آشپزي در سفر
اگر شما هم در طول سفر ميخواهيد خودتان غذا درست كنيد، يادتان نرود وسايل مورد نياز را با خود ببريد. بايد لوازمي را كه براي تهيه غذا استفاده ميشوند، همراه با خودتان و در بستهبنديهاي مناسب و تميز به مقصد برسانيد. قاشق، چنگال، قابلمه، ظروف، ليوانها و... البته اين ظروف را بايد در جايي بگذاريد كه امكان ورود حشرات و حيوانات موذي هم نباشد.
براي پخت و تهيه غذا نيز ابتدا از سلامت مواد مطمئن شويد. براي اين كار بايد گوشت، ماهي و مرغ را از جايي مطمئن تهيه كرده و نسبت بهتازگي و سلامت آنها اطمينان داشته باشيد. هيچوقت مواد غذايي را از افرادي كه كنار جاده و خيابان ميفروشند نخريد و با اين كار سلامت خود و اعضاي خانواده را به خطر نيندازيد.
پس از پخت و مصرف غذا نيز، هيچوقت ظروف را در رودخانهها و جويهاي آب نشوييد. شستن ظرفها با آب تميز و مواد شوينده مناسب، تنها شيوهاي است كه بايد استفاده شود.
مواد غذايي در سفر
اگر در مسافرت از مواد غذايي كنسرو شده استفاده ميكنيد، حتماً به سالم بودن قوطي آن دقت داشته باشيد. قوطي كنسرو بايد سالم و بدون برآمدگي و فرورفتگي باشد. همچنين در صورت نياز، حتماً آن را به مدت زمان كافي (20 دقيقه) بجوشانيد.
سعي كنيد در طول سفر از مصرف مواد غذايي خاصي كه احتياج به شستشوي خوب و ضدعفوني شدن دارند، خودداري كنيد. انواع سالادها و سبزي از اين گروه مواد هستند كه اگر كوچكترين ميكروب و آلودگي در اين مواد باقي بماند باعث بيماري و ناراحتيهاي گوارشي ميشوند. اين مورد بخصوص در مورد سالمندان و كودكان كه دستگاه گوارش حساستري دارند، اهميت بيشتري پيدا ميكند.
مصرف مقدار زياد لبنيات در طول سفر را نيز فرموش نكنيد. ولي دقت داشته باشيد كه تنها بايد از لبنيات بستهبندي شده و استاندارد استفاده شود. شير، پنير، كره و ديگر محصولات لبني باز ممكن است باعث مسموميت و بيماري بشوند. علاوه بر استاندارد بودن اين محصولات، هنگام خريد به تاريخ انقضاي آن نيز دقت كنيد و محصولي سالم را تهيه نماييد.
غذا در رستوران
چنانچه خودتان نميخواهيد يا نميتوانيد غذا را در سفر آماده كنيد، بايد براي صرف غذا به رستورانها برويد. اما هر رستوراني مناسب نخواهد بود. بنابراين ابتدا به نظافت محيط رستوران، لباس كاركنان و ظروف دقت كنيد. چون اين موارد نشانه خوبي براي سالم بودن غذاي آن رستوران خواهد بود.
در ضمن هميشه از خوردن تنقلات و خوراكيهايي كه كنار خيابان به فروش ميرسند ـ مثل لبو و باقالي و سمبوسه ـ خودداري كنيد. در مورد آب نوشيدني هم دقت داشته و تنها از آب لولهكشي استفاده نماييد. اگر بتوانيد از آبهاي بستهبندي شده استفاده كنيد كه بهتر هم خواهد بود.
غذاهايي براي سفر
اگر ميخواهيد در مسافرت، خودتان غذا تهيه كرده و همراه ببريد، بهتر است از انواع غذاهاي نيمه مرطوب مانند لوبيا پلو، ماكاروني و عدس پلو يا انواع كوكوها و كتلت استفاده كنيد. همراه بردن اين غذاها راحتتر بوده و مدت زمان بيشتري نيز در هواي معمولي نگهداري ميشوند. به همين دليل استفاده از آنها در طول سفر مناسب است. بر خلاف اين موارد، سعي كنيد غذاهايي مانند كالباس يا سالاد الويه را كه زود فاسد ميشود همراه با خود نبريد. بخصوص زماني كه مدت زيادي بايد بيرون از يخچال و در هواي آزاد نگهداري شوند.
تغذيه كودك در سفر
اگر شما هم تجربه سفر رفتن با كودكان را داشته باشيد، ميدانيد كه اين كار گاهي چقدر سخت ميشود، بخصوص وقتي كودك گرسنه يا تشنه باشد.
به همين دليل اگر كودكي همراه شماست، سعي كنيد مقداري شيريني خشك يا بيسكويت همراه داشته باشيد تا هر وقت او گرسنهاش شد، بتوانيد مقداري از آنها را به او بدهيد تا كمي سير شود. علاوه بر اين، در طول مسافرت حتماً به مقدار كافي آب همراه داشته باشيد تا اگر كودك تشنه شد نيز دچار مشكل نشويد. البته اگر او تشنه بود، هيچ وقت از آبهاي داخل جاده به او ندهيد و تنها آب بستهبندي تهيه كرده و او را سيراب كنيد.
فراموش نكنيد با رعايت نكاتي ساده ولي مهم، سفري خوش را تجربه خواهيد كرد.
آجيل بخريم؛ اما با دقت
وقتي براي خريد آجيل ميرويد، دقت داشته باشيد تا نوع خوب و سالم آن را تهيه كنيد. بعضي از افراد ترجيح ميدهند كه آجيل مخلوط و آماده بخرند، بقيه هم انواع مختلف مغزدانهها را جداگانه خريداري كرده و خودشان به سليقه خود آنها را با هم تركيب ميكنند. اما براي خريد آجيل، اول از همه سعي كنيد از انواع خام يا كمنمك آن استفاده كنيد. سپس مراقب باشيد كه فروشنده آجيل كهنه يا خراب را به شما نفروشد. آجيل تازه هيچگونه بوي نامطبوعي نداشته و مزه آن هم به تندي نميزند. به ظاهر آجيل هم توجه كنيد كه كپكزدگي نداشته باشد و يا بقاياي حشرات مرده در آن وجود نداشته باشد.
گاهي فروشندهها آجيل را رنگ كرده و به مردم ميفروشند. بنابراين به اين نكته هم دقت كرده و آجيلي بخريد كه رنگ نداشته باشد. دقت داشته باشيد حتي رنگهاي مجاز خوراكي هم براي استفاده در آجيل مناسب نيست.
براي اينكه مطمئن شويد آجيل رنگ طبيعي خودش را دارد، ميتوانيد كمي از آن را در دست خود گرفته و نگه داريد. اگر آجيل به دست شما رنگ داد، نشانه رنگشدگي آجيل است. همچنين به خاطر داشته باشيد كه آجيلهاي رنگشده براقتر و جذابتر هستند.
در ضمن دقت داشته باشيد كه اگر روي آجيلهايي مثل پسته، فندق يا پستهشامي سوراخهايي وجود داشته باشد نشانه اين است كه آنها سالم و تازه نيستند و بنابراين نبايد آنها را تهيه كنيد. هيچ وقت آجيل به خودي خود، سوراخ نداشته و اين نشانه حشراتي است كه آجيل را قبلا چشيدهاند.
مرضيه عالمي