0

معرفی مساجد های گوناگون

 
onehamed
onehamed
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1391 
تعداد پست ها : 6061
محل سکونت : اصفهان

معرفی مساجد های گوناگون

با سلام و عرض ادب در این تاپیک معرفی مسجد های شهر های مختلف را در نظر دارم که در پست های مختلف شاهد آنها خواهید بود 

سه شنبه 15 اسفند 1391  10:28 PM
تشکرات از این پست
mohsenaa1138
onehamed
onehamed
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1391 
تعداد پست ها : 6061
محل سکونت : اصفهان

امامزاده آقا علی عباس و شاهزاده محمد

امامزاده آقا علی عباس و شاهزاده محمد

امامزاده آقا علی عباس و شاهزاده محمد (علیهما السلام) فرزندان امام موسی کاظم (ع)

﴿ آقا علی عبّاس و شاهزاده محمّد در یک نگاه ﴾

نام: علی عبّاس - محمّد
کنیه: ابا ایّوب - ابا اسحاق
پدر: امام موسی بن جعفر ( علیه السلام)
مادر: امّ ولد
محل تولد: مدینه
زمان هجرت به ایران: سال دویست و دو یا سه هجری
مسیر هجرت: مدینه - کویت - بصره - اهواز - شیراز - کاشان - بادافشان
زمان شهادت: چهاردهم جمادی الاول سال دویست وسه هجری
موقعيت مكاني: در 38 كيلومتري شمال غربی مركز شهرستان نطنز واقع در منطقه بادرود

وضعیت کنونی آستان:

 کل زیربنای مجموعه طرح در حدود 36000 متر مربع می باشد. از این میزان حدود 13000 متر مربع زیربنای آن تنها با تغییرات کمی مطابق با طرح احداث گردیده است. زيربناي ساختمان حرم مطهر و صحن هاي آن 5000 مترمربع مي باشد.اين بنادردوطبقه با10رواق و4سردرب ورودي ساخته شده است .

امكانات موجود:

زائر سرا - انبار ظروف - حمّام - نانوایی - سرویس های بهداشتی - انتظامات - دار الشفاء - کتابخانه - مخابرات - شهر بازی - بازار - فضای سبز - مجموعه فرهنگی - سوئیت - سفره خانه حضرتی - پارکینگ - کشتارگاه - مزرعه کشاورزی - مرغداری - چاه آب - برج کفتر خانه و کمپ گردشگری (در دست ساخت)

 

مختصري از شرح حال امامزادگان

در رابطه با نحوه ورود این دو بزرگوار از سلاله پیامبر اکرم (ص) به منطقه و نیز شهادت آنان چنین روایت شده است :"پس از قبول ولیعهدی اجباری از طرف امام رضا(ع) هشتمین اختر تابناک آسمان ولایت و امامت در نزد مامون خلیفه عباسی ، عده ای متشکل از اصحاب و یاران حضرت از جمله حضرت آقا علی عباس و شاهزاده محمد (علیهما السلام) از مدینه به قصد زیارت امام همام عازم طوس شدند که پس از ورود به ایران خبر شهادت مظلومانه امام هشتم توسط مامون و دستور این ملعون و جنایتکار مبنی بر به شهادت رساندن سادات هاشمی ، هر کدام از اصحاب و یاران حضرت به سویی رفته تا از گزند دشمنان از خدا بی خبر و نابکار در امان باشند .این دو بزرگوار که از داغ مرگ برادر خویش سوگوار بودند، پس از طی نمودن چندین شهر و روستا وارد کاشان شده و سپس به شهر بادرود (باد قدیم) آمدند.حاکم و مردم بادرود که از عاشقان به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) بوده و به سلاله آنان عشق می ورزیدند ، قریب به چهل شبانه روز از آن بزرگواران به نحو شایسته پذیرایی و مراقبت کردند.این دو بزرگوار پس از چهل شبانه روز با نیابت انتقام خون به نا حق ریخته امام رضا (ع) به اتفاق اصحاب و یاران ، راه کویر را در پیش گرفتند و به قصد عزیمت به شهر مشهد مقدس حرکت نمودند . هنوز مسافتی از کویر طی نشده بود که در جنگی نا برابر به دست سپاهیان مامون ملعون ، مظلومانه به شهادت رسیدند و پیکر مطهرشان توسط زنان خالد آبادی تشییع و به همت مردان منطقه در همان مکان جنگ تدفین گردید.

