برنامه اعتکاف دانشجویی را شروع کردیم. برنامه ای که سال به سال بر رونق آن افزوده شده حال برنامه ای است مشخص، که حتی متقاضی از غیر مشهد هم دارد.
گفتگو با دکتر حبیبی رییس هیئت امنای ودیعه الحسین:
با لطف و بذل محبت مسوولین هیئت از ابتدا مواجه می شوی چه در پشت تلفن چه در حضورشان!
در انبوه کارهای آمادگی برای برنامه اعتکاف وقتی را به ما می دهند.
در طبقه پایین مسجد مرکزی دانشگاه آزاد مجموعه نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه مجال گفتگو دست می دهد.
- شرح مختصری از تاریخچه ی کانون خود را بفرمایید.
از سال79 تحت عنوان دانشجویان و دانش آموختگان پیرامون شب های آخر صفر فعالیت خود را آغاز کردیم. از سال بعد هم برنامه اعتکاف دانشجویی را شروع کردیم. برنامه ای که سال به سال بر رونق آن افزوده شده حال برنامه ای است مشخص، که حتی متقاضی از غیر مشهد هم دارد.
البته از همان سال در تهران هم هیئتی این چنین تشکیل شد که بعدها متوقف شد اما به لطف امام رضا (ع) کار ما کماکان ادامه دارد.
هیئت بر اساس 3 شاکله اصلی تاسیس یافت.
1. کل دانشگاه ها و فضای دانشگاهی باشد.
2. چند فعالیت بزرگ و موازی که در دانشگاهها و جاهای مختلف در جریان است منسجم شده و متناقض با برنامه های دیگر نباشد.
3. مکانی برای حضور و فعالیت بیشتر دانشجویان وجود داشته باشد.
چرا ودیعه الحسین؟
مدت های زیادی بر روی اسم هیئت فکر شد در نهایت پیشنهاد یکی از دوستان به نتیجه رسید هم ازین باب که امانت سید الشهداست و هم این که نام حضرت رقیه است.
- حوزه ی فعالیت ودیعه الحسین در طول سال چیست ؟
برنامه های ما صرفا مناسبتی است به علت حجم کاری که برای هر برنامه وجود دارد امکانات وسیعی نداریم. و این که نمیخواهیم با برنامههای مختلف دانشگاهها هم تداخل داشته باشیم. اما در حال تدارک جلسهای هفتگی برای اعضای فعالتر هستیم.
مشهور ترین برنامه ما اعتکاف ماه رمضان در حرم مطهر است. چند سالی است که یکی از برنامه های پر شور ما شهادت امام صادق(ع) است و دهه اول محرم و آخر صفر و البته ولادت امام رضا (ع) برنامه ثابت سالانه ماست.
- مناسبتی شدن مانع دغدغه نمی شود؟در حال حاضر مسائل و مشکلات زیادی در جامعه وجود دارد که هر کدام دغدغه خاص خود را تشکیل می دهد، مثل مسائل اخلاقی!
ما از ابتدا دغدغه های خود را داشتیم.2 دغدغه اصلی ما عبارت اند از:
1. مانع شدن از آسیب های دینی
2.همراهی کامل شور و شعور
روند کار هیئت به شدت محتوایی است و ما بر محور سخنران برنامه اجرا میکنیم نه چیز دیگری. به هر حال ما هم نگران آسیب های به وجود آمده در آیینهای دینی هستیم.
اما در نهایت ما هیئتیم نه تشکل یا کانون! هیئت کار تشکلی ندارد. هیئت 2 پرچم دارد، پرچم سفید امام زمان(عج) و پرچم قرمز امام حسین(ع).
اما در مواضع و دغدغه های عمومی فعالیم.در فتنه سال 88 تمام دغدغه ما آقا و ولایت بود. دغدغه همیشگی ما مخالفت با جریان حجتیه است.
ما توام با برنامه به دغدغه می رسیم.
- هیئت ها یا کانون های فرهنگی عموما مستقل از دولت فعالیت میکنند، در این حوزه چگونه و چقدر مردمی هستید؟
به علت این که برنامه های ما از ابتدا برای دانشگاهیان بود این نمود وجود داشت که طبیعتا از ناحیه دانشگاه منشا گرفته است اما حقیقت این است که اگرچه در تمامی امور لطف نمایندگان رهبری در دانشگاههای مشهد شامل حال ما شده است ولی کار دانشجویی و برای دانشجویان و دانشگاهیان است. طبیعی است که به علت حجم زیاد مخاطبین برنامهها به صورت عمومی درآید که البته قشر اصلی خانوادههای دانشجویاناند که آنها هم جزئی از مردماند.
