مروری بر اپراتورهای علاقمند به حضور در بازار ایران
● حضور بزرگترین اپراتور دنیا از لحاظ تعداد مشترکان در مزایده اپراتور سوم
دو اپراتور کیوتل قطر و چاینا موبایل چین علاقهمند به حضور در مزایده اپراتور سوم تلفن همراه کشور هستند، شرکت چاینا موبایل از نظر تعداد مشترکان در جهان رتبه اول را در اختیار دارد و کیوتل قطر نیز بیشتر در کشورهای آسیایی و حاشیه خلیج فارس فعالیت داشته است. به گزارش فارس، این بار تعداد دیگری از اپراتورهای خارجی علاقه مند به حضور در مزایده اپراترو سوم کشور را زیر ذره بین قرار می دهیم:
● Qtel قطر:
شرکت مخابراتی Qtel قطر که نام آن مخفف عبارت Qatar Telecom است تنها شرکت ارائه دهنده خدمات مخابراتی و ارتباطی در کشور کوچک قطر است و با ۲۰۰۰ کارمند یکی از بزرگترین شرکت های تجاری فعال در قطر محسوب می شود.
▪ خدمات و فناوری های Qtel :
از جمله سرویس های Qtel می توان به ارائه خدمات اینترنت پرسرعت ADSL، سرویس های بی سیم وای – فای، خدمات تلویزیون کابلی، سیستم های سویچینگ MPLS و ... اشاره کرد. مدیریت دیتاسنترهای قطر و میزبانی از اولین ند (node) جهانی غول مخابراتی جهان AT&T در خاورمیانه از جمله دستاوردهای Qtel است. Qtel اولین شرکت مخابراتی خاورمیانه است که سرویس های بی سیم پرسرعت انتقال دیتای چندرسانه ای موسوم به DVB-H را به خاورمیانه آورد. با نصب تجهیزات مرتبط با این فناوری در شبکه های تلفن همراه دسترسی آنی به برنامه های تلویزیونی بر روی تلفن های همراه با کیفیت مناسب امکان پذیر شده است. هم اکنون ۱۳ شبکه تلویزیونی و از جمله الجزیره، سی ان ان، سی ان بی سی و ... بر روی گوشی های همراه قطری قابل دسترس هستند.
Qtel خدمات نسل سوم تلفن همراه ، تماس های ویدیویی و سرویس های اینترنت پرسرعت نیز به مشترکانش ارائه می دهد. از جمله دیگر خدمات این شرکت راه اندازی یک سیستم سیار رادیویی موسوم به TETRA برای استفاده و برقراری ارتباط توسط سازمان ها و شرکت های بزرگ تجاری و صنعتی بود. این سرویس در بخش های دولتی، صنایع نفت و گاز، معدن، در زمان برگزاری رویدادهای مهم ورزشی و توسط نیروهای پلیس، نظامیان، نیروهای امنیتی و امدادی و حتی بخش خصوصی قابل استفاده است. این شرکت با مجوز شورای عالی فناوری اطلاعات و ارتباطات قطر خدمات تلفن ثابت، سیار و سرویس های اینترنت پرسرعت خود را در قطر عرضه کرده و در ۱۶ کشور جهان در آسیا، خاورمیانه و آفریقا نیز حضور دارد. Qtel از سال ۱۹۹۸ در بازار سهام دوحه و از سال ۱۹۹۹ در بازار سهام لندن حضور دارد. سهام Qtel از سال ۲۰۰۲ در بازار بورس ابوظبی نیز عرضه می شود.
▪ حضور بین الملی Qtel:
Qtel در ژوئن سال ۲۰۰۸ بخشی از سهام شرکت Indosat اندونزی را با پرداخت ۱.۸ میلیارد دلار خریداری کرد. البته بنا بر نظر دولت قطر میزان سهام خریداری شده توسط Qtel به حداکثر ۶۵ درصد محدود شد. این شرکت در سال ۲۰۰۷ معامله مهمی انجام داد و ۵۱ درصد از سهام شرکت مخابرات کویت مشهور به وطنیه را با پرداخت ۳.۸ میلیارد دلار خریداری کرد. انتظار می رود این اقدام موجب حضور قدرتمندانه Qtel در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شود.
