نشست «مباحث قانونی مد و لباس» با سخنرانی حمید قبادی، دبیر این جشنواره در سالن نشست های تخصصی شبستان برگزار شد.
وی در این نشست، مروری بر چگونگی تصویب قانون ساماندهی مد و لباس پرداخت و گفت: مقوله مد و لباس، یکی از مهمترین دغدغههای کشور است. موضوع پوشش در طول سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در قوانین و مصوبات موضوعی دیده شده بود، اما به صورت طبقهبندی شده وجود نداشت.
قبادی اضافه کرد: قانون، کلیات را بیان میکند و اسناد پایین دستی، ضوابط اجرایی را ترسیم میکنند. موضوع پوشش و لباس در شورای فرهنگ عمومی، به شکل ویژه مورد بررسی قرار گرفته است. بالاترین مرجع تصمیم گیری در کشور، مجلس شورای اسلامی است. بنابر احکام شرعی و ولایی مقام معظم رهبری و امام خمینی(ره)، مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز به منزله قانون محسوب میشود. ما در این دو بخش، نکاتی پیرامون پوشش و نحوه استفاده از لباس داریم.
قبادی با اشاره به توجه آییننامه شورای فرهنگ عمومی به مقوله پوشش مردم افزود: آیین نامه شورای فرهنگ عمومی درباره پوشش، کاملاً ایجابی است. بحث مد و لباس، دفعتاً رخ نداده و از قبل، مباحث مبنایی و دینی و قانونی وجود داشته و سند ارزشمندی درباره شئونات استفاده از لباس در جامعه، مبتنی بر دستورات دینی آماده شده است.
وی ادامه داد: یافتههای ارزشمندی در این سند دیده میشود که نحوه استفاده از رنگ، یکی از مهمنرین مباحث آنهاست. استناد به این سند و مباحث فقهی، منطبق با مباحث قانونی خواهد بود. قبل از این مراحل، بلاتکلیفی جدی در حوزه مد و لباس وجود داشت. اما در دهه 80 و به خصوص دهه 90، قدرت رسانه در این حوزه مشخص شد تا داشتههای دینی و فرهنگی خود را در مدت کوتاهی از دست ندهیم.
دبیر دومین جشنواره مد و لباس با اشاره به عکس العمل های مختلف موافقان و مخالفان این طرح گفت: بسیاری از کسانی که تلقی صحیحی از موضوع مد نداشتند، در مقام مقابله با مساله مد و لباس در کشور ما برآمدند. اما در همان زمان، جمله موثر و شیوای مقام معظم رهبری درباره لزوم جوشش مد از داخل کشور به کار گرفته شد و سند راهبردی برای موضوع قانونگذاری شد.
قبادی اضافه کرد: متعاقب آن، لایحه ای تقدیم مجلس شد. این لایحه، حاصل تلاش دو ساله شورای فرهنگ عمومی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و دولت بود. در نهایت، اولین قانون ساماندهی مد و لباس در سال 85 به تصویب رسید و سندی برای ادامه فعالیت ها شد.
وی با اشاره به نگاه مترقی و منطقی قانونگذاران به مقوله مد و لباس گفت: با اطمینان میگویم که قانون ساماندهی مد و لباس، به عنوان یکی از مترقیترین و بهترین قوانین موجود در حوزه فرهنگ است. مهمترین دستاورد این سند، این است که قانونگذار، لباس را به درستی در ذیل سایر محصولات فرهنگی قلمداد کرده و این امر، مسیر روشنی برای این عرصه ایجاد میکند.
دومین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر، تا 25 اسفندماه در مصلای امام خمینی (ره) برپاست.