سه شنبه 15 اسفند 1391  10:30 PM
تشکرات از این پست
mohsenaa1138
onehamed
onehamed
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1391 
تعداد پست ها : 6061
محل سکونت : اصفهان

مسجد جامع اصفهان

مسجد جامع اصفهان

مسجد جمعه یا مسجد جامع اصفهان از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین ابنیه مذهبی ایران است. کاوشهای باستانشناسی نشان از آن دارد که احتمالا اینمسجد پیش از تسلط اعراب بر این شهر، مرکز مذهبی مهم شهر بوده و بصورت یکی از آتشکده‌های شهر اصفهان کاربری داشته‌است. کشف یک پا ستون، با تزیینات دوره ساسانیان، در منطقه شمالی مسجد، وجود بنایی قبل از اسلام را تایید می‌کند. درباره تاریخچه تغییر و تحولات مسجد اختلاف نظرهایی وجود دارد ولی به نظر می‌آید ساخت مسجد جامع به قرون اولیه هجری و در زمان عباسیان بوده که در قرن سوم هجری محراب آن تخریب و جهت قبله آن اصلاح شده‌است.

نکته جالب توجه در معماری این مسجد آنست که بخش‌های گوناگون آن در طول نزدیک به دوهزار سال شکل گرفته‌اند و طی این سالها همواره در حال مرمت و باز سازی بوده‌است که آخرین آنها بازسازی بخش تخریب شده بر اثر بمبارانهواپیماهای عراقی در طول هشت سال جنگ ایران و عراق بوده‌است.

مهم‌ترین طرحهای توسعه در دوران آل بویه و صفویه صورت پذیرفته‌اند. سبک معماری مسجد شیوه رازی است.

جزء میراث جهانی یونسکو

سنگاب‌های مسجد جامع

در مسجد جامع اصفهان چهار سنگاب قراردارند.

 

۱- سنگابایوان درویش: در ایوان شمالی مسجد جامع که ایوان درویش نام دارد، سنگابی از جنس سنگ پارسی قرار گرفته‌است. این سنگاب ابتدا در مجاورت مقبره علامه مجلسی قرار داشته و بعد به محلّ کنونی منتقل شده‌است. قطر دهانه سنگاب ۱۱۵ سانتیمتر است، ولی نیمی از آن به علّت شکستگی از بین رفته‌است. کتیبه بدنه این سنگاب به زبان‌های فارسی و عربی و به خطّ ثلث است. آن چه از متن کتیبه بجا مانده به شرح زیر است:

... و صل علی زین العباد علی و الباقر محمد و الصادق جعفر و الکاظم موسی و الرضا علی و التقی محمد و النقی...

 

کرد وقف شاه مظلومان حسین ابن علی   هرکه نوشد آب گوید لعن بر ابن زیاد
شد تمام این جام در عهد شه ایران صفی   ......

لبه این سنگاب دارای پنج جامگاه بوده‌است که شکستگی نیمی از سنگاب باعث شده که تنها دوتا از آنها باقی‌بمانند. نقشهای بدنه این سنگاب هم در اثر فرسایش تا حدودی از بین رفته‌اند.

۲- سنگاب ایوان صاحب: ایوان جنوبی مسجد جامع، ایوان صاحب نام دارد و سنگابی ساده در رو به روی آن قرار گرفته‌است. این سنگاب در میان حوضچه‌ای از سنگ چهارگوش قرار گرفته و روی لبه آن پنج جامگاه طرّاحی شده‌است. سطح خارجی سنگاب در بالا شامل کتیبه صلوات بر چهارده معصوم (ع) به خطّ ثلث و نقش‌های کنگره‌دار کوچک، و در قسمت پایین سنگاب، نقش‌های کنگره‌دار بزرگ است. همچنین بر روی بدنه سنگاب، کتیبه‌ای به این مضمون نقش بسته‌است:

وقف شرعی نمود توفیق... استاد امین ولد اسمعیل... فی ۱۱۰۲

۳ و ۴ - دو سنگاب کوچک دیگر هم در مسجد جامع اصفهان وجود دارند که یکی در کنار حوض میان حیاط مسجد، و دیگری در برابر ایوان استاد (ایوان غربی) قرار گرفته‌اند

 

خواندنی :

پرفسور آرتور پوپ (باستان شناس) می‌نویسد: «من آن روز وقتی به تماشای مسجد جامع اصفهان رفتم و در زیر این گنبد قرار گرفتم، متوجّه شدم که تمام وجودم در تسخیر گنبد و مسجد است؛ چون در زیر این گنبد به خوبی می‌توان به شاهکار فنا ناپذیر و خلّاقهٔ ایرانی‌ها پی برد و به عظمت مسجد و گنبد آن اعتقاد پیدا کرد. من از آن به بعد، بارها به مسجد جامع اصفهان رفتم و با تماشای گنبد این مسجد، زبان به تحسین گشودم و عشق و علاقهٔ خود را به اصفهان و ایران، روز افزون دیدم. به همین جهت می‌خواهم، بعد از این که دیده بر هم نهادم، جسدم را را در این خاک مقدّس دفن کنند.»