Qtel در اواخر سال ۲۰۰۷ نیز شرکت جدیدی به نام wi-tribe را با همکاری شرکت سعودی A.A. Tukri Group of Companies تاسیس کرد. قرار است این شرکت تجاری در زمینه ارائه سرویس های وایمکس در آسیا و آفریقا فعالیت کند. wi-tribe در تلاش است تا در آینده نزدیک شبکه بی سیم وایمکس خود را در قطر راه اندازی کند و هم اکنون شبکه ای را برای دسترسی بی سیم به اینترنت پرسرعت در اردن راه اندازی کرده است که از یکی دو ماه پیش قابل استفاده است. این موسسه تازه تاسیس قراردادهایی را برای ارائه سرویس های وایمکس در پاکستان، فیلیپین و الجزایر منعقد کرده و امیدوار است تا یک سال آینده تعهدات خود را به انجام برساند. Qtel فعالیت های تجاری مهم دیگری نیز داشته است و از جمله در سال ۲۰۰۴ مجوز فعالیت به عنوان دومین اپراتور تلفن همراه عمان را دریافت کرد و ارائه خدمات خود را از مارس سال ۲۰۰۵ آغاز کرد. این شرکت بعد از دو سال فعالیت در انتهای سال ۲۰۰۷ توانست بیش از ۴۰ درصد از بازار تلفن همراه عمان را با ۸۹۷ هزار مشترک در اختیار بگیرد. این اپراتور بزرگ هم اکنون در قطر ۱.۴ میلیون نفر مشترک دارد و از جمله برنامه های آینده آن می توان به ایجاد شبکه های ۳G و ۳.۵G در منطقه برای تسهیل دسترسی به اینترنت پرسرعت بر روی گوشی ها و بهره مندی ازطیف گسترده ای از سرویس های ارزش افزوده اشاره کرد.
پایان انحصار داخلی و گسترش حضور در بازارهای جهانی :قطر آخرین کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس است که انحصار یک قدرت مخابراتی در آن به زودی شکسته خواهد شد. شرکت بین المللی وودافون قصد دارد با حضور در قطر به دومین اپراتور تلفن همراه این کشور مبدل شود. در مقابل Qtel هم قصد دارد ضمن گسترش فعالیت های خود در اندونزی، کویت، عراق، مولداوی، عربستان، الجزایر و تونس که فعلا در آنها حضور دارد شانس خود را برای حضور در کشورهای جدید آزمایش کند. تعداد مشترکان این شرکت در سال ۲۰۰۷ در کشورهای مختلف جهان در مجموع ۱۴.۴ میلیون نفر بوده است، اما این رقم در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۸ به ۵۵.۷ میلیون نفر رسیده است. وضعیت درآمدی Qtel :سود خالص Qtel در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۸ با ۵۷.۹ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۱۷۹ میلیون دلار (۶۵۱ میلیون ریال قطر)رسیده است. میزان کل درآمد این شرکت در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۸ منتهی به ۳۰ سپتامبر معادل ۶.۱۶ میلیارد ریال قطر بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱۳ درصد افزایش نشان می دهد. کل درآمد Qtel در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۷ معادل ۲.۸۹ میلیارد دلار بوده است. این ارقام بسیار بیشتر از پیش بینی های به عمل آمده توسط موسسات مالی و اعتباری مشهور جهان است. بر طبق خوشبینانه ترین برآوردها حداکثر افزایش درآمد Qtel در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۸ نسبت به مدت مشابه سال قبل تنها ۷۱ درصد تخمین زده شده بود.
