3 قرن تاريخ
ميدان امينالسلطان، شمال ميدان شوش در خيابان صاحب جمع، كاروانسرايي است كه قدمتي چند صد ساله دارد. با اين حال وقتي از در چوبياش كه 5 متر ارتفاع دارد و 40گل ميخ رويش نشسته، عبور ميكنيد انگار اين شما هستيد كه از دروازه تاريخ عبور كردهايد و قدم به صدها سال پيش گذاشتهايد. اينجا هيچچيز پوسيده و از بين رفته نيست. اگرچه همه چيز قديمي و واقعي است. اين محدوده، زماني دروازه شهر محسوب ميشده و آخرين منزلگاه قبل از ورود به قريه تهران بوده است. اين كاربري تا زماني است كه تهران، در حصار صفوي قرار داشت؛ يعني تا اواسط دوران ناصري كه شهر گسترش يافت. نقشهاي كه از آن دوران تهران به جا مانده، نشان ميدهد كه از حدود 130 سال پيش اين كاروانسرا داخل شهر قرار گرفته و به گفته جعفر شهري بزرگترين كاروانسراي درون شهري تاريخ تهران بوده است.
-
دانستنيهاي كاروانسراي خانات:
وارثان خانات از وجود اسناد عوارض پرداخت شده به بلديه تهران پس از تشكيل آن در سال1286 و مكاتباتي درباره كاروانسراي خانات خبر ميدهند و ميگويند: براساس آنچه در متون تاريخي آمده كاروانسراي خانات تبديل به ميدان ميوه و ترهبار شده بود.يكي از رخدادهاي مهم ديگر در تاريخ اين كاروانسرا، آتشسوزي است كه در سال 1356 قسمتهاي بسياري از بنا را بهشدت دچار آسيب كرد بهطوري كه درها و تيرهاي چوبي آن بهطور كامل از بين رفت. بعد از اين آتشسوزي بود كه با تغيير كاربري، كاروانسراي خانات به انبار كالاهاي تجاري تبديل شد.
ربع قرن بعد از آن آتش سوزي، مالكان اين كاروانسرا، ابتداي دهه 80 تصميم گرفتند، اين اثر با ارزش معماري تهران قديم از گزند تخريب، نوسازي و تغيير كاربري مصون بماند و با مرمت و بازسازي، همان هيئت و معماري گذشتهاش را حفظ كند. به اين ترتيب آنان اجازه ندادند تا اين بنا هم چون بسياري ديگر از آثار اين شهر از بين برود و به «پاساژ» و... تبديل شود، بنابراين با نظارت سازمان ميراث فرهنگي كار مرمت و بازسازي آن آغاز و پس از سالها زحمت و صرف هزينه، بنايي ارزشمند پايدار ماند. مرمت كاروانسراي تاريخي خانات كه از سال ۸۲ آغاز شده بود، پس از ۶ سال به پايان رسيد. از آن جهت اين ويژگي منحصر به فرد است كه وارثان متعدد اين كاروانسرا نه تنها براي كاربري جديد و نوسازياش به توافق رسيدند بلكه اهميت و ارزش چنين ميراث گرانقيمتي را ميشناختند.
دروازه چوبي كه از آن وارد كاروانسرا ميشويد را خوب تماشا كنيد، دست كم 200 ساله است و تنها جزء چوبي اين بنا از گزند آتش مصون مانده است.