 

ثبت در میراث جهانی :

این اثر در اجلاس سی و ششم یونسکو در زمره میراث جهانی ثبت گردید.

 

 

 

 

چهارشنبه 16 اسفند 1391  10:03 PM
تشکرات از این پست
mohsenaa1138
onehamed
onehamed
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1391 
تعداد پست ها : 6061
محل سکونت : اصفهان

مسجد شیخ لطف الله‏

 

مسجد شیخ لطف الله‏:::::

مسجد شیخ لطف الله‏؛ یكی از زیباترین آثار تاریخی اصفهان است كه چشم هر بیننده ‏ای را خیره می‏كند و نسبت به هنر هنرمندانی كه در انجام آن دخیل بوده‏اند به اظهار تحسین و اعجاب وا می‏دارد. این مسجد بی‏نظیر كه شاهكار دیگری از معماری و كاشی‏كاری قرن یازدهم هجری است؛ به فرمان شاه‏ عباس اول در مدت هیجده سال بنا شده و معمار مسجد، استاد محمدرضا اصفهانی بوده است.
 تزئینات كاشی‏كاری آن در داخل از ازاره‏ ها به بالا همه از كاشی‏های معرق پوشیده شده است. این مسجد در میدان نقش جهان و روبروی کاخ عالی قاپو واقع شده که در دوران صفویه آن را مسجد صدر و فتح الله نیز می نامیده اند. سردر زیبا و پرکار مسجد در سال 1012 ه.ق. به پایان رسید، اما بقیه مسجد و تزئینات کاشیکاری آن تا سال 1028 به طول انجامید. کتیبه سردر که به خط ثلث بسیار زیبا با کاشی های سفید معرق بر زمینه لاجوردی نوشته شده، سال 1012 و امضاء علیرضا عباسی خوشنویس برجسته عصر صفوی را نشان می دهد. 

مسجد شیخ لطف الله؛ اصفهان؛ عکس از آنوبانینی
مسجد شیخ لطف الله؛ اصفهان


گنبد مسجد شیخ لطف الله یكی از چند گنبد یك پوششی زمان صفویه است. بلندی آن تا آن اندازه است كه بتواند در كنار میدان خود نمایی كرده و بر آن فضا مسلط باشد. خمیدگی گنبد از نقطه برآمدگی بزرگ، ناگهان به سمت داخل گراییده و راس گنبد را تشكیل داده است و این فشار زیاد را دیوارهای قطور مسجد تحمل می‏كند. دیوارهای مسجد شیخ لطف الله، برای تحمل سنگینی و فشار گنبد، قطور ساخته شده ‏اند، به طوری كه در قسمت پنجره‏ها قطر آن به یك متر و هفتاد سانتیمتر و در قسمت های اصلی به بیش از دو متر هم می‏رسد.
 در ساختمان و تزئین اژدرهای سردر و جلوخان و همچنین سكوهای طرفین سردر، مرمرهای بسیار خوب به كار رفته و بقیه قسمت های جلوخان و سردر با كاشی های خشتی الوان و معرق زینت یافته‏اند. در این تزئینات نقوش هندسی، گل و بوته، طاووس و همچنین كتیبه هایی به چشم می‏خورد كه به خط خوش نسخ و نستعلیق نوشته شده‏اند.
نقوش و رنگهای به كار رفته در كاشیكاری استادانه گنبد مسجد، از زیباترین كاشیكاری های موجود در معماری ایران است. نور درون مسجد از پنجره‏های مشبكی كه در جوانب گوناگون ساقه گنبد ساخته شده‏اند تامین می‏شود. پرتوی كه از این پنجره‏ها به درون مسجد می‏تابد، علاوه بر ایجاد روشنایی كافی، خود به خود نمایشگر فضای روحانی بناست. ساقه گنبد با كاشی هایی آبی رنگ و نقوش گل و بوته و كتیبه‏ای از كاشی های معرق، شامل چند سوره كوتاه از قرآن، تزیین شده است. 