● چاینا موبایل، رقیبی از چین :
شرکت چاینا موبایل بزرگترین اپراتور تلفن همراه چین است و از نظر تعداد مشترکان در جهان رتبه اول را در اختیار دارد. تعداد کاربران شبکه تلفن همراه چاینا موبایل تا پایان ژوئن سال ۲۰۰۸ از مرز ۴۱۵ میلیون نفر گذشته است و رقم آن تا پایان سپتامبر ۲۰۰۸ حدود ۴۳۶.۱۲ میلیون نفر بوده است که دو سوم بازار چین را شامل می شود. این اپراتور که از جمله شرکت های دولتی جمهوری خلق چین است در سال ۱۹۹۷ و پس از جدی شدن تلاش های دولت چین برای تعقیب سیاست های خصوصی سازی ایجاد شد ولی کار خود را به طور رسمی از آوریل سال ۲۰۰۰ آغاز کرد. چاینا موبایل هم اکنون ۶۷.۵ درصد از بازار تلفن همراه چین را در اختیار دارد. میزان سرمایه ثبت شده این شرکت ۵۱.۸ میلیارد یوآن و ارزش کل دارایی های آن بیش از ۴۰۰ میلیارد یوآن است. چاینا موبایل در تمامی استان های چین و نیز هنگ کنگ حضور فعال دارد وانواع سرویس های صوتی و خدمات ارزش افزوده شامل سرویس های دیتا، IP Telephony، خدمات اینترنتی و ... را به کاربران ارائه می دهد. این شرکت بزرگترین شرکت ثبت شده در هنگ کنگ است و برای فعالیت در هر یک از استان های چین نیز دفاتر جداگانه ای را تاسیس کرده است. خدمات رومینگ چاینا موبایل ۲۱۹ کشور جهان را در بر می گیرد و سرویس رومینگ GPRS آن در ۱۳۸ کشور در دسترس است.
▪ حضور بین المللی چاینا موبایل :
چاینا موبایل به غیر از هنگ کنگ از طریق شرکتی به نام ZoNG در پاکستان نیز فعال بوده و خدمات متنوع تلفن همراه خود را بر مبنای استانداردهای GPRS و EDGE ارائه می دهد. شبکه تلفن همراه چاینا موبایل با نام تجاری CMPak در پاکستان فعال بوده و تاکنون بیش از ۷۰۰ میلیون دلار در بخش مخابرات پاکستان سرمایه گذاری کرده است. این شرکت قصد دارد تا قبل از پایان سال ۲۰۰۸ حدود ۸۰۰ میلیون دلار دیگر در پاکستان سرمایه گذاری کند. چاینا موبایل به غیر از این دو کشور هنوز شبکه تلفن همراه خود را در کشور دیگری راه اندازی نکرده است. دستاوردهای فناوری :چاینا موبایل در زمینه دستیابی به فناوری های مختلف پیشتاز است. این شرکت از آوریل سال ۲۰۰۸ آزمایش شبکه نسل سوم تلفن همراه خود را در ۸ شهر مهم چین آغاز کرده است. استاندارد نسل سوم تلفن همراه چاینا موبایل با نام TD-SCDMA یک استاندارد کاملا بومی است و توسط مهندسان و متخصصان خود این شرکت طراحی و ایجاد شده است. آزمایش های مختلف این استاندارد تاکنون موفقیت آمیز بوده است. پیش بینی می شود با راه اندازی این سرویس تبادل دیتا از طیق شبکه چایناموبایل با سرعت ۲ مگابیت در ثانیه ممکن شود. سرویس GPRS فعلی چاینا موبایل که به صورت بومی در این کشور طراحی شده تبادل اطلاعات بر روی تلفن همراه و دسترسی به اینترنت با سرعت ۱۱۵ کیلوبیت در ثانیه ممکن می کند.
چاینا موبایل با تحولات مختلف دنیای موبایل به خوبی همراه است و از جمله قصد دارد تا شش ماه آینده گوشی را که مجهز به سیستم عامل آندروید شرکت گوگل باشد روانه بازار کند. این شرکت برای طراحی این گوشی از همکاری فنی شرکت لنووو و نه HTC (طراح اولین مدل گوشی آندروید گوگل) بهره خواهد گرفت. شرایط مالی چاینا موبایل :کل درآمد چاینا موبایل در سال ۲۰۰۷ معادل ۳۳.۶۰ میلیارد دلار و درآمد خالص آن ۸.۴۷۵ میلیارد دلار بوده است. اما درآمد خالص چاینا موبایل در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۸ نسبت به مدت مشابه سال قبل با ۲۶ درصد افزایش از ۲۲ میلیارد یوآن به ۲۷.۷ میلیارد یوآن (۴.۱ میلیارد دلار) رسیده است. این رقم اندکی کمتر از پیش بینی های قبلی است که دردرآمد خالص ۲۹.۵ میلیارد یوان را برای چاینا موبایل در نظر گرفته بودند. درامد متوسط چاینا موبایل به ازای هر مشترک در ۹ ماه اول سال جاری میلادی ۸۴ یوآن بوده است.