به نقل از ایران دیپلماتیک، آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار بازدید از سایت پارچین است و جمهوری اسلامی ایران با این بازدید مخالف است، ماجرایی تکراری که انگار بناست مدام تکرار شود.
یوکیو آمانو در بوداپست مجارستان بار دیگر مدعی انجام «فعالیتهای بسیار مهم» در سایت نظامی پارچین در جنوبشرقی تهران شد و هشدار داد که این فعالیتها باعث میشود سازمان او نتواند با قطعیت در مورد ساخت یا عدمساخت تسلیحات اتمی در این سایت اظهارنظر کند.
این سخنان در حالی مطرح شد که هیاتهای فنی و حقوقی جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی انرژی از اواخر سال گذشته، چهار دور مذاکره به منظور دستیابی به مدالیته حل و فصل سوالات و ابهامات حول محور ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران داشتهاند که در هر چهار دور، اختلاف نظرات پیرامون سایت پارچین عملا مذاکرات را به بنبست کشانده است.
آژانس از پاییز سال گذشته در گزارشی درباره برنامه اتمی ایران، مدعی انجام برخی فعالیتهای مرتبط با تسلیحات هستهای در سایت پارچین شده و برهمین اساس نیز خواستار بازدید بازرسان از این سایت است.
با این حال مقامات جمهوری اسلامی با رد ادعای هرگونه انجام فعالیتهای هستهای در این سایت و تاکید بر اینکه پارچین نه یک سایت هستهای بلکه یک سایت نظامی است حاضر به اجابت درخواست آژانس نشده است؛ البته موقتا.
تهران تاکید دارد که درهای پارچین هنوز به طور کامل به روی بازرسان بسته نیست و در صورت دستیابی دوطرف به یک توافقی که منتج به اخذ تعهد از بازرسان آژانس شود تا یافتههایشان از پارچین محرمانه بماند امکان بازدید از این سایت فراهم خواهد شد. با این حال تلاشهای بینتیجه برای دستیابی به این توافق سبب شده است تا دیپلماتهای غربی ادعا کنند تا تهران در ایجاد تاخیر برای دستیابی به تفاهم برای بازدید از سایت پارچین تعمدی دارد، از جمله پاکسازی این سایت به منظور از بین بردن آثار احتمالی آزمایشهای هستهای.
در هر حال، به رغم توافقهای صورت گرفته در نشست مسکو؛ مقامات و رسانههای غربی از فردای این مذاکرات راهبرد جدیدی را بر علیه جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفتهاند که در چهار محور قابل برررسی است.فضاسازی رسانهای با هداف ایجاد جو روانی سنگین در مورد فعالیتهای ایران و آثار تحریمها،تلاش برای تشدید تحریمها، افزایش فعالیتها و موضع گیرهای آژانس در مورد فعالیتهای ادعایی در پارچین و نهایتا ادامه اقدامات تخریبی در حوزه سابیری و جاسوسی را میتوان محورهای فعالیت غرب در روزهای پس از مذاکرات 29 و 30 خرداد ماه دانست که احتمالا ادامه خواهد یافت.
درست یک روز پس از این مذاکرات مقامات غربی بخصوص وزرای خارجه آمریکا و انگلستان موضع منفی علیه ایران گرفتند و برطبل تشدید تحریمها کوبیدند.
همزمان یوکیا آمانو هم ادعای فعالیتهای مشکوک در منطقه پارچین را تکرار کرد. در سوی دیگر هم رسانههای غربی و اسرائیلی به انتشار تحلیلهایی بسیار منفی علیه ایران دست زدند و این در حالی است که بنا به سخنان وزیر اطلاعات فعالیتهای سایبری هستهای علیه ایران هم تشدید شده است.
به این ترتیب به نظر می رسد غربی ها تلاش های گسترده برای ادامه دادن اقدامات خصمانه علیه ایران را آغاز کرده اند ودست هایی در جریانند تا مذاکرات به نتیجه نرسند. باید دیدواکنش ایران به این تلاش ها چه خواهد بود؟