 

مسجد شیخ لطف الله؛ اصفهان؛ عکس از آنوبانینی
مسجد شیخ لطف الله؛ اصفهان

محراب مسجد زیبای شیخ لطف الله از نظر آنوبانینی؛ از شاهكارهای بی نظیر هنر معماری و از زیباترین محراب های مساجد اصفهان است. این محراب با كاشیكاری معرق و مقرنس های بسیار دلپذیر تزیین شده است. درون محراب دو لوح وجود دارد كه عبارت "عمل فقیر حقیر محتاج به رحمت خدا، محمد رضا بن استاد حسین بناء اصفهان" را می‏توان در آنها مشاهده كرد.
 در اطراف محراب، كتیبه‏های دیگری به خط علیرضا عباسی و خطاط دیگری كه باقر نام داشته، دیده می‏شود. در این كتیبه‏ها روایاتی از پیامبر اكرم و امام ششم شیعیان امام جعفر صادق نقل شده است. اشعاری نیز بر كتیبه‏های ضلع های شرقی و غربی به چشم می‏خورد كه احتمالا سراینده آنها شیخ بهایی، عارف دانشمند و شاعر بزرگ دوره صفوی است. 
نکته ای که محققین و پژوهشگران و سیاحان بر آن متفق القولند اختصاصی بودن مسجد شیخ لطف الله و جلوگیری از ورود اغیار به آن است. این نکته را استثنایی بودن مسجد یعنی عدم وجود صحن و مناره که در تمامی مساجد اسلامی جزء لاینفک بنا است تأیید می کند. شاید به همین دلیل است که جهانگردان اروپایی عصر صفوی که هر بنایی را با کنجکاوی و موشکافی بازدید کرده اند کمتر از این مسجد مطلب نوشته اند.
درباره وجه تسمیه مسجد شیخ لطف الله باید گفت كه؛ شیخ لطف الله اصلا از مردم میش از قرای جبل عامل یعنی جبل لبنان حالیه بوده و خاندان او همه از فقهای امامیه بوده‏ اند. به مناسبت سعی بی اندازه پادشاهان صفوی در ترویج احكام مذهب تشیع و تشویق و اكرام فقهای آن، شیخ لطف الله نیز مانند جمع كثیر دیگری از علمای بحرین و جبل عامل، از موطن خود به قصد ایران عازم شد. ابتدا در مشهد مقدس اقامت گزید و تا تاریخ فتنه ازبكان و دست یافتن ایشان بر مشهد در آن شهر مقیم بود. سپس از شر ایشان به قزوین پناه جست و در آنجا به كار تدریس مشغول شد. شاه عباس او را از قزوین به اصفهان آورد و در سال 1011 ه.ق. در جنب میدان نقش جهان مدرسه و مسجدی را كه هنوز هم به نام او شهرت دارد به عنوان محل تدریس، اقامت و امامت وی پی نهاد. البته انجام این كار تا 1028 هجری طول كشید.
از ویژگیهای مسجد؛ چرخش 45 درجه ای است که از محور شمال به جنوب نسبت به محور قبله دارد. این گردش که در اصلاح معماران سنتی ایران "پاشنه" نامیده می شود چنان ماهرانه صورت گرفته که به هیچ وجه، توجه بیننده را جلب نمی کند. این چرخش باعث شده تا بازدید کننده پس از گذشتن از مدخل تاریک و بعد از عبور از راهرو طویل متصل به آن به فضای اصلی و محوطه زیر گنبد وارد شود. 

منابع:
anobanini
isfahan (dot) ir
isfahan (dot) us
iaspisfahan2006 (dot) net
fa (dot) wikipedia (dot) org
irib (dot) ir

 

پنج شنبه 17 اسفند 1391  5:30 PM
تشکرات از این پست
mohsenaa1138
onehamed
onehamed
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1391 
تعداد پست ها : 6061
محل سکونت : اصفهان

آشنایی با مسجد شیخ لطف‌الله - اصفهان

آشنایی با مسجد شیخ لطف‌الله - اصفهان

محراب مسجد شیخ لطف الله از شاهکارهاى بى‌نظیر هنر معمارى و از زیباترین محراب‌های است که در مساجد دیگر...

