25 مهر تا 10 آبان ماه امسال؛
جشنواره گلهاي داودي در محلات برگزار ميشود
خبرگزاري فارس: رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي از برگزاري دهمين جشنواره گلهاي داودي در ايستگاه ملي تحقيقات گل و گياهان زينتي شهرستان محلات خبر داد.
حميدرضا ميرداودي امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اراك اظهار داشت: اين جشنواره 25 مهرماه تا 10 آبان ماه امسال با هدف ارائه آخرين يافتههاي تحقيقاتي و توانمنديهاي علمي گل و گياه كشور، ارائه بخشي از توانمنديهاي كشور به ويژه منطقه محلات در پرورش و توليد گل و گياهان زينتي، ارتقاي فرهنگ پرورش، توليد، نگهداري و مصرف گل و گياهان زينتي، تبيين اهداف و اهميت تحقيقات كاربردي كشاورزي و يافتههاي تحقيقاتي، بسترسازي فرهنگي و اجتماعي براي خصوصي سازي تحقيقات كاربردي گل و گياهان زينتي و انتقال يافتهها برگزار ميشود.
وي تصريح كرد: كشور ايران از منابع غني ژنتيكي بسياري از گياهان زينتي برخوردار است و در شرايط مساعدي براي اصلاح نژاد و معرفي ارقام جديد گياهان به بازارهاي جهاني قرار دارد.
رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي با اشاره به راهاندازي ايستگاه ملي تحقيقات گل و گياهان زينتي محلات بيان داشت: خوشبختانه با راهاندازي ايستگاه ملي تحقيقات گل و گياهان زينتي در مركز تحقيقات كشاورزي از سال 1375 در محلات كه با هدف رفع موانع توليد و توسعه صادرات گياهان زينتي صورت گرفت، اصلاح نژاد انواع گلها از جمله داودي، ليليوم، رز، اطلسي و گلايل با شيوههاي دورگگيري و شيوههاي نوين بيوتكنولوژي توسط كارشناس اين ايستگاه آغاز شد.
ميرداودي ادامه داد: در اين راستا بخشي از دستاوردها در جشنوارههاي گلهاي داودي اصلاح شده ايستگاه ملي تحقيقات گل و گياهان زينتي(محلات) كه از 25 مهر ماه تا 10 آبان هر سال در محل ايستگاه مزبور برگزار ميشود به معرض ديد كارشناسان و دستاندركاران صنعت گل و گياه قرار مي گيرد و بازديدكنندگان ميتوانند از انواع داودي اصلاح شده در رنگها و اشكال مختلف بازديد كنند.
وي با تاكيد بر اينكه داودي يكي از پرمصرفترين گلهاي جهان است كه به دو صورت شاخه بريده و باغچهاي استفاده ميشود، خاطر نشان كرد: گل داودي در دهه 70 ميلادي در صدر توليد جهان قرار داشته و در دهه 90 پس از رز مقام دوم توليد جهاني قرار گرفته و در سالهاي اخير نيز اين مقام را حفظ كرده است.
به گفته وي داوديها غالبا جزو گلهاي روز كوتاه محسوب ميشوند ( در طول روز بيشتر از 14ساعت و 30 دقيقه جوانههاي گل شكل نميگيرد و در طول روز كمتر از 13 ساعت و 30 دقيقه فقط ارقام زودرس گرده گل ميدهند).
رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي با اشاره به اينكه داودي بيشتر از 3 هزار سال است كه در چين كشت و كار ميشود، ادامه داد: اين نوع گل در قرن هفدهم از ژاپن به انگلستان برده شده و در سال 1795 به شمال آمريكا رسيد تا اواسط قرن نوزدهم در فضاي باز پرورش مييافته و پس از آن به عنوان يك محصول گلخانهاي كشت و كار ميشود.
وي اظهار داشت: داوديهاي جديد ارائه شده حاصل تلاش 10 ساله در طرح تحقيقاتي با عنوان « تلاقي بين كانونهاي داودي و ايجاد تنوع در تودههاي داودي با تعيين خصوصيات مورفولوژيكي به منظور معرفي ارقام جديد و برتر داودي خوشهاي، باغچهاي و شاخه بريده» است.
رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي افزود: دورگگيري گلهاي داودي با رقم اوليه در سال 1376 آغاز و در سال 1379 موفق به دستيابي 38 نوع، در سال 1380 بالغ بر350 نوع، در سال 1381 بالغ بر 420 نوع، در سال 1382 بالغ بر 620 نوع در سال 1382 بالغ بر 700 نوع، در سال 1384 بالغ بر 750 نوع، در سال 1385 بالغ بر 800 نوع و در سال 1386 بالغ بر 830 نوع در سال 1387 در850 نوع جديد گلهاي زيباي داودي شديم.
ميرداودي ابراز داشت: در سال 1388 براساس ارزيابي انجام شده حدود 150 نوع از انواع درجه سه كه بازارپسندي كمتر داشتند حذف شدند، نامگذاري و ثبت 50 نوع از داوديهاي اصلاح شده در سال 1389 در موسسه تحقيقات ثبت و گواهي بذر و نهال آنها به پايان رسيده است و امسال نيز 200 نوع ديگر نامگذاري و ثبت خواهند شد.
وي تاكيد كرد: گل داودي به لحاظ تنوع بالاي شكل و رنگ به عنوان يكي از مهمترين گلهاي شاخه بريده و گلداني در سطح جهان مطرح است و بازارهاي اروپا، ژاپن و چين شديدا خواستار واردات اين گل هستند.
رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي گفت: در دهه نود ميلادي اين گل پس از رز در مقام دوم توليد جهاني قرار گرفت وهمچنان اين مقام را حفظ كرده است. در ايران نيز اين گل مقام سوم توليد را دارد.
ميرداودي با بيان اينكه معرفي ارقام جديد براي صنعت گل و گياه ايران يك ضرورت است، تصريح كرد: از آنجا كه حضور در بازارهاي جهاني گل كه يك بازار لوكس و تنوع طلب محسوب ميشود، نيازمند ارائه ارقام جديد است و با توجه به برخورداري كشور ما از منابع غني ژنتيكي بسياري از گياهان زينتي ميطلبد كه پژوهشگران ما از اين گنج پنهان استفاده كنند.