شرط داشتن نوزاد سالم، كسب اطمينان از سلامت مادر است. يكي از مهمترين كارهايي كه خانم ها مي توانند انجام دهند تا از بروز اختلالات در تكامل لوله عصبي در جنين خود جلوگيري كنند، خوردن به اندازه كافي اسيد فوليك به شكل روزانه است. به ويژه قبل از بارداري و در ابتداي شروع اين دوران. اسيد فوليك كه بعضي وقتها فولات ناميده مي شود، ويتامين بي است(B9 ). اسيد فوليك نقش بسيار مهمي در توليد سلولهاي قرمز خون ايفا كرده و به تكامل لوله عصبي نوزاد در مغز و ستون فقراتش كمك مي كند. درحال حاضر دانشمندان و محققين، تاثير عميق اسيد فوليك را در جلوگيري از بروز اختلالات سيستم اعصاب كشف نكرده اند اما آنها دريافتند كه ويتامين بي در رشد DNA نقش حياتي دارد. در نتيجه اسيد فوليك نقش بزرگي در رشد سلول و پرورش بافتهاي مغز بازي مي كند.
اختلالات تكامل در لوله عصبي در طول هفته هاي سوم و چهارم از بارداري ، معمولا قبل از اينكه زن بداند كه باردار است اتفاق مي افتد. بنابراين براي خانمهايي كه احتمال بارداري در آنها وجود دارد، لازم است تا به ميزان كافي اسيد فوليك مصرف كنند نه فقط خانمهايي كه براي بارداري برنامه ريزي كرده اند. تنها 50 درصد از بارداريها به شكل از قبل برنامه ريزي شده است بنابراين هيچ يك از خانمهايي كه احتمال بارداري در آنها وجود دارد از مصرف به اندازه اسيد فوليك مطمئن نيستند.
تحقيقات نشان مي دهد زناني كه قبل از بارداري و در طول بارداري 400 ميكروگرم در روز اسيد فوليك مصرف مي كنند، خطر بروز اختلالات در سيستم عصبي نوزاد را ( بيماري كه در آن مغز و ستون فقرات بطور كامل رشد نمي كند) تا 70 درصد كاهش مي دهند.
مشكلات ناشي از فقدان اسيد فوليك
اختلالات شايع در تكامل لوله عصبي عبارتند از:
اسپينا بفيدا، ستون فقرات باز است كه در آن رگهاي عصبي نمايان است.
انانسفالي، مغز بطور كامل رشد نمي كند
انسفالوسل، زماني كه بافتهاي مغز از ديواره جمجمه خارج مي شود
نوزاداني كه دچار مشكل انانسفالي هستند، معمولاً مدت زيادي زنده نخواهند ماند. نوزاداني كه مشكل اسپينا بيفيدا دارند ممكن است براي هميشه معلول بمانند. اما مصرف به اندازه اسيد فوليك نوزاد را در برابر اين مشكلات مصون مي كند.
از مشكلات ديگري كه احتمال دارد در اثر فقدان اسيد فوليك براي جنين و نوزاد به وجود بيايد عبارتند از: لب شكري يا لب شكاف دار- تولد نارس- وزن بسيار پايين- سقط جنين.
همچنين خوردن اسيد فوليك به تمام خانمها براي كاهش خطر مشكلاتي مثل ناراحتي هاي قلبي- آلزايمر- بعضي از سرطانها- سكته مغزي و ورم شديد دست و پا در دوران بارداري پيشنهاد شده است.
به اندازه كافي اسيد فوليك مصرف كنيد
مراكز كنترل بيماريها و پيشگيري از آنها به تمام خانم هايي كه در سن باروري قرار دارند به ويژه خانم هايي كه براي بارداري خود برنامه ريزي كرده اند پيشنهاد مي كند تا روزانه 400 ميكروگرم (0.4 ميلي گرم) روزانه اسيد فوليك مصرف كنند. مصرف به اندازه اسيد فوليك قبل از دوران بارداري و 3 ماه اول آن براي پيشگيري از بروز اختلال در لوله عصبي بسيار مهم است.
شما چگونه مي توانيد از مصرف كافي اسيد فوليك اطمينان حاصل كنيد؟ در سال 1998 اداره غذا و دارو آمريكا، افزودن اسيد فوليك را به محصولاتي كه از دانه هاي گياهي و حبوبات توليد مي شوند اجباري كرد. بنابراين خانم هاي باردار مي توانند مصرف ميزان اسيد فوليك را در غلاتهاي صبحانه، نان ها و پاستا جستجو كنند.
اما براي بعضي از خانمها خوردن غذاهاي غني شده كافي نيست. براي بدست آوردن ميزان اسيد فوليك پيشنهاد شده در طول روز، خانم ها به مكمل هاي ويتامين نيز نياز دارند. در طول دوره بارداري، زن باردار به تغذيه اي بيش از آن مقداري كه قبل از دوره بارداري داشت احتياج دارد. اگرچه ويتامين ها نمي توانند جايگزين يك رژيم خوب باشند اما مصرف آنها به بدن شما و در نتيجه به بدن جنين و نوزاد مواد معدني و افزايش ويتامين اضافه را مي دهد. بعضي از متخصصين، مصرف مكمل هاي اسيد فوليك را به همراه ويتامين هاي قبل از بارداري توصيه كرده اند. درباره ميزان مصرف اسيد فوليكي كه روزانه مصرف مي كنيد با پزشك خود مشورت كنيد و از او بپرسيد كه آيا نيازي به مكمل دارويي و يا بدون نسخه پزشك داريد.
چنانچه قبلا بارداري داشتيد كه تحت تاثير اختلالات لوله عصبي قرار گرفته است، با پزشك خود صحبت كنيد. شايد دكتر شما مصرف روزانه اسيد فوليك را افزايش دهد تا از خطر بروز اختلالات مجدد در بارداري شما جلوگيري شود.
منابع مهم اسيد فوليك
غذاهايي كه مي تواند به شما در رساندن اسيد فوليك به بدن كمك كنند عبارتند از:
غلات غني شده : كه براي صبحانه به همراه شير مصرف مي شود شامل 400 ميكروگرم اسيد فوليك
جگر گوساله: به شكل پخته شده شمامل 215 ميكروگرم
عدس: پخته و جوشانده شده 179 ميكروگرم
اسفناج و سبزيجات برگ سبز: فريز شده- جوشانده شده- پخته شده شامل 115 ميكروگرم
لوبيا: جوشانده شده شامل 90 ميكروگرم