مسجد شیخ لطف‌الله از شاهكارهای معماری و كاشیكاری قرن یازدهم است و به فرمان شاه عباس اول در مدت 18 سال بنا شده است

سر در معرق این مسجد تا پایان سال 1011 ساخته شده و اتمام ساختمان و تزیینات آن در سال 1028 قمری پایان یافت.
كتیبهُ سر در آن به خط ثلث علیرضا عباسی دز سال 1012 قمری است و معمار و بنای مسجد، استاد محمد رضا اصفهانی بوده است كه نام او در داخل محراب مسجد در دو لوحهُ كوچك آورده شده است.
شیخ لطف الله از علمای بزرگ شیعه از مردم میس و از قراء جبل عامل؛ لبنان امروزی بوده است كه به دعوت شاه عباس اول، اصفهان را محل اقامت خود قرار داد.
به منظور تجلیل ازاو این مسجد برای تدریس و نمازگزاری وی اختصاص داده شد و وجه تسمیهُ مسجد مزبور به نام شیخ لطف‌الله از همین جهت است. شیخ لطف الله 6 سال قبل از در گذشت شاه عباس اول وفات یافت.
این‌ مسجد داراى‌ گنبدى‌ است‌ كه‌ از درون‌ و بیرون‌ با كاشى‌‌كارى‌هاى‌ زیبا پوشیده‌ شده‌ است‌. این‌ گنبد روى‌ چندین‌ تاق‌ كنگره‌ دار مرتفع‌ استوار است‌ و با آیات‌ قرآنى‌ آراسته‌ شده‌ است‌.
در فراز آن‌ دایره‌اى‌ وجود دارد كه‌ داراى‌ منافذى‌ است‌ كه‌ با تزیینات‌ فلزى‌ آراسته‌ شده‌ است‌ و براى‌ روشنایى‌ و تهویه‌ به‌ كار مى‌رود.
 
مسجد شیخ لطف الله

این‌ گنبد به‌ نقوش‌ اسلیمى‌ بسیار ظریفى‌ تزیین‌ شده‌ كه‌ در قشر خارجى‌ به‌ یك‌ ستاره‌ هشت‌گوش‌ ساخته‌ شده‌ از كاشى‌هاى‌ معرق‌ رنگارنگ‌ منتهى‌ مى‌شود.
قلّه‌ آن‌ نیز به‌ كلاهكى‌ منتهى ‌مى‌شود كه‌ با كره‌هایى‌ منظم‌ تزیین‌ شده است‌، محراب‌ از یك‌ طاق‌ دندانه‌ دار تشكیل‌ شده كه‌ بر فراز آن‌ نقوش‌ ظریف‌ اسلیمى‌ نقش‌ بسته است‌.
این‌ طاق‌ كنگره‌دار از داخل‌ داراى مقرنس‌هاى‌ صدفى‌ شكل‌ است‌ كه‌ در انتهاى‌ آن‌ به‌ نقوش‌ گیاهى‌ زیبایى‌ آراسته‌ شده‌ است‌.
این‌ مسجد از لحاظ‌ زیبایى‌ نقوش‌ و اسلیمى‌ هاى‌ به‌ كار رفته‌ در آن‌ بى‌نظیر به‌ شمار مى‌آید.
در سال‌ 1307 با توجه‌ به‌ طرح‌های‌ اصلی‌ و کاشی‌های‌ موجود نسبت‌ به‌ مرمت‌ سردر و گنبد اقدام‌ شد‌. کتیبه‌ نمای‌ خارجی‌ گنبد نیز نشان‌ دهنده‌ تعمیراتی‌ است‌ که‌ توسط‌ اداره‌ باستان‌شناسی‌ در سال‌ 1315 انجام‌ شده‌ است‌.
در جلوی‌ مسجد حوض‌ 8 ضلعی‌ زیبایی‌ قرار داشته‌ که‌ در سال‌های‌ 1316 تا 1318 برداشته‌ شده‌ است‌. در این‌ زمان‌ پوشش‌ کف‌ گنبد خانه‌ از جنس‌ گچ‌ بوده‌ و پنجره‌های‌ چوبی‌ منصوب‌ در آن‌ روشنایی‌ زیرزمین‌ را تامین‌ می‌کرده‌ است‌.
 
مسجد شیخ لطف الله

محراب مسجد شیخ لطف الله از شاهکارهاى بى‌نظیر هنر معمارى و از زیباترین محراب‌های است که در مساجد دیگر اصفهان مى‏توان مشاهده کرد.
این محراب با کاشی‌کارى معرق و مقرنس‌هاى بسیار دلپذیر تزیین شده است. درون محراب دو لوح وجود دارد. در اطراف محراب کتیبه‏هایى به خط علیرضا عباسى و خطاط دیگرى که باقر نام داشته است، دیده مى‏شود.
در این کتیبه‏ها روایاتى از پیامبر اکرم و امام ششم شیعیان امام جعفر صادق نقل شده است.
اشعارى نیز بر کتیبه‏هاى ضلع‌هاى شرقى و غربى به چشم مى‏خورد که احتمالاً سراینده آنها شیخ بهایى، عارف دانشمند و شاعر بزرگ دوره صفوى است.
      
