسجد رفتن كسى كه خوراك آزار دهندهاى خورده
1) به نقل از جابر: پيامبر خدا، از خوردن پياز و تَرَه، نهى فرمود؛ امّا زمانى نيازمندى ناگزيرمان ساخت و ما از آنها خورديم. پس فرمود: «هر كس از اين گياه بد بو خورد، هيچ گاه به مسجد ما نزديك نشود؛ زيرا فرشتگان از هر چه انسانها از آن آزرده شوند، آزرده مى گردند.»
2) از امام باقر (ع) در باره خوردن سير پرسيدم. فرمود: «پيامبر خدا (ص)، تنها به خاطر بويش از آن نهى كرد و فرمود: هر كس از اين سبزىِ بدبو، خورد به مسجد ما نزديك نشود؛ امّا سير خوردن كسى كه به مسجد نيايد، اشكالى ندارد.»
منبع: «فرهنگ نامه مسجد» محمد مهدی ری شهری