سهشنبه هفته گذشته، نسخه هفدهم سيستمعامل متنباز فدورا به کاربران معرفي شد. بر اساس خبرهاي منتشر شده، در جديدترين نسخه فدورا، 60 تغيير ايجاد شده است که از آن جمله ميتوان به استفاده از نرمافزار کاربردي جيباس 7 و سرويس OpenStack اشاره کرد.
''رابين برگران''، مدير پروژه فدورا پس از انتشار نسخه جديد اين سيستمعامل، خشنودي خود را از رسيدن فدورا به نسخه هفدهم اعلام کرد و گفت: ''ما در اين سيستمعامل نوآوريهاي متعددي را ايجاد کردهايم که فدوراي 17 را به سيستمعاملي جامع و قدرتمند براي تمامي کاربران تبديل کرده است''.
در نسخه هفدهم فدورا از ميزکار گنوم 3.4 و نسخه 2.8 نرمافزار محبوب GIMP استفاده شده که آخرين نسخه موجود اين نرمافزارها بوده و بر تواناييها و امکانات فدورا افزوده است.
علاقـهمنـدان ميتـوانـنـد بـا مراجعـه بـه آدرس fedoraproject.org، ضمن کسب اطلاعات جامعتر درباره تفاوتهاي ايجاد شده در اين نسخه از فدورا، آن را دانلود کنند. همچنين در اين سايت اطلاعات کاملي درباره نحوه نصب اين سيستمعامل متنباز ارائه شده است که ميتواند براي شما مفيد باشد.
در دومين خبر اين هفته به شرکت سامسونگ و ارائه دو محصول جديد آن اشارهاي ميکنيم. اين شرکت به تازگي يک لپتاپ و يک سيستم روميزي ويژه طراحي ارائه کرده است که سيستمعامل پيشفرض آنها کروم است. حدود يک سال پس از ورود اولين سيستمهاي مبتني بر کروم توسط سامسونگ و Acer، حال شرکت سامسونگ با ارائه 2 محصول جديد از اين خانواده در تلاش است تا تعداد کاربران استفاده کننده از اين سيستمعامل شرکت گوگل را افزايش دهد. از سوي ديگر شرکت گوگل نيز با حمايتهاي مالي خود در اين زمينه قصد دارد تا علاوه بر افزايش تعداد کاربران سيستمعامل آندرويد، به تعداد کاربران سيستمعامل کروم نيز بيفزايد.
در همين راستا ''سزار سنگوپتا''، مسئول واحد مديريت محصول سيستمعامل کروم، ارائه اين 2 محصول جديد را گامي در جهت رسيدن به اهداف مورد نظر مسئولان شرکت گوگل اعلام کرده و گفته است: ''ما از قرار گرفتن در اين جايگاه بسيار خوشحاليم و اين همان چشماندازي است که در سال گذشته براي سيستمعامل کروم ترسيم کرده بوديم''.
به اعتقاد برخي از کارشناسان با وجود آنکه شرکتهاي اپل و مايکروسافت نيز سيستمعامل جديد خود را براي استفاده کاربران ارائه کردهاند اما بهنظر ميرسد با توجه به شرايط اقتصادي موجود، قيمت پايين محصولات مبتني بر کروم، عامل مهمي در انتخاب کاربران باشد و افزايش سهم گوگل در بازار سيستمعاملها را به ارمغان بياورد. ضمن آنکه به گفته کارشناسان شرکت سامسونگ، اين دو محصول جديد بهگونهاي طراحي شدهاند که ضمن داشتن حداقل تواناييها و امکانات مورد نياز کاربران، از نظر سختافزاري نيز قيمت بالايي نداشته باشند. دو محصول جديد سامسونگ Chrombook و Chrombox نام دارند و فروش آنها در بازار آغاز شده است.
اما خبر ديگر اينکه بنياد لينوکس به تازگي ابزاري نرمافزاري را ارائه کرده است که به کمک آن ميتوان به سادگي اطلاعات و جزئيات مربوط به تمامي نرمافزارها و کدهاي متنباز را مشاهده کرد. بر اساس گزارش منتشر شده توسط اين بنياد، با توجه به اينکه در سالهاي اخير ميزان استفاده از نرمافزارهاي متنباز افزايش چشمگيري يافته است، تعداد توسعهدهندگان و به تبع آن نرمافزارها و کدهاي توليد شده نيز بهطور چشمگيري افزايش يافته و اين موضوع امکان شناسايي نرمافزارهاي مختلف و مشخصات توسعهدهندگان آن را دشوار کرده است. به همين دليل بنياد لينوکس با ارائه ابزاري جديد شرايطي را فراهم کرده است که توسعهدهندگان و کاربران بتوانند به سادگي مشخصات مربوطه به نسخههاي مختلف نرمافزارها و کدهاي متنباز را درج و مشاهده کنند. اين ابزار بهطور خودکار براي هر يک از نرمافزارهاي متنباز، کدي تحت عنوان QR را توليد ميکند که اين کد تمامي اطلاعات مهم مربوط به آن نرمافزار از جمله نام توسعهدهندگان، نسخه نرمافزار، مدرک اعتبارسنجي و لينک مربوط به دانلود کدهاي آن را شامل ميشود.
''جيم زملين'' مدير اجرايي بنياد لينوکس يکي از مزاياي بهکارگيري اين ابزار جديد را سادهتر شدن کار براي شرکتهاي توليدکننده نرمافزارهاي متنباز و توسعهدهندگان اعلام کرده و گفته است: ''بر اساس تجربيات بهدست آمده، نياز به استفاده از اين ابزار در تمامي شرکتهاي توليدکننده نرمافزارهاي متنباز وجود دارد و به کارگيري آن مزيتهاي عمدهاي را براي آنها به همراه خواهد داشت.
شايان ذکر است بنياد لينوکس که از سال 2007 فعاليت خود را آغاز کرده است، بنيادي غيرانتفاعي است که تحت حمايت مستقيم ''لينوس تروالدز''، خالق لينوکس قرار دارد.
مصطفي عبدالهي