او تمام زندگياش را زير و رو ميكند تا جاي كليدش را پيدا كند و وقتي هم كه آن را پيدا ميكند از ترس اين كه جاي قبلياش لو رفته باشد جايش را عوض ميكند. حافظه هم كه ديگر خوب ياري نميكند و دوباره فردا همين برنامه است. نوهها و بچهها را يكي يكي صدا ميزند و ميگويد: زودتر بگو كليدم را كجا گذاشتهاي. با من پيرزن شوخي نكن!
بدبينها منزوي ميشوند
آدمهاي بدبين و بياعتماد وقتي پير ميشوند و كنترل خود را نسبت به محيط از دست ميدهند و حس ميكنند شرايط ديگر مثل سابق نيست كمكم اعتماد به نفسشان كاهش مييابد و احساس بدي نسبت به اطرافيان پيدا ميكنند. نسبت به آنها بدبين ميشوند و ترجيح ميدهند با كسي رفت و آمد نكنند.
مثبتانديشي و نگاه به زندگي با عينك خوشبيني به واسطه كاهش تنشهاي روحي و ارتقاي سلامت جسماني عامل تاثيرگذاري در افزايش اميد به زندگي است و به همين دليل يكي از مهمترين توصيههاي روانشناسان براي سالمندان است.
چنانچه سالمندان حتي با وجود تنهايي، دوري از فرزندان، احساس ناخوشايند جسماني، درد يا ابتلا به اضطراب و افسردگي، تفكر خوشبينانه را الگوي رفتاري خود قرار دهند و اتفاقات روزمره زندگي را به فالنيك بگيرند گام موثري در تقويت اعتماد به نفس خود برداشته و به افزايش طول عمر خود كمك زيادي كردهاند.
برخي از سالمندان به محض دور شدن از فرزندان يا تنها ماندن و بازنشسته شدن، تفكرشان نسبت به جامعه كه او را كنار گذاشته است، تغيير ميكند. رفت و آمد را با همكاراني كه هنوز بازنشسته نشدهاند محدود ميكنند و آنها را يك سر و گردن از خود بالاتر ميبينند از فرزندان كه آنها را تنها گذاشته و در شهري يا كشوري ديگر زندگي ميكنند خشمگين ميشوند و هر چيز را كه برايشان مبهم باشد، منفي ميانگارند.
گامهايي به سمت مثبتانديشي
مثبتانديشي يك شيوه زندگي است. احمد ثابتي پزشك يكي از بيمارستانهاي دولتي است كه بازنشسته است. او ميگويد: گرچه پزشكي كاري است كه سالها ميتواني به آن ادامه بدهي، اما همين كه در جمع پزشكان همكار نباشي هم چندان گوارا نيست.
او ميگويد: وقتي بازنشسته شدم سعي كردم بيشتر وقتم را در مطب بگذرانم، اما بعد به اين نتيجه رسيدم كه دارم خودم را خسته ميكنم.
اگر رقم 30 سال را براي كار كردن مستمر قرار دادهاند، معنياش اين است كه بعد از آن بايد به كار ديگري بپردازي و دينت را به مردم ادا كردهاي.
فرزندان من خارج از ايران تحصيل كردهاند و همانجا نيز زندگي ميكنند. اول فكر كردم پيش آنها بروم، اما ديدم استقلالم لطمه ميبيند. بعد تصميم گرفتم با همسرم برنامهريزي كنيم و تمام چيزهايي را كه در دوران جواني تجربه نكردهايم امتحان كنيم.
مثبتانديشي و خوش بيني در زندگي باعث كاهش تنشهاي روحي و ارتقاي سلامت جسماني ميشود كه عامل مهمي در افزايش اميد به زندگي است
خدا ميخواهد ما پير شويم و دوران آفرينش چنين رقم خورده است و همه موجودات عالم نيز ظهور و افولي دارند. پس اين قائده شيرين طبيعت است كه بايد با آن همسويي كنيم.روند زندگي را كندتر كردم. پول خوبي پسانداز كردهام و سرمايهام براي باقي عمرم كافي است، اما طبابت را دوست دارم به خاطر همين دو سه روز را در هفته براي مطب گذاشتم و بقيه روزها را مشغول كلاس آواز، پرورش گل و گياه در باغچه و سبزي كاري، نوشتن كتابي در مورد خاطرات پزشكي و سفر با همسرم هستم. حالا نسبت به روزهاي اول بازنشستگي خيلي حالم خوب است و بازنشستگي را يك موهبت ميدانم.
