راز مخوف لبخند مونالیزا !
تابلوی نقاشی مونالیزا که به لبخند ژوکوند نیز شهرت دارد، شاهکار لئوناردو داوینچی هنرمند مشهور ایتالیایی است که با رنگ روغن بر روی صفحه چوب سپیدار نقاشی شده است. این اثر استثنایی در طول تاریخ چندین بار ربوده شده، و با اینکه ۵۰۰ سال از زمان خلقش میگذرد اما آسیب چندانی ندیده است. مونالیزا هم اکنون در تملک دولت فرانسه می باشد و در موزه لوور در پاریس نگهداری میشود.
تابلوی مشهور لبخند ژوکوند به دلیل لبخند بسیار مرموز مونالیزا و همچنین سبک نوین نقاشی لئوناردو داوینچی در آن زمان، به شهرت جهانی رسید. گفته شده است که داوینچی سفارش نقاشی این اثر را بین سالهای ۱۵۰۳ تا ۱۵۰۶ دریافت کرد، اما آن را به موقع تحویل نداد و چند بار آن را عوض کرد. گفتنی است در حال حاضر تابلوی مونالیزا اثر لئوناردو داوینچی، شاخصترین اثر هنری در موزه لوور فرانسه است.
رضا رفیع - جام جم آنلاین: این برادر هنرمندمان جناب لئوناردو داوینچی هم در طول پنج شش قرن گذشته، خوب همه خلقالله را سركار گذاشته است. این نابغه ساخت ایتالیا در میان صدها تابلویی كه نقاشی كرد، یك تابلو هم از چهره متبسم و مشكوك یك زن ساده و نجیب و عجیب به نام "مونالیزا" رسم كرد كه فقط به خاطر لبخندش بیش از تمامی نقاشیهای داوینچی، معروف و مشهور شد و الان هر كسی كه وارد موزه لوور فرانسه میشود، از همان نگهبان دم در، اول سراغ مونالیزای خدابیامرز را میگیرد. انگار كه دارد میرود خواستگاریش!
كشف اسرار لبخند: اخیرا نیز با بالا گرفتن بیكاری در اروپا، عدهای از محققان به صرافت آن افتادند تا با استفاده از اشعه ایكس به راز لبخند مونالیزا بیشتر پی ببرند كه ظاهرا پی بردند و اعلام كردند كه راز این لبخند، در شیوه ویژه رنگآمیزی این بخش از تابلو نهفته است. ظاهرا داوینچی از تكنیكی به عنوان "محوكاری" استفاده میكرده كه برای این كار، گاه تا حدود 40ــ30 لایه نازك رنگی را روی هم تركیب میكرده است. از قرار معلوم، آن موقع قیمت رنگ ارزانتر از حالا یا حتی مفت بوده. رنگ مفت، مدل مفت!
كشفیات مخوف ما: علیرغم برخی "كشفیات" نزدیك به "كشكیّات" پارهای از محققان عالم، ما كه خود آخر لبخندشناسی و متخصص لبخندهای داخلی و خارجی میباشیم؛ بر این باوریم كه خیلی هم نباید یك لبخند ساده را این قدر پیچیدهاش كرد كه هی بر قیمت تابلوی مونالیزا و معروفیت داوینچی افزوده شود. به نظر ما كه لبخند مورد نظر هیچ هم اسرارآمیز نیست و مثلا میتواند ناشی از مواردی همچون موارد زیر باشد كه فشرده عرض میكنیم:
1- مونالیزا داشته به داوینچی میخندیده كه كار بازار اقتصاد و سیاست را ول كرده، آمده از راه هنر پول در آورد.
2- داشته به شوهرش میخندیده كه خیال میكرده مونالیزا رفته سر زمین محصول برداشت كند.
3- مونالیزا داشته به هدفمند شدن اقتصاد ایتالیا یك لبخند زیرپوستی نامشخصی میزده كه خیلی تابلو نباشد، سیاسی شود.
4- مونا جان كارمند بوده و هرچه داوینچی میگفته بخند، خندهاش نمیآمده؛ چون آخر برج بوده!
5- مونالیزا به علت عدم تمكن مالی نمیتوانسته دندانهایش را ارتدونسی كند و موقعی كه خنده میكرده، یك مقدار چهرهاش نازیبا میشده كه چون خانمها هم معمولا نسبت به این قبیل چیزها حساس میباشند، ترجیح داده یك لبخند محو تحویل داوینچی و آیندگان كنجكاو دهد.
6- داوینچی در حین كشیدن چهره مونالیزا برای او جوك تعریف كرده كه چون كمی یخ بوده، مونالیزا فقط برای سنگ روی یخ نشدن وی یك لبخند فتوژنیك زده كه طرف خیط نشود.
7- مونالیزا داشته طنزهایی مثل همین طنزهای ما را میخوانده كه بین حالت گریه و خنده معلق مانده و چون دیده كارش از گریه گذشته است، به این خندیده است!
بالاخره اگر از تمام این فرضیاتی که در بالا ذکر شد بگذریم عده ای دیگه که دستی در هنر دارند و یه نموره مهارتی هم در فتوشاپ، بیکار ننشستند و برای اینکه دست داوینچی رو از پشت ببندند ببینید بر سر این مونالیزا چه آوردند :