اعتماد به افكار خود ندارد
انسان عاقل و بهتر است بگوييم آدمى كه عقل دارد، بايد انديشهها و آراى خود را حق نداند، بلكه احتمال اشتباه بودن آنها را براى خود، پيش فرض بداند زيرا همه يقين دارند كه معصوم نيستند و از طرف ديگر، از غير معصوم، انتظار كردار معصومانه داشتن نيز امرى باطل است. لذا نهايت دقّت، در اظهار نظر، آنهم در امور دنيايى لازم و ضرورى است و گرفتارى آخرت را نمىشود با توجيه كردار و رفتار خود، از خويش دور كنيم و احتياط در اين باره از همهجا واجبتر است. به همين خاطر امام على عليهالسلام مىفرمايد:
العاقِلُ مَنِ اتَّهَمَ رَأْيَهُ و لَم يَثِقْ بِكُلِّ ما تُسَوِّلُ لَهُ نَفسُه:(1) عاقل كسى است كه رأى و نظر خود را متّهم نمايد و به آنچه نفسش برايش مىآرايد، اعتماد نكند.
براى پذيرشِ اين نكته و كاربردى كردن آن، اندكى به اطرافِ خود با تفكّر بنگريم آيا تا به حال كسى را ديدهايد كه احتمال اشتباه كردن انديشهى خود را بدهد؟ فقط حضرت امير عليهالسلام است كه اين هشدار را مىدهد. همه يقين داريم كه ما و اشتباه؟ العياذُ بِاللّه! انگار امرى غير ممكن است ولى بطور قطع بايد بدانيم، غير ممكن است اشتباه و خطا نكنيم؛نبايد گمان كنيم اگر ذرّهاى مىدانيم، عالم همه چيزيم. علم ما، در مقابل جهل ما، مانند يك نقطه در برابر اقيانوس است.
كسانى كه با كتاب مكاسب شيخ اعظم آشنايى دارند، مىدانند چگونه آسيابان، خواجه نصير رحمهالله را با آن همه عقل و درايت و علم نجوم، متوجه نمود تا به عقل و دانش خود اعتماد ننمايد و بداند كه يك سگ و انسان بىسواد بهتر از او مىفهميدند! آسيابان خواجه را از خوابيدن در فضاى باز و آزاد نهى كرد ولى او با محاسبات نجومى احتمال باريدن را منتفى دانست و راحت خوابيد؛ وقتى باران شروع شد، زير سقف آمد و پرسيد از كجا دانستى باران خواهد آمد؟ پاسخ داد سگى دارم كه وقتى بخواهد باران بيايد، مىرود زير سقف مىخوابد و ...
لذا بايد يقين بدانيم اشتباهاتِ ما، در مقابلِاقداماتِ صحيحِما، بسيار زياد است.
عقل وعاقل در قرآن و حديث
نصرت الله جمالى