منابع هیئت هم غالبا مردمی است. که در هر صورت غالب مردمی بودن و البته دانشگاهی بودن هیئت حفظ شده است.
- می گویند جوان امروز سرسخت تر از گذشته است. برای این جوان چه کرده اید؟
بنده به جد مخالفم با این که جوان امروزی سختتر است. این که گفته می شود در نسل حاضر گریز از مبانی دینی و انسانی وجود دارد مورد صحیحی نیست. دینداری و اعتقادات در جوانان در جریان است. این که سال به سال رونق مراسم دینی افزوده می شود حاکی از وجود جریان مذهبی است. همین نسل جوان دانشجوی ما کار های این هیئت را انجام می دهند و در تمام برنامه ها دخیل اند.
- مهم ترین عامل موفقیت در کارتان را چه می دانید؟
لطف امام رضا (ع) است ما واقعا هیچ کارهایم.
- تعامل شما با دیگران چگونه است؟
تعامل ما با دانشگاهها و هیئتهای دانشگاه هاست. بعضی از برنامهها را مشترکا در فضای آنها اجرا میکنیم. چون از سراسر دانشگاههای مشهد مخاطب داریم در مکان های مختلف برنامه ها اجرا می شود تا افراد بیشتر و مختلف را شامل شود.
میلاد امام رضا را با دانشگاه امام رضا و دهه آخر صفر را با دانشگاه علوم پزشکی برگزار کردیم.
- از مشکلاتی که بر سر راه فعالیتتان وجود دارد، بگویید؟
مسوولین باید از کار شعاری بپرهیزند، متاسفانه شعارزدگی در بین کارهای فرهنگی فراوان است.
جریان اصالت و رسالت هیئت حوزه نشر اهلبیت و معارف آن هاست.در حقیقت موارد مالی دغدغه نیست و بخش کوچکی از کار است. ولی مشکل در ساختار نهاد ها وجود دارد، مشکل اصلی این است که نمیتوانی مستقل کار کنی و حتما باید زیر مجموعه آن ها قرار بگیری.
- به نظر شما چگونه می توان زیر سایه ی خورشید(تحت لوای امام رضا) قرار گرفت؟
وجود مرقد علی ابن موسی الرضا نعمتی است که در بین ما مغفول مانده است.
روزی خدمت آیهالله سیبویه رسیدیم، ایشان پس از این که فهمیدند از مشهد هستیم فرمودند:
25 سال اما جماعت حرم حضرت ابوالفضل (ع) بودم تا این که رژیم صدام مرا از آن جا بیرون فرستاد، من متوجه شدم که لایق نبودم که این گونه شد، شما هم مراقب باشید لایق خدمتگزاری حضرت رضا (ع) باشید.
محور بودن جریان امام رضا (ع) مساله بسیار مهم و اولویت داری است.
-کمی از اعتکاف برایمان بگویید؟
در سیره رسول خدا هم آمده است که ایشان دهه آخر رمضان را معتکف می شدند. در ماه رجب انواع مردم مختلف و با تنوع در اعتکاف شرکت می کنند. اما با این برنامه ما این اعتکاف ویژگی های خاصی پیدا کرده است.
این که مختص دانشجویان است و موجب گرایش و استقبال دانشجویان ودانشگاهیان به اعتکاف شده است. در عین حال فعالیت های فرهنگی نمود زیادی برای مردم داشته است.
امسال 6800 نفر ثبت نام کردند که توسط قرعه کشی در نیمه ماه رمضا ن و در میلاد کریم اهل بیت امام حسن(ع) 2000نفر از آن ها توفیق معتکف شدن یافتند.
اعتکاف در عین همراهی همه سلوکی است فردی که در آن رشد زیادی صورت می گیرد.
قبل از شروع دوره جلسهای توجیهی برای افراد گذاشته می شود.
در طول برنام هم از محضر واعظین ارجمند آقایان قرائتی، میرباقری، رفیعی و... بهرهمند شدیم. تمرکز اصلی نیز بر حلقه های معرفت است.
اعتکاف در مسجد گوهرشاد و در روزهای 27،28و29 رمضان برگزار می گردد.
در نقطه آخر باید گفته شود که ما هیچ کارهایم و عقبهی بسیار جدی وفعال از پسران و دختران در برنامههای مختلف ما وجو دارد که کار اصلی بر دوش آن هاست.
از تمام عزیزانی که به ما هرگونه لطف و کمکی داشته اند به ویژه آستان قدس رضوی سپاسگزارم.