در دهه گذشته، اين مساله كه بتوان آخرين بازيها را با نهايت گرافيك و بدون خريد آن بازي و پيشنياز سختافزاري و ارتقاي سيستم انجام داد، كاملا يك رويا بود. سپس بحث دزدي (Pirating) پيش آمد و ديگر سرويسهايي همچون Steam به وجود آمد. ديسكهاي بازي و بستههاي فيزيكي مرتبط با آنها كمكم از دور خارج شدند و با محتواهاي قابل دانلود جايگزين شدند. اوايل سال جاري و با اوج گرفتن محاسبات ابري، اعلام شد كه براي بازي كردن نهتنها نيازي به خريد ديسك نيست، بلكه به دانلود بازيها و حتي تهيه پيشنياز سختافزاري از جمله كنسول، كارت گرافيك و... نيازي نيست.
با گذشت زماني حدود 10 سال، مسير استفاده از بازيهاي كامپيوتري بهجاي رفتن به فروشگاه، تهيه كنسول يا بازي كامپيوتري و سپس بازگشت و انجام آن بازي، تبديل ميشود به چيزي كه ميتوان با آن هر كامپيوتر و تلويزيوني را به يك بستر كاملا مجهز بازيهاي كامپيوتري تبديل كرد. به اين ترتيب، براي لذت بردن از يك بازي كامپيوتري نيازي به هزينه چند هزار دلاري براي به روز نگه داشتن سيستم كامپيوتري يا چند صد دلاري براي تهيه كنسول نيست.
صنعت بازيهاي كامپيوتر خانگي كه در چند دهه اخير با رشد فزايندهاي روبهرو بوده است، به دليل وجود رقابت زياد در اين عرصه، جاي كمي براي اشتباه و خطا باقي گذاشته است و آنلايو آشكارا متوجه چنين چالشي است. با وجود چنين سرويسي، كساني كه به بازيهاي كامپيوتري علاقه دارند، ميتوانند بازيهاي خود را از هر كنسولي كه تمايل دارند، تهيه كنند.
اين سيستم بازي كامپيوتري از دو بخش كلي تشكيل شده است. نخست يك جعبه كوچك كه اندازه يك هاردديسك قابل حمل است و براي راهاندازي كافي است كابل HDMI آن را به تلويزيون وصل كرد و كابل شبكه را به روتر اينترنت. اين سيستم نهتنها نصب سادهاي دارد، بلكه كاملا قابل حمل است. دوم، دسته بيسيم آن است كه بدرستي طراحي شده و چيزي ميان دسته PS3 و دسته اكسباكس360 است.
اين سرويس حتي بحث تعامل آنلاين را هم بهتر از ديگر بسترهاي بازيهاي كامپيوتري پياده كرده است.
به عنوان مثال، در اين سرويس ميتوان به لابي بازيهاي مختلف رفت و شيوه بازي ديگر بازيكنها را تماشا كرد يا حتي به آنها كمك كرد تا بتوانند يك مرحله خاص را رد كنند. در حالي كه در سيستمهاي فعلي بازيهاي كامپيوتري، اين كار كاملا مبتني بر امكاناتي است كه داخل يك بازي پيادهسازي شده است.
همانند ديگر سيستمهاي محاسبات ابري، اصليترين عامل براي استفاده از اين سرويس، اتصال اينترنت است. ميزان توصيه شده اينترنت براي استفاده يك تلويزيون 40 اينچ و بيشتر، 5 مگابيت بر ثانيه و براي تلويزيونهاي بين 30 تا 40 اينچ، 4 مگابيت بر ثانيه و براي نمايشگرهاي كمتر از 30 اينچ، 3 مگابيت بر ثانيه توصيه شده است.
در فناوري بازيهاي كامپيوتري مبتني بر محاسبات ابري، براي يك بازي از چندين سرور كامپيوتري استفاده ميشود و كساني كه بازي ميكنند نيازي به تهيه سختافزار ندارند. اين سرور است كه گرافيك بازي را راندو ميكند و سپس نتيجه آن را همانند يك پخش زنده ويدئويي به كاربر بر ميگرداند. اين انتقال جريان داده، كاملا بهصورت همزمان و با دريافت اطلاعات كنترلي از سوي دسته كاربر انجام ميشود و بهجاي پردازش در كنسول كاربر، در يك سرور اين امر امكان ميپذيرد.
نكته جالبتر اين است كه يك شركت ديگر با نام OTOY در تلاش است همين تجربه را كاملا به صورت تحت وب و بدون نصب هيچ پلاگيني پياده كند. بزرگترين چالش پيش روي چنين شركتهايي براي گسترش اين سرويس، اتصال اينترنت غيرقابل اتكاي فعلي است، چراكه در اين سرويس، نميتوان از مسالهاي به نام تاخير گذشت و بايد از زمان فشردن يك كليد تا زمان عكسالعمل كاراكتر موجود در بازي تاخيري نزديك به صفر وجود داشته باشد.
آنلايو اين كار را از طريق يك الگوريتم فشردهسازي تصوير انجام ميدهد. در صورتي كه بازيكن در فاصلهاي كمتر از يك هزار مايلي سرور قرار داشته باشد، اين تاخير كمتر از 80 ميليثانيه است كه براي چشم انسان قابل تصور نيست.در اين فاصله، OTOY در تلاش است ابركامپيوتري بسازد كه بتواند در يك ثانيه هزار تريليون عمليات انجام بدهد.
در صورتي كه اين زاويه از محاسبات ابري نيز جوابگو باشد، باز هم نميتوان انتظار داشت كه يك شبه صنعت بازيهاي كامپيوتري به صنعتي كاملا مجازي تبديل شوند. براي مطالعه بيشتر در مورد كنسول آنلايو و اين موضوع به نشانيهاي زير مراجعه كنيد:
www.onlive.com
www.redherring.com/home/25965
articles.cnn.com/2010-06-16/tech/e3.cloud.gaming_1_video-games-playstation-network- electronic-entertainment-expo?s=PM:TECH
محمد مرادزاده