ابوالحسن علی، پسر ابی طالب بن عبد المطّلب بن هاشم بن عبد مناف ومادرش فاطمه بنت اسد، از زنان بزرگ تاريخ اسلام است.
روز جمعه سیزدهم رجب سنه سی بعد از عام الفیل، بطور شگفت انگیزي در بیت الله الحرام (کعبه) به دنیا آمد. اوّلین خلیفه پیامبر (ص)وامیر المومنین نزد شیعیان، وچهارمین خلیفه از خلفای راشدین نزد اهل سنّت میباشد و اولین کسی بود که گوی سبقت در ایمان را از آن خود ساخت و اسلام آورد.درحالیکه نوجوانی بیش نبود.
وپسر عموی پیامبر(ص)، برادر آنحضرت، همسر سیده زنان عالم فاطمه (س)، سرآمد شجاعان تاریخ و پیشتاز عرصه نبرد در جنگ های پیامبراسلام(ص) با کفّاربود. در جنگ احد بر اثرفداکاری بی مانند مدال افتخار (لافتی الاّ علیّ ...)از طریق وحی در حضور رزمندگان به او داده شد، و در نبرد احزاب به عنوان نماد ايمان کلّ در برابرکفر مطلق قرار گرفت تا آنرا از پاي در آورد. ودر نبرد سخت خيبر فاتح بزرگ آن ميدان بود.
در عرصه علم ودانش باب مدينه ی علم نبويّ(ص) و در میان صحابه ی پیامبر(ص) ازهمه داناتر به فتوی و قضاوت ودر زهد واخلاص، احسان به نيازمندان، دفاع از اسلام، عدالت و حق گرايي،و... سرآمد ياران بود.
بعد از ارتحال پیامبر (ص)به مدت 25 سال ازخلافت کنار نهاده شد با اینکه به بر اساس آیات قرآن و تصریح رسول خدا، رهبري امّت ،حقّ مسلّم او بود . ولي پس از کشته شدن عثمان بن عفان (خلیفه سوم) در سال 35 ه .ق.، مسلمانان با وی به عنوان خلیفه مسلمین بیعت کردند.
در مدت کوتاه خلافت خود، سه جنگ داخلي جمل (به رهبری عائشه) ، جنگ صفّین (به رهبری معاویه) وجنگ نهروان با گروه خوارج، بر او تحمیل گردید و مانع از تحقّق اهداف و خدمات ارزنده آن حضرت به جامعه اسلامي شد. سر انجام در سن 63 سالگی، در سحر گاه روز نوزدهم ماه رمضان سال 40 ه.ق بدست عبد الرحمان بن ملجم مرادی از گروه خوارج، ترور و روز21 رمضان همان سال به فيض شهادت که آرزوي ديرينه اش بود، نائل آمد.
عظمت ومناقب آن حضرت فراتر از آن است که بتوان در رساله اي در اين حجم ، مطرح نمود اما برای تماشای دریا می توان از چشم هاي کوچک نيز بهره جست.
عظمت علی (ع) ازمنظر قرآن:
آنان که با معارف قرآن آشنایند می دانند که آیات فراوانی در فضیلت علی(ع) نازل شد و به برخی ازآن اشاره میکنیم :
1- آیه تطهیر( احزاب/ 33) بنا بر روایات فراوان از جمله روایت صحیح مسلم در کتاب فضائل باب 9ازعائشه.
2- آیه مباهله (آل عمران/61) بنا بر روایات فراوان از جمله روایت صحیح مسلم در کتاب فضائل باب 4حدیث 32 از سعد بن وقّاص)
وآیات دیگری مانند: آیه ولایت (مائده /55) ، آیه مودّت (شوری/33) و سوره مبارکه انسان(دهر)و... .
علی (ع) در افق نگاه پیامبر(ص):
1-حبّ علی (ع) معیار شناخت مومن از منافق
فرمود: یاعلی ترا دوست نمی دارد مگر مومن وترا دشمن نمی دارد مگر منافق. ابو سعید خدری گوید: ما منافقان را از طریق نفرت از علی (ع)می شناختیم
2- علی (ع)ولیّ همه مومنان:
جمع فراوانی ازیاران پیامبر(ص)روایت نمودند که آن حضرت در غدیر خم بعد از مراجعت ازحجّةالوداع فرمود:من کنت مولاه فعلیّ مولاه اللهم وال من والاه وعاد من عاداه) سپس از همه خواسته است تا با علیّ (ع) به عنوان امیر مومنان، بیعت نمایند.
3- علیّ (ع) باب علوم پیامبر(ص): أنا مدینة العلم وعلیّ بابها.و سعید بن مسیّب میگوید: تنها کسی که از یارن پیامبر(ص)سلونی (ازمن بپرسید)گفت علیّ(ع) بود وعمر همیشه میگفت: پنا میبرم به خدا از مشکل علمی که علیّ حضور نداشته باشد.