حجتالاسلام رضا لکزایی محقق و پژوهشگر در گفتوگو با خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس درباره تفاوتهای فلسفی امام خمینی و علامه طباطبایی اظهار داشت: امام خمینی(ره) و علامه طباطبایی هر دو حکیم حکمت متعالیه بودند اما در تعریف فلسفه تفاوت عمده داشتند؛ علامه طباطبایی آموختن و فهمیدن فلسفه را به تنهایی مطلوب به ذات میدانست.
وی افزود: فرمایشی از امام خمینی(ره) مضمونی شبیه به این جمله دارند: فهم، مقدمه عمل کردن است و صرف فهم فلسفه، گاهی حجاب اکبر میشود.
نویسنده کتاب «روششناسی شارحان حکمت متعالیه با تاکید بر روش فلسفی امام خمینی و علامه طباطبایی» ادامه داد: نگاه امام به علم راهبردی و مقدمهای است، تفاوت دوم این است که مباحث انسانشناسی در آثار امام خیلی پررنگتر از انسانشناسی علامه طباطبایی است.
وی ادامه داد: برداشت امام از فلسفه مبتنی بر انسانشناسی و برداشت علامه مبتنی بر جهانشناسی است. امام از انسان شروع میکند بعد از قرآن، احادیث، روایات و برهان به عنوان منابع شناخت استفاده میکند.
لکزایی گفت: علامه طباطبایی در آثار فلسفی فقط از برهان استفاده میکند و از نظر استدلالی به ابنسینا نزدیکتر است، اما امام به ملاصدرا.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امام باور داشت نیازی به تعامل فلسفی با غرب وجود ندارد و غرب از لحاظ فلسفی چیزی ندارد و باید غربیان فلسفه را از ما یاد بگیرند علامه با غربیها تعامل فلسفی داشت به این دلیل از برهان استفاده کرد.
انتهای پیام/ک