گردآوری: onehamed
منبع: hamshahrionline.ir
پنج شنبه 17 اسفند 1391  5:33 PM
تشکرات از این پست
mohsenaa1138
onehamed
onehamed
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1391 
تعداد پست ها : 6061
محل سکونت : اصفهان

«مسجد خانم» بنای هفتاد ساله قاجاری که فراموش شده است+عکس

«مسجد خانم» بنای هفتاد ساله قاجاری که فراموش شده است+عکس

 مسجد خانم از بناهای دوره قاجاریه در محله فخیم الدوله زنجان، واقع شده است. این بنای تاریخی در اردیبهشت ۱۳۵۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


 
مسجد خانم در داخل بافت تاریخی شهر زنجان و در ضلع غربی خیابان سبزه میدان واقع شده است. عکاس: معصومه جوادی نسب



 
این مسجد و مدرسه از جمله بناهای مذهبی و تاریخی شهر زنجان است، كه در محله قدیمی فخیم الدوله قرار دارد. مسجد خانم فاقد گنبد و دارای 2 مناره بسیار زیبا است


.

 
این بنا توسط استاد اسماعیل بنا و به سفارش یكی از بانوان متمكن در اواخر دوره قاجار ساخته شده است. تاریخ ساخت این بنا به استناد کتیبه سردر در این بنای مذهبی اسلامی به سال ۱۳۲۳ هجری قمری برمی‌گردد



.
وجود مناره‌های قطور و كوتاه بر فراز سردر كه دارای تزئینات بدیع آجر كاشی است، قابل مقایسه با مناره‌های مدرسه سپهسالار تهران است



 
تزئینات پركار بخش اعظم درگاه ورودی مسجد



 
تزئینات درگاه ورودی و همچنین سطوح فوقانی حجره های مشرف به میانسرا كه با یك عقب نشینی نماهایی با قوس جناغی، هلالی به وجود آورده مزین است به نقوش هندسی، گل و بوته كه عموما با رنگ های رایج در دوره قاجار یعنی رنگ های زرد، نارنجی، سیاه، سفید و صورتی رنگ آمیزی شده است



.
تمامی شیوه‌های به کار رفته در معماری مسجد خانم منحصرا از خصوصیات معماری دوره قاجار است



.
میان سرای مسجد خانم هشت ضلعی است كه در ضلع های شرقی، غربی و شمالی آن 12 حجره برای سكونت طلاب علوم دینی ساخته شده است


.
 
تزئینات کاشی کاری به رنگ زرد که بالای ورودی شبستان مسجد کار شده اند



.
«مسجد خانم» بنای هفتاد ساله قاجاری که فراموش شده است


تزئینات کاشی کاری سردر حجره ها که قسمتی از آنها بر اثر مرور زمان از بین رفته است.تزئین بالای سردر دو حجره از مسجد که توضیح و تصویر وسط آن که به دوره پهلوی برمی گشته، تراشیده و تخریب شده و به جای آن طرح ساعت نقاشی شده است.



ساخت مساجد و مدارس و بناهای عام المنفعه از سوی بانوان متدین و مقتدر در طول تاریخ جامعه ما سابقه ای طولانی دارد، این امر بر ارزش، اعتبار و جایگاه وی‍ژه این بنای مذهبی بیش از پیش افزوده است. مدرسه چهار باغ اصفهان و مسجد گوهر شاد در مشهد نیز از این دست هستند.



این بنا به درخواست «جمیله خانم» دختر حسین قلی خان ذوالفقاری نظام الدوله خواهر ذوالفقار خان اسعد الدوله ساخته شده است.



«جمیله خانم» قبل از اتمام بنا وفات کرده و دختر خود «قمر تاج خانم» را به عنوان نخستین متولی آنجا، به موجب وقفنامه ای كه در 22 محرم الحرام سال 1326 هجری قمری تنظیم گردیده، برگزید
.مسجد خانم از بناهای دوره قاجاریه در محله فخیم الدوله زنجان، واقع شده است. این بنای تاریخی در اردیبهشت ۱۳۵۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این بنا به درخواست «جمیله خانم» دختر حسین قلی خان ذوالفقاری نظام الدوله  ساخته شده و به همین دلیل به مسجد خانم معروف است. بنای مسجد مشتمل بر سردر ورودی با دو مناره کوتاه، صحن، شبستان تابستانی و زمستانی، حجره های متعدد و تزیینات کاشی‌ کاری و گچ‌ بری است. مناره های قطور و کوتاه با تزیین آجر کاشی و محرابی زیبا با تزیینات پر کار کاشی در صحن شبستان ستون دار، از ویژگی های خاص این بنا است. تزیینات روی ایوان ها و مناره ها به سبک دوره قاجار و بیش تر با استفاده از رنگ های زرد، سیاه، فیروزه ای و سفید انجام شده است. اخیرا بر روی این بنای مهم تاریخی مرمت ها و تعمیراتی صورت گرفته است.

