اگرچه انچه که الان در جامعه رسم و عرف است این است که جهیزیه را خانواده دختر تهیه می کنند اما حداقل سه دلیل فقهی- قانونی و عقلی می توان گفت که تهیه جهیزیه برعهده مرد است:
دلیل فقهی:جهیزیه که همان لوازم زندگی می باشد از اجزاء نفقه بوده ونفقه عبارت است از مسکن- البسه-غذا - اثاث البیت که به طور متعارف با وضعیت زن متناسب باشد.
اصولا در شرع اسلام شوهر دو تکلیف مالی نسبت به زن دارد یکی مهریه است که مقدار ان در حین عقد با توافق زوجین تعیین می شود . دیگری نفقه است که بر خلاف مهریه که فقط یک حق و دین مالی است که زن می تواند آن را مطالبه کند نفقه یک حکم تکلیفی است که حتی اگر زن استطاعت مالی هم داشته باشد از گردن مرد ساقط نمی شود بنابراین از نظر فقهی تردیدی وجود ندارد که تامین کلیه وسایل زندگی بر عهده شوهر است و از ابتدای تشکیل خانواده شوهر بایستی وسایل مورد نیاز زندگی را تامین نماید لیکن اگر شوهر هم توانایی خریداری و تامین وسایل مورد نیاز زندگی را ندارد همسرش باید به حداقل امکانات شوهر قناعت کند.
دلیل قانونی: ماده1107 قانون مدنی وسایل خانگی را که همان جهیزیه باشد از اجزاء نفقه دانسته که شوهر ملزم به فراهم کردن آنها می باشد. جهت ضمانت اجرایی این قانون گذار در ماده642 قانون مجازات اسلامی مجازات ترک نفقه را 3 ماه و یک روز تا 5 ماه زندان تعیین کرده است.
دلیل عقلی : از نظر عقلی هم امکان تهیه جهیزیه توسط دختر بسیار سخت تر از پسر است. مثلا در دو خانواده که از نظر شرایط اقتصادی مساوی هستند و یکی سه پسر و دیگری سه دختر دارد مسلما آن خانواده ای که سه پسر جوان دارد قدرت فعالیت اقتصادی بیشتری داشته و امکان تهیه جهیزیه برای آنها بیشتر امکان پذیر است.