در زمان بارداري، برخي آنزيمهاي كبدي كم و برخي زيادتر مي شوند. هرچند اين تغييرات منجر به ايجاد بيماري خاصي در مادر نميشود، اما در بررسي آزمايشگاهي اين تفاوتها در خون مادران باردار مشاهده ميگردد.
زردي در بارداري
از بيماريهاي شايع كبدي در بارداري، يرقان عودكننده بارداري يا زردي بارداري است كه در اثر تغييرات هورموني، ميزان اسيدهاي صفراوي در خون افزايش يافته و منجر به خارش شديد ميگردد. اين خارش به خصوص در كف پاها رخ ميدهد، اما ميتواند در تمام بدن حس شود.
به دنبال آن، زردي به علت افزايش بيليروبين خون رخ ميدهد. بيماري اغلب در سه ماهه آخر بارداري و به خصوص در كساني كه چند قلو باردار هستند رخ ميدهد. اين بيماري زمينه ارثي و ژنتيكي دارد و گاه در افرادي كه داروهاي خاصي مصرف ميكنند، ديده ميشود.
جهت تشخيص اين بيماري از بيماريهاي ديگري مثل پره اكلامپسي (مسموميت حاملگي)، هپاتيت يا بيماريهاي پوستي شايع در بارداري كه با خارش همراه هستند، بايد از آزمايشهاي خوني مثل بررسي آنزيمهاي كبدي و كلسترول، تحت نظر پزشك استفاده كرد.
پس از تشخيص، از داروهايي براي كاهش خارش پوستي استفاده ميشود، اما مهمتر آن كه اين مادران در اواخر بارداري بايد تحت نظارت شديد پزشك باشند، چون احتمال زايمان زودرس و مرگ جنين و دفع مكونيوم (مدفوع جنين) در مايع آمنيوتيك (آب اطراف جنين)، در اين افراد بيشتر است و در اولين فرصتي كه جنين رسيده شد، بايد اقدام به زايمان كرد تا از اين عوارض جلوگيري شود.
پس از زايمان، بيماري زردي و خارش ناشي از آن از بين ميرود، اما احتمال عود آن در حاملگي بعدي وجود دارد
همين طور احتمال بروز بيماري زردي با مصرف قرصهاي جلوگيري از بارداري حاوي استروژن نيز وجود دارد.