 

منبع:khabaronline.com

یک شنبه 20 اسفند 1391  7:55 PM
تشکرات از این پست
mohsenaa1138
javad696
javad696
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1391 
تعداد پست ها : 513
محل سکونت : مرکزی

پاسخ به:معرفی مساجد های گوناگون

مسجد حاج آقا صابر اراك در سال 1305 هجري قمري در زميني موقوفي به مساحت بالغ بر 1000 متر مربع در حساس ترين نقطه شهر اراك بنا نهاد شد.

اصل بنا شبستاني بوده به انضمام مهتابي كه در انتهاي مهتابي منزل خادم قرار داشته و در طول اين سالها يك بار در سال 1348هجري شمسي طبقه فوقاني مسجد به سبك تير آهن بنا گرديده است

.
 

 

http://www.shabestan.ir/newsfiles/pic/maintitr/84081010325760-2-I.jpg

.

 

.

در سال 1380 نيز اقداماتي در زمينه تجديد بناي شبستان مسجد صورت گرفته و حسينيه اي به نام مقدسه حضرت خديجه كبري (س)جهت خواهران با هزينه يكي از خيرين شهر اراك به نام'' محمود علينقيان'' احداث شده است و در همين سال تجديد بناي طبقه فوقاني مسجد با معماري اسلامي مطابق با علوم معماري نو با نماي سنگ ، آجر و كاشي هفت رنگ و احداث سه كاسه گنبدنما در وسط مسجد و در انتهاي آن حسينيه اي به نام مقدس حضرت ابوالفضل العباس (ع) به انجام رسيد ، كه يكي از دلايل احداث حسينيه حضور اقشار مختلف جامعه در اين مسجد مي باشد .

 

http://www.shabestan.ir/newsfiles/pic/maintitr/84081010325760-3-I.jpg

.

 

.

هزينه هاي عمراني اين مسجد از طريق رحمت بي انتهاي الهي ،‌ عنايات اهل بيت (ع)‌، ‌حضرت ولي عصر (عج) ، همت مردم خدا باور اراكي و همچنين همكاري جمعي از مسوولان اجرايي استان از جمله استاندار سابق مركزي و معاونين ايشان ، ‌شهردار محترم ، شوراي اسلامي شهر اراك و ديگر خيرين شهر در احياي اين مسجد و مركز بزرگ فرهنگي شهر اراك تقبل شده است

 


مسجد حاج آقا صابر داراي موقوفه اي در پشت مسجد به نام مرحوم كربلايي علي نقي مبارك آبادي مي باشد كه در آمد حاصل از اين موقوفه بنا به وصيت واقف جهت برپايي عزاداري سيد الشهدا (ع) ، نور مسجد و حصير مي شود.


عناصر معماري مسجد حاج آقا صابر از شبستاني با 14 ستون چهار ضلعي و 21 طاق سنتي به صورت گنبدي با محرابي زيبا آراسته شده و در طبقه فوقاني مسجد نيز صلوات خواجه نصير طوسي بر حضرات اهل بيت به صورت كتيبه اي كاشي كاري شده در اطراف مسجد نمايان است كه به اين مسجد زيبايي و معنويت خاصي بخشيده است .

 

http://www.shabestan.ir/newsfiles/pic/maintitr/84081010325760-4-I.jpg

.

 

.

امام جماعت و رئيس هيات امناي مسجد حاج آقا صابر در گفت و گو با شبستان در خصوص وجه تسميه مسجد به نام حاج آقا صابر گفت: ‌به علت اينكه اولين امام جماعت اين مسجد حاج آقا صابر اراكي بوده و در بين مردم احترام خاصي داشته مسجد را به نام ايشان نام گذاري نمودند.

