نمی شود تابستان را پشت سر بگذارید و سری به قزوین نزنید. شهری که هر وقت گذارتان به آن بیفتد، چیزی برای غافلگیر کردن شما دارد. از آب و هوای خنک کوهستانی اش گرفته تا زمین های هزار رنگی که در هر فصل یک طور چشم شما را خیره می کنند و حتی بناهای تاریخی منحصربه فردش که یادگارهای دوران پایتختی این شهر است.
بناهای تاریخی قزوین شاید نسخه ای از تمام بناهای تاریخی کشور باشند. آن قدر که اگر گذارتان به این بناها بیفتد می توانید نمونه هر کدام را در گوشه کنار استان های دیگر کشور به یاد بیاورید که مشابه شان را دیده اید و معماری شان را روزی تحسین کرده اید.
این بار اگر گذارتان به قزوین افتاد، بد نیست سری به کاخ موزه چهلستون یا عمارت کلاهفرنگی این شهر بزنید که اگر مهم ترین بنای دیدنی این شهر نباشد، لااقل یکی از 5بنای به یاد ماندنی آن است. کلاه فرنگی قزوین از آثار مهم دوره صفوی است که در وسط باغ بزرگی قرار گرفته است. یعنی همان دوره ای که قزوین پایتخت ایران بود و پررونق ترین دوران عمرش را می گذراند.
عمار کلاه فرنگی تنها کوشک باقی مانده از مجموعه کاخهای سلطنتی روزگار شاه طهماسب به حساب میآید که این روزها موزه شده و به یکی از گردشگر پذیرترین جاذبههای این شهر تبدیل شده است. به خصوص با آن نقاشی های دیواری جالب و دیدنی اش که از روزگار صفویان تا به حال بر دیوارهای این مجموعه خودنمایی می کنند. نقاشیهای دیواری طبقه اول نمونهای از هنر نگارگری مکتب قزوین است که شهرت فراوانی هم کسب کرده اند. این بنا کاخ شاهی بوده که شاه طهماسب صفوی بنای آن را از روی نقشه یک معمار ترک با شیوه شطرنجی خیلی کوچک ساخته و در آن پنجرههای چوبی بسیار ظریف با شیشه های رنگی تعبیه کرده است.
می گویند شاه طهماسب صفوی درسال 951 هجری قمری به دلیل تهدیدات ترکان عثمانی تصمیم به انتقال پایتخت از تبریز به قزوین گرفت و در همین سال بود که اراضی موسوم به زنگیآباد را از میرزا شرف جهان یکی از بزرگان و معتمدان شهر برای احداث بنای شاهی خرید. او از معماران برگزیده کشور دعوت کرد تا باغی به شکل مربع بسازند و در میان آن عمارت های عالی، تالار، ایوان ها و حوض های زیبا بنا کنند. حالا عمارت کلاه فرنگی به همراه سردر عالی قاپو تنها بناهای باقی مانده از باغ های دوره صفویه در قزوین است.
چهلستون قزوین، ساختمانی 8 گوش است با مساحت تقریبی 500 متر مربع که در 2 طبقه ساخته شده و در هر طبقه آن تالارها و اتاق های کوچکی قرار دارد. در دوره قاجاریه بنای این کوشک توسط سعدالسلطنه، فرماندار وقت قزوین، بازسازی شد و از آن به بعد به نام چهلستون شناخته شد.