خوب فكر كردن و فكر خوب كردن
فكر كردن در مورد بيچارگي، تهيدستي، بدبختي و مشكلات زندگي و حذف خود خواسته خاطرات و امتيازهاي مثبت، نه تنها امكان لذت بيشتر از زندگي را ميگيرد بلكه شما را در نظر ديگران فردي كسلكننده و غيرقابل معاشرت جلوه ميدهد. ضمن اين كه با حرفهاي بدبينانه ديگران را هم نسبت به زندگي بدبين ميكنيد. پس نه بدبين باشيد و نه با بدبينان نشست و برخاست كنيد.
قدرشناسي
وقتي دوستي يا قوم و خويشيكاري براي شما ميكند توقع دارد رضايت شما را ببيند. اگر از كار او مدام ايراد بگيريد تنها ميمانيد. پس فكر كنيد او نهايت سعي خود را براي خوشحالي شما كرده است و حتي اگر از نتيجه راضي نيستيد به خاطر تلاش او قدردان و خوشحال باشيد. اين كار سبب كسب انرژي مثبت، ديدگاه خوشبينانهتر و شادي مضاعف در زندگي شما ميشود.
متصل به قدرت مطلق
به زمين و زمان بدبين نباشيد. وقتي به دنيا آمديد از الان هم ناتوانتر بوديد. خدا خواست تا شما بالنده شويد. الان هم داريد دورهاي را كه خدا مقدر كرده است طي ميكنيد تا به بهترينها برسيد. از خدا گلايه نكنيد با او عاشقانه حرف بزنيد و به او تكيه كنيد.
شما بعد از تولد به آغوش مادر و پدر و سپس به محفل دوستان و بعد به دامان خانواده و شغل پناه بردهايد. شايد وقت آن است كه دوباره به دستان مهربان خدا تكيه كنيد و رضا به داده دهيد و از جبين گره بگشاييد.
مثبتگويي كنيد
پدربزرگ پايش شكسته بود. وقتي مادر او را ورزش ميداد تا دوباره پايش قدرت بگيرد پدربزرگ او را به شكنجه متهم ميكرد و ميگفت تمام عقدههايت را داري سرم خالي ميكني. اين حرفها مادر را متاثر ميكرد، اما او آنقدر پدرش را دوست داشت كه به كارش ادامه ميداد.
شما هم سعي كنيد مراقب حرفهاي خود باشيد. جملات را قبل از آن كه به زبان آوريد در ذهن خود مرور كنيد و انواع منفي آن را با كلمات مثبت جايگزين كنيد. پيامهاي مثبت و دوستانه علاوه بر آن كه روابط اجتماعي و خانوادگي را بخصوص در سنين سالمندي استحكام ميبخشد با تاثير بر عملكرد مغز، احساسات دروني را طراوت بخشيده و مانع از غلبه انديشههاي بدبينانه بر فكر ميشود.
قوي باشيد
قديميها ميگفتند عقل سالم در بدن سالم است. اگر ميخواهيد فكرتان شما را به ورطههاي منفي نكشاند و مشكلات رواني دامنگيرتان نشود جسم خود را قوي كنيد.
با ورزش روزانه در يك پارك يا باشگاه ميتوانيد دوستان بيشتري پيدا كنيد ضمن اين كه قوي ميشويد و حس بهتري نسبت به خود پيدا ميكنيد. همينطور اطرافيان خود را نيز بهتر خواهيد ديد.
ورزش ميزان ترشح هورمون اندروفين را افزايش داده و با حفظ سلامت جسم، فكر و روان، توانايي مغز را براي تفكر و تصميمگيري بهينه ارتقا ميدهد.
زهره زيارتي