حجت الاسلام حاج شيخ ابوالفضل صابري با بيان اينكه اجدادش با چند واسطه متصل به جابر ابن عبدالله انصاري اولين زائر اربعين حضرت سيد الشهدا (ع)‌هستند ،‌ افزود: ‌از زمان تاسيس مسجد تا كنون پنج نسل از خاندان صابري به نام هاي مرحوم حاج آقا ''محمد صابر اراكي'' ، ‌مرحوم حجت الاسلام آقا ''محمد صابري'' ، مرحوم حجت الاسلام حاج شيخ ''محمد آقا صابري'' از روحانيون بسيار محبوب و متدين شهر اراك ، مرحوم حجت الاسلام حاج شيخ ''احمد صابري'' از وعاظ شهير و تواناي سراسر كشور و دو فرزند ذكور ايشان اينجانب و حجت الاسلام'' محمد حسين صابري ''توأمان مسئوليت اقامه نماز جماعت مسجد حاج آقا صابر را به طور مستمر عهده دار بودند.

 

http://www.shabestan.ir/newsfiles/pic/maintitr/84081010325760-5-I.jpg

حضور شكوفه هاي قرآني در مسجد حاج آقا صابر

 

.

امام جماعت مسجد حاج آقا صابر ، در خصوص برنامه هاي اجرايي اين مسجد در طول سال گفت: ‌برگزاري نماز هاي يوميه ،‌ شب هاي جمعه برگزاري مراسم سخنراني ، برگزاري مراسم هاي مختلف در اعياد ، ‌وفايات و جشن ها ، برگزاري عزاداري و سوگواري سالار شهيدان حضرت امام حسين (ع) در دو ماه محرم و صفر به صورت مستمر و برگزاري مراسم عزاداري و سوگواري شهادت حضرت فاطمه (س) به مدت 20 شب از جمله فعاليت هاي اين مسجد در طول سال مي باشد .

 

http://www.shabestan.ir/newsfiles/pic/maintitr/84081010325760-6-I.jpg

.

 
 

.

حجت الاسلام صابري ، اوج جلسات فرهنگي اين مسجد را در ماه مبارك رمضان عنوان نمود و افزود: ‌برپايي نمازهاي جماعت و مراسم هاي ليالي قدر و شهادت مولاي متقيان حضرت علي (ع) با اجتماع اعظيم خواهران و برادران خصوصاً‌ نسل جوان همراه مي باشد كه براساس آمار بيش از 90 درصد از شركت كنندگان مراسم شب هاي قدر سال جاري نسل جوان بودند.

وي اضافه نمود :‌ در طول ماه مبارك رمضان بعد از اقامه نماز ظهر جلسه سخنراني برگزار و پس از آن به احكام و سوالات نمازگزاران روزه دار پاسخ داده مي شود .


امام جماعت مسجد حاج آقا صابر با اشاره به ايجاد جاذبه هايي جهت جذب نسل جوان به مساجد افزود:‌ يك بعد از اين جاذبه ها مسجدي زيبا و مدرن با تجهيزات پيشرفته و بعد ديگر انتقال معارف قرآن و اهل بيت (ع) به نسل جوان مي باشد .


وي تصريح نمود : ‌امروز مساجد ما بايد مزين به روح اخلاص و معنويت شود و زر و زيورها و زينت آلات بيهوده از مساجد ما حذف گردد و بزرگترين حركت امام جماعت پس از رعايت مسائل ، ‌تقواي الهي و عدالت ، ‌جذب جوانان و نوجوانان به مساجد است .


حجت الاسلام صابري در ادامه ، مسجدي كه با استقبال بيشتر نسل جوان روبرو باشد موفق دانست و محوريت اهداف و برنامه هاي فرهنگي ،‌ مذهبي اين مسجد را با موضوعاتي از قبيل جوان و مسجد ، جوان و مشكلات امروز عنوان كرد و اظهار داشت :‌ در راستاي اين هدف در مسجد حاج آقا صابر تاكنون اقداماتي صورت گرفته كه با ياري خداوند متعال موثر واقع شده است .


وي گفت ‌: از ديگر اقدامات فرهنگي مسجد حاج آقا صابر فعاليت جهت تجهيز اين مسجد به سايت اينترنتي مي باشد كه به زودي راه اندازي مي شود .


امام جماعت مسجد حاج آقا صابر در پايان حضور پرشور اقشار مختلف جامعه را در اقامه نمازهاي جماعت اين مسجد چشمگير عنوان كرد .

  • javadmoradi696@yahoo.com    

 

  • با راسخون هیچکس تنها نیست
یک شنبه 4 فروردین 1392  12:19 PM
تشکرات از این پست
mohsenaa1138
دسترسی سریع به انجمن ها